Boudewijn Leeuwenburgh wil meer ruimte voor voetgangers

Boudewijn Leeuwenburgh in vergadering
Boudewijn Leeuwenburgh in vergadering

Boudewijn Leeuwenburgh vindt dat voetgangers er in het beleid bekaaid vanaf komen. Als  voorzitter van Voetgangersbeweging Nederland verlangt hij voor ouderen en mensen met een beperking een minimale obstakelvrije ruimte 1.80m. 

Boudewijn Leeuwenburgh ken ik als de inspirerende voorzitter van Hollandia Netwerk. Samen met PR-vrouw Marjolijn van der Jagt organiseert hij voor de recreatie-en toeristenbranche bijeenkomsten om een bepaalde stad of gebied te ontdekken. Nu wil ik vooral weten: wat beweegt hem als voorzitter van Voetgangersbeweging Nederland?

Mensenmens Boudewijn Leeuwenburgh

Sinds zaterdag 5 juni genieten we in Nederland weer van meer bewegingsvrijheid. Boudewijn Leeuwenburgh is blij met de sterk versoepelde coronamaatregelen. Nippend van zijn wijn, zegt hij:
Ik ben blij dat ik weer een glaasje kan drinken op het terras en een museum kan bezoeken. Blij vooral ook dat we weer andere mensen kunnen ontmoeten en met elkaar in contact kunnen brengen. Persoonlijke contacten zorgen voor menselijke belangstelling en begrip naar elkaar. Het resulteert vanzelf in een betere samenwerking en leefbare omgeving.’

Boudewijn Leeuwenburgh streeft naar stoepen zonder obstakels

Volgens de fraaie folder van de Voetgangersbeweging Nederland maken ze zich onder meer sterk voor het vrijmaken van obstakels. Zoals geparkeerde fietsen, reclameborden. Noem maar op, voor je het weet, struikel je ergens overheen.   
Bij het woord ‘obstakel’ dwalen mijn gedachten af naar het jaar 2008.
Nog herinner ik de vele door mijn man Roel en mij toen gemaakte wandeltochten. Als nieuwe bewoners van Haarlem verkenden we samen de monumentenstad en zijn omgeving. Soms maakten we wandelingen van wel zo’n 10 kilometer. Hij in zijn rolstoel en ik al duwend daarachter.
Samen genoten we van de laatste maanden van zijn leven. Soms kwamen we een vrouw met een kinderwagen tegen. Dan lagen begin en einde van het leven vlak naast elkaar. Bij elk stoplicht streelde ik mijn Roel in zijn nek. Blij voor dit nog even samen zijn.
Bij elk obstakel op de stoep zette ik mijn voet op de spaak van de rolstoel zodat deze op en vanaf het trottoir kon. Soms week een auto uit om de weg vrij te maken, maar gevaarlijk bleef het. Toegegeven, het maakte me wel eens moe.       

10 jaar Haarlem. Roel Visser (1946-2008) en Marianne Visser van KLaarwater, onze eerste biertje in Haarlem
Roel Visser (1946-2008) en Marianne Visser van Klaarwater, onze eerste biertje in Haarlem

Boudewijn Leeuwenburgh en mensen met een beperking 

Boudewijn Leeuwenburgh herkent als geen ander het probleem. ‘Lopen op trottoirs wordt belemmerd door straatmeubilair, overhangend groen, terrassen, winkeluitstallingen, afval, fietsen, scooters en ga maar door.
Voor ouderen en mensen met een beperking is een minimale obstakelvrije ruimte nodig van 1.80m. Dan kunnen ook de kinderen weer veilig op straat spelen
.’
Bijna lyrisch somt hij de vele voordelen van wandelen op.
●‘ Mensen die lopen zien heel veel van hun omgeving,
● Ze blijven staan bij een winkel en zien leuke dingen. Iedere loper is een koper.
● Lopen is sociaal (mensen wensen elkaar een goede dag), l
● Lopen is gezond en zeer milieuvriendelijk ‘

Boudewijn Leeuwenburgh streeft naar een beter  beleid

Hij zucht: ‘Lopen doen we allemaal, ook als we met de fiets, auto of het openbaar vervoer ergens naar toe gaan. We lopen naar de winkel, het gezondheidscentrum, naar het werk of naar de kerk. Lopen is zo gewoon dat politici en ambtenaren vaak denken dat je aan lopen niets hoeft te doen. In het beleid wordt het vaak vergeten.’
Hoe komt dat? wil ik weten.
Zeker ook omdat er tot voor kort geen goede belangenbehartiging bestond. In het mobiliteitsbeleid werd de fietser op één gezet. De voetganger komt in de rapporten vaak niet eens voor.’
Het gaat niet alleen om de ruimte, maar  ook om de kwaliteit van de ruimte.  ‘Voetgangers hebben viermaal zoveel te maken met letsel als gevolg van valongevallen dan door aanrijdingen. Maar in de statistieken wordt dat niet meegenomen.’

Oegstgeest, Villa Beukenhof, met Boudewijn Leeuwenburgh en Marjolijn van der Jagt
Oegstgeest, Villa Beukenhof, genieten met Boudewijn Leeuwenburgh en Marjolein van der Jagt

Voetgangersbeweging Nederland: vrijwilligers en ANBI-status

Met liefde en plezier zet Boudewijn Leeuwenburgh zich in voor de Voetgangersbeweging Nederland. Dat doet hij niet alleen. ‘Wij hebben de steun van vele vrijwilligers verspreid in het land. Bij hen is ook veel vakmatige verkeers- en mobiliteitskennis beschikbaar waardoor wij serieuze partners zijn voor wegbeheerders. Bij ons hoef je geen lid te zijn, wij zijn een goede doelen stichting met ANBI status waardoor donaties en giften aftrekbaar zijn voor de belasting’.

Inspiratie

Wat inspireert jou verder?
Wat mij inspireert zijn de mensen en mensen met elkaar in contact brengen. Veel mensen hebben net dat kleine beetje steun nodig om verder te komen met hun idee, hun werkzaamheden of hun eigen sociale leven.
Ook met de Voetgangersbeweging Nederland heb ik weer mensen gezien die in een kleine wereld binnen hun huis leefden en nu helemaal opbloeien omdat ze weer iets te doen hebben en zich nuttig voelen. De aandacht die ze krijgen doet hen opleven. Dat geeft mij altijd weer veel energie.

Leiden, het Gerecht, tijdens een Hollandia Netwerk bijeenkomst, georganiseerd door Boudewijn Leeuwenburgh en Marjolijn van der Jagt

Boudewijn Leeuwenburgh: Oud zijn bestaat niet

Wat zou je ouderen mee willen geven?
Ik zou ouderen willen meegeven dat er vaak nog zo veel moois is om samen met anderen te doen. Blijf niet alleen zitten, maar ga op pad, begroet mensen en spreek tegen ze.
Vrijwel altijd zal je een leuk antwoord krijgen en zie je voor jezelf ook weer nieuwe zaken om je actief mee bezig te houden. Oud zijn bestaat niet, je kan je hooguit door eigen houding oud voelen. Er is samen nog veel moois te beleven
.’
Hoe kom jij aan je rust? 
Goede vraag. Maar ik vind het heerlijk om af en toe ergens op een terrasje te zitten met een glaasje wijn en heerlijk rustig naar mensen te kijken. Ongetwijfeld raak ik daarbij altijd weer met mensen in een leuk gesprek.’ 

Boudewijn Leeuwenburgh pleit voor aanpassen verkeerswet, verkeersnet

Bestuur van Hollandia Netwerk, van links naar rechts: penningmeester Jan-Pieter Goossens, secretaris Marjolijn van der Jagt, voorzitter Boudewijn Leeuwenburgh
Bestuur van Hollandia Netwerk, van links naar rechts: penningmeester Jan-Pieter Goossens, secretaris Marjolijn van der Jagt, voorzitter Boudewijn Leeuwenburgh

Ontdek al wandelend een plaats of regio

Samen met Marjolijn van der Jagt PR organiseert Boudewijn Leeuwenburg de bekende Hollandia Netwerkbijeenkomsten. Elk vormt een inspiratiebron voor een mooie wandeltocht. Geniet bijvoorbeeld van:
De Zeeuwse kust
Den Haag met zijn mobiele erfgoed.
Hellevoetsluis,
Oudhollandse Waterlinie
Delft, de Porceleyne Fles,
Ruïne van Brederode; 
Bollenstreek,
Zilverstad Schoonhoven,
Hollands Plassengebied,
Dordrecht,
Haarlem, cultuurstad aan het Spaarne,
Nieuwkoop,
Graft- de Rijp
Schiedam,
Leiden,
Krimpenerwaard,
Archeon,
● Wel of niet met de auto? Een interview met Boudewijn Leeuwenburgh over vervoerskeuze.

Wist je dat?

Wist je dat Boudewijn Leeuwenburgh ruim 18 jaar regiodirecteur was bij de Noord Zuid Hollandse Vervoermaatschappij? Hij noemt het een mooi bedrijf met een rijke vervoergeschiedenis. De tram speelde daarbij vanaf 1881 tot 1961 een zeer belangrijke rol. Inmiddels werkt een groep vrijwilligers hard aan de terugkomst van de tram. Boudewijn is lid van het Comité van Aanbeveling.
Toen er initiatieven werden genomen om een exemplaar van de ooit zo moderne gelede tram A619/620 volgens de originele tekeningen van de firma Beijnes uit Haarlem, te herbouwen, ben ik meteen toegetreden.
 Het casco van de tram is inmiddels herbouwd en staat in een ruimte naast het NZH-museum in Haarlem. Een groep vrijwilligers is nu bezig met de verdere inrichting en afbouw. De bedoeling is dat in 2024 de tram weer zal kunnen rijden met toeristen en belangstellenden.’
 

Wil je meer weten van Voetgangersbeweging Nederland kijk dan op hun website of stuur een e-mail naar: info@voetgangersbeweging.nl

Regelmatig schenk ik aandacht aan inspirerende personen die bijdrage aan een maatschappij met meer liefde, compassie en verbondenheid. Zo bracht ik ook de architect Friedrich Hundertwasser in beeld.
In 2021 verscheen bij Elsevier Weekblad n.a.v. hun 75 jarig bestaan het boek 75 x Nederlander van het jaar.


2 gedachten over “Boudewijn Leeuwenburgh wil meer ruimte voor voetgangers

  1. Riny Reiken

    Wandelen is voor mij een levensbehoefte. Waar sommigen de fiets pakken, pak ik het liefst mijn wandelschoenen en ga heel veel straatjes om. Heerlijk omdat je veel ziet maar ook vaak tijd hebt om even stil te staan, en de omgeving goed kan opnemen. Hoe langer ik loop, hoe meer onthaast ik mij voel. Wel kan ik mij enorm irriteren aan de terrassen die breed uitgestapt, vaak op stoepen alle openbare ruimte opeisen.
    Hoewel ik iedere uitbater zijn omzet gun uiteraard. Hier in Amsterdam wordt de drukte weer zichtbaar en voelbaar. Wat mooi dat er een ‘ voetgangersbeweging’ is, en erg leuk om deze informatie te lezen. Zo krijg je weer nieuwe ideeën en inspiratie. Ook heel mooi zijn de wandel tips van Marianne. Nederland heeft prachtige wandelpaden en mooie routes. Wat fijn dat er mensen zijn zoals Boudewijn Leeuwenburgh, mensen die door hun passie ook denken aan de ouderen en zich inzetten de wandelwereld mooier en veiliger te maken. Ontroerend mooi vond ik de foto van Marianne & Roel en haar verhaal daarbij, en het ‘nog even genieten van elkaar’. De mooiste herinneringen ervaren wij vaak tijdens het lopen. Samen kun je stiltes ervaren maar ook eindeloze gesprekken komen op gang. Ja, ik ben een wandelaar en ga zometeen mijn wandelschoenen pakken…. Fijne dag allemaal, groet Riny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *