Leiden, bekend van o.a. Museum van Oudheden, gered door postduiven

Leiden; een stad om verliefd op te worden.

Leiden; een stad om verliefd op te worden.

Leiden stond op donderdag 15 september op de agenda van Hollandia Netwerk. Ongeveer 90 leden ontdekten de stad met zijn musea, universiteit, haring en wittebrood, grachten, eeuwenoude steegjes, 35 hofjes en boordevol gezelligheid. Standplaats was het Rijksmuseum van Oudheden.

Leiden: Rijksmuseum van Oudhede, locatie bijeekomst Hollandia Netwerk 15 september 2016.

Rijksmuseum van Oudheden, locatie bijeenkomst Hollandia Netwerk 15 september 2016.

Leiden kan trots zijn op zichzelf. Door de eeuwen heen speelde het steeds een belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland. Volgens het boek “In en rondom Leiden”  wordt er is in de 9e eeuw een nederzetting vermeld met de naam ‘’drie Leithen’’ ofwel ‘’drie wateren”: Rijn, Vliet en Mare.
De gids van het gilde toont ons een kaart uit de 13e eeuw . We zien drie ringen. ‘Ten zuiden van de twee armen van de Rijn woonden in de 13 eeuw de eerste graven. Een vestgingswal beschermde hen. Daaromheen kwam in 1250 een gracht, het Rapenburg,” vertelt ze.

Leiden, sfeervolle stad

De gids neemt ons mee de stad in tijdens de wandeling ‘’Leiden: sfeer beleven”. Door de komst van wegens hun geloof op de vlucht geslagen Vlamingen ontwikkelde de stad zich in de 14e/15e eeuw tot een bloeiend lakencentrum. Van hun rijkdom en hun goede contacten met het oosten getuigt nu nog het monumentale pand  ‘’ in de vergulden Turk” (1600). Ook telde de stad verschillende bierbrouwerijen.

Leiden ontzet

Bij de Waag wacht een lange rij mensen. Als geborene of inwoner van de stad mogen ze zich inschrijven voor Haring & Wittebrood op 3 oktober. Dat is de datum waarop Leiden in 1574 werd bevrijd van de Spanjaarden tijdens de 80jarige godsdienstoorlog (1568-1648).
Ook eten ze dan hutspot dankzij een jochie, Hij sloop destijds naar het Spaanse kampement en vond daar een pot met uien, wortels, pastinaak, en vlees, de zogenaamde hutspot.

Leiden gered dankzij postduiven

Tijdens het beleg kwam Willem Cornelisz als organist en fluitspeler van de st Pieterskerk (1390-1570) op het idee om van zijn duiven ‘’postduiven’’ te maken. Zo kon het stadsbestuur een briefwisseling voeren met Willem van Oranje in Delft.
Dat werkte. Watergeuzen ontzetten uiteindelijk de stad De Spanjaarden vluchtten voor het wassende water. Op zondag 3 oktober 1574 voeren de Watergeuzen de stad binnen met haring en wittebrood. “Zonder de postduiven zou men nooit hebben geweten dat de bevrijding naderde. Wellicht hadden de bewoners zich dan overgegeven,”vertelt de gids.

Leiden, Pieterskerk

Pieterskerk

stad van Rembrandt

Leiden werd ook bekend door schilders. Zo kan je er wandelen in de voetsporen van Rembrandt . We komen langs de Latijnse school, Hier volgde Rembrandt in het Latijn colleges van 1616-1620. Ook volgde hij hier tekenlessen bij zijn eerste leraar, Henricus Rieverlinck.

Veel ontdekken

Zo valt er in de geboorteplaats van Rembrandt veel te ontdekken. Dat bleek ook uit de presentatie van Mirjam Flik over het cultuurfonds Leiden. Zij toonde de impressiefilm ”Leiden bruist”

Tips voor een bezoek aan Leiden:
Naturalis;  hier ga je 66 miljoen jaar terug in de tijd en sta je oog in oog met het echte skelet van een T.rex, de gevaarlijkste onder de dinosaurussen.
Hortus Botanicus .
Stads-en hofjeswandelingen met gids; elke dag van april tot november om 11:30;
• Rijksmuseum van Oudheden; 18 november t/m 17 april 2017. Met de grafgiften en de sarcofaag van koningin Nefertari uit het Museo Egizio in Turijn. Een aanrader is de prachtige catalogus over de permanente expositie: 100 topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden. ISBN 9789074938136. Een pracht geschenk voor jong en oud.
Sieboldhuis; Japans Museum, het mooiste uit het oude en nieuwe Japan;

Wist je dat Leiden 13 musea heeft en 35 hofjes en 28 kilometer aan grachten? Kortom, goede keuze van Hollandia Netwerk om Leiden te gaan ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *