
Op kerkenpad in Nederland. Zo noem ik de mooie serie foto’s die Rolf Merle mij stuurde. Ze onthullen het prachtige kerkgoed in Nederland. Ze nemen je mee naar Thorn, Delft, Berkel- Enschot, Delft en Deventer.

Op kerkenpad in Nederland ontdekte Rolf de schoonheid, variëteit en opmerkelijke kenmerken. Voor cultuurblogger.nl maakte hij hiervan een kleine uitsnede. Gevraagd naar wat hem raakte, gaf hij zijn impressies.
Op kerkenpad in Nederland: Thorn – Kapel onder de linden
Rolf Merle: ‘’Gebouwd in 1673 wordt deze schitterende kapel ook de Loretokapel genoemd. Volgens de legende brachten engelen het huis van Maria in 1291 naar Loreto. . Bij het betreden van de ‘heimisch’ aandoende ruimte rond het altaar overspoelde me een zee van rust en inkeer.’’

Op kerkenpad in Nederland: Thorn – Sint Michaelskerk
De heilige Ansfried, bisschop van Utrecht, stichtte in het jaar 975 de abdij als adelijk Benedictinessenklooster. Deze vormde de basis van het latere kleine vorstendom Thorn.
De Michaelskerk was dus oorspronkelijk een kloosterkerk. Ook vandaag nog staat ze bekend als de Abdijkerk genoemd. In het interieur zie je fantastische houten figuren, mooie glas-in-lood ramen, barokke altaren en grafmonumenten.
Eén ding is zeker: hier kwam ik ogen te kort. Deze kerk staat niet voor niets in de top 100 van de Rijks Monumentenzorg. Ik kan iedereen een bezoek aanraden.

Op kerkenpad in Nederland: Delft – Nieuwe kerk
Ik wil niet zeggen dat er in de Nieuwe Kerk van Delft een koninklijk gevoel bij me opkwam. Bij het passeren van de afsluiting van de grafkelder van de Oranje-Nassau’s kreeg ik wel een beeld op mijn netvlies.
Ik meende de zo vertrouwde stemmen van Koningin Juliana, Prins Bernhard en Prins Claus te horen. Dat kon natuurlijk niet. Toch bekroop me bij de rondgang door deze kerk een gevoel van eerbied en vaderlandse geschiedenis. Willem van Oranje immers vond hier als eerste zijn eeuwige rust.

Berkel Enschot – Koningshoeve
Officieel heet dit klooster de “Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven”. Binnen adem je de zeer rijke geschiedenis van dit klooster. Monniken uit de Franse plaats Sainte-Marie-du-Mont stichtten haar in de 17e eeuw.
De toenmalige anti klerikale sfeer in Frankrijk bedreigde het voortbestaan van de kloosterorden. Op zoek naar een nieuwe plek voor hun abdij vonden ze deze in Berkel-Enschot.
Ik raakte vooral onder de indruk van de houten gebedsbanken. Het prachtige houtsnijwerk toont beeltenissen van de monniken die hier leefden en werkten.

Oudenbosch – Basiliek van de HH Agatha en Barbara
Gebouwd tussen 1867 en 1880 vormde deze basiliek een eerbetoon aan de Zouaven. Als strijders voor de Paus in Italië vertrokken ze vanuit Oudenbosch naar Rome. Deze basiliek is een verkleinde kopie van de Sint Pietersbasiliek in het Vaticaan. Alleen het front is een kopie van de Sint-Jan van Lateranen in Rome. Binnen trof ik talrijke, exacte kopieën van de Sint-Pieters kerk. De vele standbeelden, het altaar onder de baldakijn, details uit de Sixtijnse kapel en zelfs de Pietá van Michelangelo is nagemaakt in gips geschilderd marmer.
Wel voelde ik me een beetje bij de neus genomen. Het door mij waargenomen marmer van de zuilen en op veel andere plaatsen bleken schilderingen in gips te zijn. Chapeau voor het fantastisch uitgevoerde en van groot vakmanschap getuigende kunstwerk. Ben je nog nooit in de Sint-Pieter in Rome geweest? En dat terwijl je wel benieuwd bent maar er niet toe komt. Dan moet je zeker niet verzuimen eens de Basiliek van de heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch te bezoeken.

Deventer – Sint Nicolaaskerk
Deze kerk staat ook wel bekend als de Bergkerk. Het prachtige interieur overweldigde me. Bijzonder mooi vond ik de glas- in lood ramen. Een meesterwerk is het in 1842 door een Deventenaar gemaakte orgel.
Tijdens de tachtig jarige oorlog tussen katholieken en andersgezinden kwam de kerk in 1580 in protestantse handen. De wand- en gewelfschilderingen verdwenen onder een laag witte kalk. Ondanks het enigszins sombere interieur vind ik de Bergkerk wel mooi.

Dickensfestijn Deventer
Na afloop van de jaarlijks in december gehouden Charles Dickens festiviteiten trekken de meeste deelnemers in een lange stoet door dit gebouw. Dan pronken ze met prachtige kostuums en uitdossingen.
Een heerlijke maar sinistere sfeer gonst dan door de kerkgewelven. Het geeft de stemming weer van het Victoriaanse tijdperk tijdens het leven van Charles Dickens. Bezoek je het Charles Dickens festijn in Deventer, ga dan vooral ook naar deze kerk. Het is zeker de moeite waard.

Op kerkenpad in Nederland
- Kapel onder de Linden, Thorn, 1673, gebouwd in opdracht van Clara Elisabeth van Manderscheidt Blankenheim, kanunnikes van de Abdij van Thorn.
- Sint Michaelskerk Thorn, gebouwd door Pierre Cuypers.
- Nieuwe Kerk Delft, Gotisch monument gebouwd van 1381tot 1572.
- Abdij Koningshoeven te Berkel Enschot. De trappisten van dit klooster brouwen sinds 1884 bier om in hun levensonderhoud te voorzien. Het bier staat bekend als La Trappe en voor het blijven brouwen kwam in 1998 een samenwerking tot stand met Bavaria.
- Oudenbosch – Basiliek van de HH Agatha en Barbara, (1867-1880).
- Deventer Sint Nicolaaskerk (1198-1209), romaans en gotische kerk.
- Een kerk is meer dan een hoop stenen stelt diaken Rob Mascini. Zoals ook blijkt uit de foto’s van Rob Merle. Een kerk raakt je.
- Als Haarlemse ben ik trots op de Koepelkathedraal in Haarlem, lid van het grootste museum van Nederland.
- Lees ook het artikel van Rolf Merle over de preekstoel.
Wist je dat?
Wist je dat Rolf Merle wereldwijd meer dan 60.000 foto’s maakte? Op mijn verzoek om bijdragen voor mijn blog, antwoordde hij: ‘’Toekomstig wil ik deze serie nog uitbreiden naar andere landen, stijlen en culturen, Misschien noem ik het dan “Op pad langs heilige oorden.”
Regelmatig schrijf ik over kunst. Dat leidt tot vele uitnodigingen. Zoals voor de opening van de expositie Flash/Back in het Mauritshuis. Hiervoor lieten zestien fotografen zich inspireren door eeuwenoude meesterwerken. De expositie werd geopend door Koning Willem-Alexander. Ze vond plaats op 1 juni 2022 ter ere van de 200e verjaardag van het Mauritshuis.