Andries Greiner: ik bepaal zelf wanneer ik met pensioen ga

Andries Greiner, miljoenennotabijeenkomst 2016
Andries Greiner, miljoenennotabijeenkomst 2016

Andries Greiner peinst er niet over om te stoppen met werken. Vanuit een warme sociale  betrokkenheid is hij op zijn 73e nog volop actief.  Zo is hij voorzitter van MKB Doorgaan. Zelf ken ik hem vooral als hoofdredacteur van de populairwetenschappelijke serie Actuele  Onderwerpen. 

Andries Greiner schreef als hoofdredacteur va AO lovende voorwoorden bij de door mij geschreven boekjes
Andries Greiner schreef als hoofdredacteur van AO lovende voorwoorden bij de door mij geschreven boekjes

Opgegroeid in Den Haag verhuisde Andries Greiner eerst naar Rotterdam en later naar Maassluis. ‘’In  die laatste plaats was ik directeur van een vormingscentrum voor werkende jongeren. Daar werkten  we met leermiddelen van IVIO  (Instituut voor Individuele Ontwikkeling).
Daarover waren we enthousiast. Alleen vonden we ze wel wat gedateerd. Dat  bracht ik onder de  aandacht van de directeur van IVIO.  Zes maanden later was ik zelf directeur van IVIO.’’

Andries Greiner en IVIO

IVIO werd in 1936 opgericht door pedagoog en filosoof prof.dr.Philip Kohnstamm. Hij was de  grondlegger van de wetenschappelijke didactiek en pedagogiek in Nederland. In plaats van klassikaal onderwijs streefde hij naar individueel onderwijs. Zo ontstonden de begeleide zelfstudie en het afstandsonderwijs. 
In de jaren ‘70 verhuisde IVIO van Amsterdam naar Lelystad. Het bedrijf telde inmiddels meer dan tweehonderd medewerkers en verschillende filialen over het hele land.
Andries Greiner werd directeur. Geboren in de residentiestad kwam hij terecht in de polder  Daar leerde ik hem in 2001 kennen. Als onderzoeksjournalist schreef ik maar liefst vijftien AO boekjes. Als hoofdredacteur keek hij ze na en  schreef het voorwoord. 
Nu wil Ik van hem weten: Wat betekende voor hem de verhuizing naar de polder? 
’Ik was vooral gehecht aan Den Haag. Toen ik in het nieuwe land terecht kwam, werd ik echter door de gloed van dat ‘nieuwe’ geraakt en erdoor aangestoken. Als een gebied meer  toekomst dan verleden heeft, worden perspectieven zichtbaar die elders onmogelijk zijn. Op het  ‘oude land’ zijn er vooral knelpunten, in Flevoland groeistuipen,’’ zegt hij.

Andries Greiner: van onderwijzer naar ondernemer

Hij was onderwijzer, maar werd ondernemer. 
Andries Greiner: ‘’Ik koos niet ervoor om ondernemer te worden, maar IVIO was een stichting  zonder subsidies. Ze moest zichzelf dus in stand houden. Dan word je vanzelf  (tot je eigen  verbazing)  ondernemer. 
Dat was in 1984. Ik vond het meest aantrekkelijke van IVIO dat het volstrekt onafhankelijk was. In  het onderwijs liepen we naar mijn gevoel mopperend achter de minister aan. IVIO kon er een eigen  beleid op na houden
.’’

Marianne Visser van Klaarwater toont en schenkt haar AO-boekje over paus Johannes Paulus II met daarin het voorwoord van Andries Greiner. of aan de Paus Franciscus en Marianne Visser van KLaarwater
Marianne Visser van Klaarwater toont haar AO-boekje over paus Johannes Paulus II aan paus Franciscus

Andries  Greiner en geestelijke rijkdom:

Zijn eenvoud raakt me. In zijn ogen staan geen Eurotekens,  maar zie ik vooral een warme  betrokkenheid met de wereld om hem heen. Evenmin als bij mijzelf is  geld niet zo zeer het bewijs  van maatschappelijk succes. Geestelijke rijkdom mag zwaarder wegen. 
’Ik heb de behoefte om mijn kennis te delen en wil graag actief zijn. Bovenal wil ik zelf bepalen  wanneer ik met pensioen ga. Wel heb ik ervoor gekozen alleen datgene te doen waarvoor ik  gevraagd word, want ik ben ook wel benauwd meer tot last dan tot zegen te zijn’’,  zegt hij bescheiden. 

MKBDoorgaan

De malaise van door coronaperikelen getroffen bedrijven ontgaat hem niet. Integendeel: Sinds  maart 2014 is Andries Greiner voorzitter van MKBDoorgaan. Ik vraag hem naar het waarom.    
Andries: ‘’ Dat heeft te maken met mijn vorige functie als gedeputeerde economie van Flevoland.  Het initiatief is genomen door twee professionals. Zij  merkten een hiaat in de begeleiding van ondernemers die voor een groot probleem in hun bedrijf staan, maar die wel een goed  ondernemingsidee hebben. 
Zelf heb ik met IVIO ook een moeilijke en eenzame tijd gehad toen het gebouw uitbrandde. Daaraan moest ik denken toen ik voor dit voorzitterschap gevraagd werd. Ik zei dan ook onmiddellijk ‘ja’. Ik wil voor elkaar krijgen dat geen enkele ondernemer hoeft mee te maken wat ik bij en na die brand ervoer. Dat er een drempelloze voorziening is die bij alle voorkomende ‘blokkades’ ondernemers hulp biedt.
Het begint met je problemen te uiten. Ondernemers hebben de neiging zich langer groot te houden dan goed voor ze is. Daardoor komen ze vaak te laat bij hen die kunnen helpen. Die zijn er nu.
’’

Andries Greiner en AO

Ik moet weer denken aan AO. Ik begon met het schrijven van de boekjes een paar jaar na de eerste zware hartaanval van mijn man Roel (1946 – 2008). Dat maakte een einde aan mijn wereldwijde reportages over kaas, wijn en delicatessen voor het Slijtersvakblad en andere bladen.  
Het schrijven van de AO-boekjes bood mij de mogelijkheid om me te verdiepen in andere thema’s. Mijn AO-boekje over paus Johannes Paulus II schonk ik persoonlijk aan paus Franciscus. Boekjes over het koningshuis boden de opstap naar mijn werk als royaltyschrijfster.
Mijn boekjes over kunst vormden de aanloop naar het schrijven voor de glossy Palet; kunst kijken en doen. In 2014 volgde mijn eigen cultuurblog. Kortom: het  schrijven voor AO verrijkte mijn geestelijk leven.  
De markt voor printmedia stortte in door de opkomst van internet, maar nog steeds verschijnen de AO-boekjes. ‘’Ze houden moedig stand te midden van het  informatiegeweld’, zegt de hoofdredacteur. ‘’Het wordt nu financieel mogelijk gemaakt door de Stichting IVIO. De abonnementsgelden zijn niet toereikend  meer.’’

De 11e editie van de Andries Greinerprijs voor schrijvers werd gewonnen door Gretha Woort en Jasmijn Klijnstra
De 11e editie van de Andries Greinerprijs voor amateurschrijvers werd gewonnen door Gretha Woort en Jasmijn Klijnstra

IVIO  en  meer

●   MKBDoorgaan helpt in problemen verkerende ondernemers verder op weg;   
●   De Andries Greinerprijs wordt uitgeschreven door IVIO.
●  Marianne Visser van Klaarwater schreef vijftien AO-boekjes   en schrijft daarnaast boeken over thema’s die Marianne raken en geeft daarmee inzage in levensvraagstukken;
● Sinds maart 2014 schrijft Marianne wekelijks voor cultuurblogger.nl en doet van daaruit projecten die bijdragen aan een mooiere wereld;
● Ondernemers zijn blij met MKBDoorgaan.    

Wist je dat?

Wist je dat de IVIO-wereldschool inmiddels al 71 jaar ervaring in primair en voortgezet afstandsonderwijs heeft? Volgens de website telt het instituut 104 docenten en 1671 leerlingen plus 242 samenwerkingen.     

Wil je meer weten over het kleinste boekje van Nederland. Kijk dan op de website van Actuele Onderwerpen. De  populairwetenschappelijke serie is een uitgave  van IVIO te Lelystad.     

Met Verder op Weg bied ik een podium aan inspirerende personen die bijdragen aan een wereld met meer liefde en aandacht voor elkaar.  

2 gedachten over “Andries Greiner: ik bepaal zelf wanneer ik met pensioen ga

  1. Riny Reiken

    Wat heeft meneer Andries Greiner dat geweldig omschreven: -Toen ik in het nieuwe land terecht kwam, werd ik echter door de gloed van dat ‘nieuwe’ geraakt en erdoor aangestoken. Als een gebied meer toekomst dan verleden heeft, worden perspectieven zichtbaar die elders onmogelijk zijn.- Deze denkwijze spreekt mij persoonlijk enorm aan. Er liggen dus veel mogelijkheden voor iedereen die nog graag wil meedraaien en vóóral meedenken, juist ook ook daar, in het nieuwe en onbekende. Maar veel te vaak wordt van buitenaf een leeftijdsgrens bepaalt, terwijl er nog zóveel kan. Mogelijkheden zijn er zeker voor wie ze ziet en de kans pakt er iets mee te doen. Prachtig, wat een power heeft deze man en geeft het mooiste voorbeeld, geef je leven zin zolang het kan, en pak het….groet Riny X

    1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

      Ja, Riny. Vandaar dat ik hem deze keer voor het voetlicht bracht in mijn serie over inspirerende personen die ongeacht hun leeftijd nog midden in het leven staan en anderen verder op weg helpen. Over veertien dagen volgt een interview met Klaas Wilting (78). Ik wens je een prettig weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *