Eropuit

Katwijks Museum laat voormalige schilderskolonie herleven

Katwijks Museum, 29 februari 2024. Uit een vaas vol visitekaartjes trok ik de gelukkig voor de PRET (Promotie Recreatie En Toerisme)prijs. Van links naar rechts: winnares Sannah van Delft van Two Brothers Hotel Noordwijk Beach, Marjolein van der Jagt (bestuurslid PRET)) en ik, (blogster Marianne Visser van Klaarwater). Foto: Maarten van Rijn.

Katwijks Museum was op 29 februari 2024 gastheer van de 83e bijeenkomst van het Hollandia Netwerk Evenement van stichting PRET. Het Museum richt zich op Katwijk als kunstenaarskolonie sinds 1873.  

Katwijks Museum, Jan van Goyen, strandgezicht met visverkopers, 1641

Katwijks Museum telt maar liefst 180 vrijwilligers. De bewoners van de badplaats  houden van hun dorp. Over de rijke cultuurhistorie van deze markante schilders- en vissersplaats getuigen prachtige schilderijen en andere voorwerpen in het museum.

Katwijks Museum: Strandgezicht van Jan van Goyen

De Leidse kunstschilder Jan van Goyen (1596-1756) ontdekte Katwijk al in de 17e eeuw. De grillige kustlijn en het magische gezicht plus de sfeer van het vissersdorp raakten hem. In het museum zie ik zijn strandgezicht met visverkopers (1641). In het weidse strandgezicht zie ik links de Andreaskerk(1461)  met zijn hoge toren.
Meer naar zee zie ik nog een toren. Dat is de Vuurbaak (1605). Zij is na de Brandaris de oudste vuurtoren van Nederland. Enkele leden van de ruim 70 deelnemers van het Hollandia Netwerk Evenement bezochten haar. Ook maakten ze de klim naar boven en genoten van een prachtig uitzicht.

Katwijks Museum; over de periode 1873 – 1914

In 1873 kwamen de schilders Frederik Hendrik Kaemmerer (1839-1902)  en diens vriend David Adolphe Constant Artz  (1837-1890) naar Katwijk. Kaemmerer legde vooral strandgezichten vast. Zijn vriend Artz zocht het meer in klederdracht, vissers en mensen in het algemeen. Zij logeerden in Herberg De Zwaan.
Steeds meer schilders verbleven in Katwijk of vestigden zich tussen 1873 en 1930.  Daardoor groeide badplaats Katwijk uit tot het op een na grootste kunstenaarsdorp van Europa. Zo waren rond 1900 maar liefst 1200 kunstenaars op haar verliefd geraakt.

Het binnenhalen van een bomschuit, Edgard Farasyn, 1858-1938

Historie herleeft

’Op het strand ritselde het van de kunstschilders en hun modellen. De Eerste Wereldoorlog maakte aan dit alles een eind. Niets was meer vanzelfsprekend,’’ zegt Greet van Duijn, bestuurslid van Katwijks Museum.    
Tussen 1895 en 1915 verdwenen ook de plompe bomschuiten voor de haringvangst. Ze maakten plaats voor zeilloggers die in de haven van IJmuiden lagen. Later verdween ook de klederdracht. ‘’Zonder  bomschuiten en klederdracht geen kunstenaarsdorp,’’ zegt Greet van Duijn.

Katwijks Museum en Atelier Duna

Tijdens de plenaire netwerkbijeenkomst wees conservator Andrė Groeneveld op de samenwerking met het Duna Atelier.Samen willen ze het kunstenaarsdorp van weleer laten herleven.
Dit doen ze onder andere door het organiseren van schilderen in de open lucht.
Dit plein air evenement ‘’Schilderen aan Zee’’ vond voor het eerst plaats in 2008. Zoals ook destijds laten de kunstenaars zich inspireren door de vloedlijn.       

Workshop Katwijls Museum voor deelnemers Hollandia Netwerk Evenement op 29 februari 2024

Workshop Kunst Kijken in Katwijks Museum

Uit het programma van dit Hollandia Netwerk Evenement kozen mijn man Peter en ik voor de workshop ‘’Expeditie kunstkijken.’’ Daar leerde beeldend kunstenares Mariska Kok ons op een andere manier naar kunst te kijken.
Ze daagde de deelnemers uit met de woorden: ‘’Probeer een waarneming in feiten te vatten. Een tube verf met de substantie ‘’bescheidenheid’’ bestaat niet. Zoek naar woorden. Door de uitdaging aan te gaan om alles in woorden te vatten, zul je nog secuurder gaan kijken.’’ 

Katwijks Museum heeft ook rondleidingen voor doven en slechthorenden
vissershuisje Katwijks Museum

Genieten in en rond Katwijks Museum

  • Katwijk  heeft de mooiste boulevard van Nederland mede  dankzij haar in de duinen gebouwde pareergarages. Deze liggen vlakbij het Museum. Voor mensen met een invalidenparkeerkaart bevindt zich tegenover en naast het museum een parkeerplaats.
  • De Vuurbaak (1605) biedt een fraai uitzicht over duinen, strand en zee;
  • Beeldenroute aan Zee; 15 beelden sieren de boulevard en laten je mijmeren over het vissersbestaan;
  • Workshop expeditie kunstkijken; deze boeiende workshop van beeldend kunstenares Mariska Kok in het Museum te Katwijk wijst onder andere op de dans van de penseelstreek.
  • Hotel Noordzee; hier genoten we van een verrukkelijk driegangen Hollandia menu.
  • Stoomtrein Katwijk; Deze werd in 1970 opgericht en bestaat alleen uit vrijwilligers. Sommige van hen zijn al vanaf het begin vrijwilliger. Ze bevat de grootste collectie smalspoor ter wereld en ontstond in de Koepelduynen.
  • Proef de Streek van Verassingen; een samenwerking tussen Katwijk, Leiden, Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leiderdorp om de regio te ontdekken.
  • Leuk om te doen: Het project Schilderen aan Zee van het Duna atelier.
  • Nog een tip: Kijk ook eens op de website van Euro Art.

Wist je dat?

Europa telt meer dan honderd kunstenaarsdorpen. Daarvan staat Katwijk op de 2e laats van Nederland. Helemaal bovenaan staat Volendam.  In het Katwijks Museum zag ik schilderijen van onder meer Jan van Goyen en van Jan Toorop. Onder de indruk raakte ik van de collectie schepen en het vissershuisje.

Kijk  voor meer informatie op de website van het Katwijks Museum.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

2 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

1 week ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

2 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

3 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago