De Doorzetster: een ode aan de liefde, waar gebeurde feel good story

De Doorzetster: een ode aan de liefde. Zo heet mijn boek over mijn leven tijdens de ziekte van mijn man Roel en na zijn overlijden. De Doorzetster verhaaltook over het leven van mijn huidige man Peter, de weduwnaar van Adri. We trouwden in 2016. Hij was 81 en ik 64. Voor echte liefde ben je nooit te oud.

De Doorzetster: een ode aan de liefde: Marc Rieu gaf met zijn doek ''The Lost Heroes'' precies de gevoelens weer van Peter en mij, We waren eenzame ruiters met in mijn hart mijn lieve Roel (1946-2008) en in het hart van Peter zijn lieve vrouw Adr (1938-1994). Beiden koesterden we elk voor zich de herinneringen aan een jarenlang gelukkig huwelijk. Nu gingen we samen verder.
De Doorzetster: een ode aan de liefde: Marc Rieu gaf met zijn doek ”The Lost Heroes” precies de gevoelens weer van Peter en mij, We waren eenzame ruiters met in mijn hart mijn lieve Roel (1946-2008) en in het hart van Peter zijn lieve vrouw Adr (1938-1994). Beiden koesterden we elk voor zich de herinneringen aan een jarenlang gelukkig huwelijk. Nu gingen we samen verder.

Mijn ouders noemden mij een doorzetster. Zelf noem ik me een Doorzetster.  In het leven vallen we allemaal, maar de overwinning zit hem in het feit dat we opstaan en doorgaan.

De Doorzetster: een ode aan de liefde: het verlies

Toegegeven, na Roel wilde ik het liefst alleen blijven. ‘’Als jij er niet meer bent, dan ga ik het klooster in’, vertelde ik hem. Dan lachte Roel. Hoewel,  zijn bijna-doodervaring in het ziekenhuis verdiepte wel ons geloofsleven.
Roel kon over deze ervaring niet praten. Hij schreef het op. ‘Ik had een beleving die ik niet kan vertellen zonder emotioneel te worden. Opeens wist ik dat ik een kracht ontmoette die alles van mij wist en waarvan ik hoegenaamd alleen wist dan dat Hij/Zij de Eeuwige is.
Ik ben ook maar een sterveling, dus deze ontmoeting kan ik haast niet onder woorden brengen zonder emotioneel te worden. Het is een heel grote kracht die ervoor zorgt dat alles in orde komt. Het is niet van belang of mensen het wel of niet geloven. Het gaat gebeuren zoals het gebeuren moet. 2 maart 2007’’

De Doorzetster: een ode aan de liefde:  een nieuwe liefde

Roel zag het goed. Ik paste niet in het klooster en ook mijn roeping tot een pastorale functie gaf ik op. Ik klampte me niet langer vast aan de kerk, maar koos voor de confrontatie met mijn angst voor het alleen zijn.
Zonder reisgezelschap trok ik naar Istanbul en Oost-Turkije. Daar liet ik me raken door het Soefisme. Over de kracht die het geloof ons schonk tijdens Roels ziekte schreef ik een boek en schonk dat persoonlijk aan de paus tijdens een audiëntie in het Vaticaan.  
Zodra ik Peter zag, was het bij mij liefde op het eerste gezicht. Ik stapte op hem af en zei: ‘’Ik vind jou een leuke man.’’ Drie maanden later nam hij me mee op zijn motorjacht voor een bootreis van drie maanden. 

De Doorzetster: een ode aan de liefde, samen in België
De Doorzetster: een ode aan de liefde, samen in België

De Doorzetster : een ode aan de liefde: : bindingsangst

Elke liefde kent het afscheid. Eigenlijk wilde Peter zich niet meer binden. De pijn van het verlies wilde hij niet nog eens meemaken. Hij wilde vooral genieten van het vrouwelijk schoon. Zelf wilde ik het vooral houden op vriendschap.
Na het  radeloos ronddolen zonder mijn vertrouwde maatje Roel had ik mezelf gevonden door alleen op reis te gaan. Nu wilde ik eigenlijk alleen blijven.  Maar tja, ik kon niet op tegen levensgenieter Peter.
Liefde na je 50e is heel wat anders dan liefde op je 20e. Je lichaam takelt af. Je haren worden grijs en je krijgt rimpeltjes. Je boezem zit niet meer zo hoog. De ultieme test van een ei tussen je beha-loze borsten doorsta je niet meer. Het valt meteen.  
Wat blijft is de man met zijn eeuwige gestaar naar jonge vrouwen. De geboren jager met zijn jachtinstinct en de vrouw als gewillige prooi. Hij ziet ze overal. Zowel in het wild met de kleren aan als poedelnaakt in uitdagende posities op internet.
Je gaat er als oudere vrouw al snel van knarsetanden. Je kijkt wel uit om je aan zo’n man te binden. ‘’Eerst brengen ze bloemen voor je mee, maar later de vuile was’’, vertelde een buurvrouw laatst tegen me.

De Doorzetster : een ode aan de liefde:  kinderen, kleinkinderen

Spannend ook vond ik het kennismaken met zijn kinderen en kleinkinderen. Zijn dochter vond mij meteen ‘’een raar mens’’. Ze duldde geen andere vrouw op de plaats van haar moeder. Ook al was haar vader al zeventien jaar lang weduwnaar.
Dat doet pijn.
Hoe ga je daarmee om? Het stond onze liefde voor elkaar niet in de weg. Zijn kinderen en kleinkinderen ziet hij niet meer. Bij Peter leidt dat tot slaapproblemen. Tussen ouder en kind bestaat nu eenmaal een niet door te snijden  bloedband.  Daarom hoop ik dat ze mijn boek lezen, Dan ontdekken ze wat voor fijn mens Peter is.  

Foto Christa Warmerdam. Hilmar Mulder, hoofdredactrice van Libelle las het boek ''De Doorzetster: een ode aan de liefde'' van Marianne Visser van Klaarwater en noemt het: ''een verhaal waar de liefde voor het leven vanaf spat. En liefde doet leven.''
Hilmar Mulder, hoofdredactrice van Libelle las het boek en noemt het: ”een verhaal waar de liefde voor het leven vanaf spat. En liefde doet leven.” Foto Christa Warmerdam.

Angst voor de ouderdom

Liefde op latere leeftijd is heel anders dan wanneer je nog jong bent. Op je 20e kan je nog de hele wereld aan. Je kan de vlinders in je buik probleemloos laten rondfladderen. Je kan en durft je helemaal over te geven aan je verliefdheid. Op je tenen dansen van geluk. Eindeloos genieten van elkaar.
Pas later begint het aftakelen. Het sneller moe worden. Het niet meer zo veel zin hebben. Pijntjes. Klachten, Mag je daarmee een ander belasten? In een vanuit oprechte liefde jarenlang samenzijn zorg je vanzelfsprekend voor elkaar.   
Maar hoe zit dat bij een nieuwe liefde op latere leeftijd? Bij Peter en mij zat er bovendien zeventien jaar verschil tussen. Bij die liefde op de eerste blik was ik 58 en hij 75. Hij haakte soms af. Als: De Doorzetster gaf ik onze liefde steeds weer een nieuwe kans. Samen overwonnen we alle problemen.

Wilma Lankhorst van Lankhorst PR maakte deze sprankelende trailer over het boek

De Doorzetster: een ode aan de liefde, impact globale gebeurtenissen

Als publicist schrijf ik over wat me  raakt in mens en maatschappij. Voor De Doorzetster: een ode aan de liefde was dat:
De bijna-doodervaring van Roel kort na zijn openhartoperatie in 2008. Hij ontmoette De Eeuwige van hart tot hart. Dat leidde bij ons tot een verdieping van het geloof. Het gaf ons steun en kracht tijdens Roels ziekte. Daarover verscheen mijn boek  Doorheen het leven, doorheen de dood (Boekscout). Pas in 2018 begreep ik de essentie van de profetie. Dat gaf mij inspiratie voor mijn boek De Doorzetster: een ode aan de liefde.
● Het levensverhaal van Peter. Over zijn dierbare herinneringen aan zijn vrouw Adri vertelt hij mij regelmatig. Aan het begin van onze relatie maakten we aan boord van zijn motorjacht een vaartocht van drie maanden. Daarover schreef ik de  reisgids “Een schuit vol verhalen’’ (Boekscout 2013) met korte persoonlijke impressies van ons samenzijn.
● Seksueel misbruik in de katholieke kerk over de oorzaak en gevolgen verscheen in de serie Actuele Onderwerpen mijn boekje: mijn boekje Seksueel misbruik in de katholieke kerk: oorzaak en gevolgen (Lelystad, stichting IVIO, 2013).
● Vluchtelingenproblematiek; samen met Monica Wildeboer, voorzitster van de stichting Friends for Brikama bezocht ik Gambia en schreef daarover de serie  studiereis naar Gambia. 
● Aanslag op de MH17: Kort na de aanslag kwamen staatshoofden van Europese landen in Maastricht bijeen ter ere van 200 jaar koninkrijk. De aanslag stond centraal na een feestelijke bijeenkomst op het Vrijthof. Ik schreef toen voor U2pi ‘’Het geloof van Oranje’’.
●Eenzaamheid in de maatschappij. In de Groenmarktkerk van Haarlem organiseerde ik in 2015 het project Omzien naar elkaar. Het bestond uit een iconenexpositie van Geert Husstege, lezingen en een workshop. Ook schreef ik het boekje ‘’Omzien naar elkaar’’ (U2pi) dat ik persoonlijk schonk aan paus Franciscus tijdens een audiëntie in het Vaticaan. 

Wist je dat?

Wist je dat mijn boek ‘’De Doorzetster: een ode aan de liefde’’ zich vooral afspeelt in Haarlem? Sinds 2008 woon ik in deze voor mij voorheen volstrekt onbekende stad. Acht maanden later verloor ik mijn man. Als weduwe bouwde ik een nieuw bestaan op in Haarlem.

Kijk voor meer informatie  Marianne Visser van Klaarwater: De Doorzetster: een ode aan de liefde. Het boek is te bestellen bij de webshop van uitgeverij U2pi, in de boekwinkel of rechtstreeks bij mij. Stuur voor dat laatste een e-mail naar marianne@cultuurblogger.nl

Regelmatig schrijf ik over geloof, spiritualiteit, mentale gezondheid en zingeving. Bijvoorbeeld over de gevolgen van ontkerkelijking en het zoeken naar nieuwe wegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *