Gambiakenners: land van uiterste contrasten, studiereis naar Gambia (1)

Hartelijk ontvangen door Bakary Sillah

Gambiakenners in wording, Marianne Visser van Klaarwater, (beginnend), Monica Wildeboer (gevorderd), Bakary Sillah (Gambiaan in hart en ziel).

Gambiakenners menen, dat de gehele economie van Gambia instort bij het stoppen van alle buitenlandse hulpprojecten. Alleen al qua Nederland telt Gambia 119 stichtingen. Verder bieden vele particulieren  op eigen initiatief hulp. Zo bood ook Monica Wildeboer vier jaar lang hulp. In februari 2015 stichtte ze Friends for Brikama.

Gambia bezoeken met Gambiakenners

16 november: Samen gaan Monica en ik vandaag naar Gambia. Voor Monica is het de derde keer en voor mij de allereerste keer. Ik heb er heel veel zin in.
Deze reis van een week zal me in zinvol contact brengen met de ‘locals’. Voor mij zijn zij de beste Gambiakenners. Zoals ML en Bakary Sillah, die zich met hart en ziel inzetten voor de stichting Friends for Brikama.

Een eerste impressie dankzij Gambiakenners

Omdat we op verschillende tijden inboekten, kunnen Monica en ik niet naast elkaar zitten. Jammer, maar….ook een geweldige kans zoals al snel blijkt. Want wat gebeurt er? Ik kom in het midden te zitten van twee enorme Gambiakenners.

Gambiakenners: Tanden trekken in de Bush

Links van me zit Gambiakenner Ben Lamers, een tandarts die al 25 jaar lang drie keer per jaar de bush intrekt om op eigen kosten en Pro Deo de allerarmsten te helpen. “Het mooiste vind ik het om onder de bomen mijn praktijk uit te oefenen. Ik boor niet, Ik trek alleen maar, want alles is rot.”
Ben Lamers laat me een Gambiaan met open mond zien met daarvoor een enorme hooivork. “Als ze deze foto zien, zijn ze meteen over hun angst heen en kan ik aan de slag”, lacht Ben.
Volgens Ben zijn de tanden van arme Gambianen al vanaf hun jeugd rot. “Om hun van hun enorme pijn te verlossen trek ik de tanden eruit. Ze hebben ze toch niet nodig. Een karbonaadje kluiven, zit er niet in, want moslims eten geen varkensvlees. Door hun bittere armoede eten ze alleen rijst en vis”

de allerarmsten eten alleen vis

Volgens Gambiakenners eten de allerarmsten lleen vis

Gambiakenners: Scholenplan Gambia

Rechts naast me zit Gambiakenner Corry Kroos uit Groesbeek van de in 1998 door Ineke Houweling opgerichte stichting Scholenplan Gambia. Vanaf het begin gaat Corry naar Gambia. Scholenplan Gambia richt zich uitsluitend op meisjes. Volgens Corry moeten vrouwen het in Gambia doen. “Ze werken hard en zorgen ook voor de kinderen. Als er al geld is om kinderen te laten studeren, dan gaan jongens voor.”

olgens Gambiakenners moeten vrouwen het doen in Gambia

Volgens Gambiakenners moeten vrouwen het doen in Gambia

Banjul

Om 0.30 landen we op vliegveld Banjul. Zachtjes raken de wielen de grond. Even later worden we op het vliegveld Banjul omhelsd door Bakary Sillah en zijn vriend LM. Zodra ik Bakary zie, voel ik een rok in mijn keel. Kijk ik in zijn ogen en in die van LM dan zie ik twee jongens van 23 die voor hun land willen gaan.

De geur van Gambia

Op weg naar de bus valt me een zoete geur op. “Het is de geur van Gambia”, zegt Monica. Voor even nemen we afscheid van Bakary en LM. Morgen zien we elkaar weer. Nu rijden we in het stikdonker naar het Senagambia Beach Hotel. Daar zal ik deze blijven om van daaruit Gambia te ontdekken.

Jambalan. bij de familie Sillah

Jambalan bij de familie Sillah

Tips van 10tips4trips

• Friends for Brikama werkt met uitsluitend vrijwilligers
• Alle giften gaan voor 100% naar de mensen in Brikama. Er worden geen overheadkosten betaald.
•Friends for Brikama is door ANBI erkend. Alle giften zijn dus aftrekbaar van de belasting.
Zie ook:
1) Gambiakenners: Gambia een land van contrasten, studiereis Gambia 1
2) Lamin Lodge, een werklozenproject in Gambia, studiereis Gambia 2
3) Naar school in Gambia dankzij Friends for Brikama;
4) Dalasi;  Gambia kent grote verschillen in inkomsten.
5) Bakary Sillah en LM: ondanks verschil in afkomst vrienden voor het leven
6) Jalambang Gambia, dankzij Friends for Brikama kunnen kinderen naar school
7) Ook Gambianen geloven in de barmhartigheid van God. 

Wist je dat?

Wist je dat Friends for Brikama een initiatief is van Monica Wildeboer? Zij is catechiste binnen het Bisdom Haarlem-Amsterdam. Ambassadeur was Bakary Silah uit Brikama. Dankzij Friends for Brikama voltooide hij zijn studie.HIj werd zelf de beste student van Gambia genoemd. Hij woont nu niet meer in Gambia maar in Turkije. l

Wil je Friends for Brikama volgen? Kijk dan op hun website.

Eén gedachte op “Gambiakenners: land van uiterste contrasten, studiereis naar Gambia (1)

  1. Angelique Hüsstege

    Wat goed dat je weer op pad bent geweest, ook voor ons! Zo kunnen we een beetje mee en zelf horen en zien wat voor goeds er allemaal gebeurd. Toppie en keibedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *