Costa Dorada: genieten van natuur als inspiratie voor kunstenaars

Costa Dorada
Costa Dorada

Beter ontwikkeld en meer vooruitstrevend dan de doorsnee Spanjaard. Zo staan de bewoners van Catalonië vanouds her bekend. Aan de Costa Dorada bevindt zich volgens de ANWB en ADAC het beste camping resort van Spanje: Playa Montroig. De natuur in deze streek is overweldigend. Zowel Miro, Casals, Gaudi en Picasso deden hier hun inspiratie op.

Costa Dorada 7

Bij de bushalte Miami Platja vlak voor de ingang naar campingresort Playa Montroig  vertrekt de bus naar Reus. In deze plaats werd in 1852 de architect Antoni Gaudi geboren. Anno 2014 staan zijn Palau de la Musica en het ziekenhuis van Sant Pau  samen met 7 andere werken op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Costa Dorada gaf Gaudi zijn inspiratie

Vooral de natuurvormen in de Costa Dorada boeiden Gaudi. Aren. hechtranken, dwergpalmen, paddenstoelen. Het interieur van zijn meesterwerk la Segrada Familia (1883-1926) in Barcelona doet denken aan plantenstengels. Tijdens de bouw sliep hij in de kerktoren.

Tijdens de bouw van de Sagrada Familia sliep Gaudi in de kerktoren op zolder
Tijdens de bouw van de Sagrada Familia sliep Gaudi in de kerktoren op zolder

De tragedie van dit onvoltooide werk zie ik weerspiegeld in de nagebootste slaapkamer in het Gaudicentrum te Reus. Ver voor de voltooiing overleed hij. Vol verbazing ontdek ik in dit boeiende museum over zijn leven en werk zijn geniale werkwijze. Zo hangt een model voor een kerk boven een spiegel. In het glas zie je de uiteindelijke vorm.

maquette van Gaudi
maquette van Gaudi

Hoewel Gaudi tot zijn 16e in Reus woonde, ontwierp hij in Reus geen enkel gebouw.
De stijl van Gaudi vind je wel terug in de twee bouwwerken van zijn medewerker en leerling Joan Rubio Belver, stadsarchitect van Reus. Ze staan beschreven in het boekje Guia Modernista. Een culturele route langs verschillende bouwwerken van Reus, verkrijgbaar bij  Reus Turisme.

Costa Dorada : Reus
Costa Dorada : Reus

Miro

Even ten westen van Reus bevindt zich de plaats Mont-Roig del Camp. Een natuurlijk kleurenpalet van blauwe zee en  lucht, geel strand en verschillende tinten groen van het achterliggende bos. De door de bergen en zee geschapen schaduwen en contrasten kennen geen einde. Dit alles vormde de inspiratiebron voor de schilder Juan Miro.
Maar liefst 66 zomers bracht Miro door in het hier gelegen landhuis Mas Miro. Hier ontdekte hij het veld, wijngaarden, olijfbomen, mensen. Het leidde tot een van zijn mooiste doeken: gezicht op Mont-Roig del Camp. Meer over zijn leven en werk vertelt het Mirocentrum in Mont-Roig del Camp.

Hermitage de Dieu de la Roca
In een prachtig stuk natuur ligt op een uitstekende bergtop het klooster Hermitage van de Mare de Dieu de la Roca. Een mysterieus gebied vol natuurlijke grotten en schitterend uitzicht over de Costa Dorada.
Hier begint de korte wandeling ‘’stappen van Miro’’. Een pad om de kunst van Miro te zien in combinatie met de natuur. Het geeft een beeld van de schilderijen die Miro maakte tijdens zijn verblijf in Mont-Roig del Camp.

 Costa Dorada : strand van Gaudi
Costa Dorada: strand van Gaudi

In Costa Dorada vond Casals zijn meest geliefde strand.

Ten oosten van Mont-Roig del Camp bevindt zich, vlakbij Barcelona, de plaats El Vendrell. Hier kwam in 1876 Pau Casals ter wereld. Zijn aan het strand gelegen geboortehuis Casa Nadius in San Salvador huisvest nu het museum over Pau Casals.

Costa Dorada 6


Als grootste cello-kunstenaar van de 20e eeuw vertolkte hij als geen ander de ziel van het Catalaanse volk. Tijdens de oorlogsjaren kon hij niet spelen. “Hoe kan ik applaus ontvangen en gelauwerd worden terwijl mijn geliefde volk zo lijdt?”

Costa Dorada5


Ondanks zijn wereldfaam bleef hij altijd zichzelf. In een hoek van het museum staat nog steeds zijn stoel met daarvoor zijn cello. Ik luister naar zijn beroemde vertolkingen van de cellosuites van J.S. Bach. Weemoedig, intens, strijdbaar, liefdevol. Met zijn cello zocht hij de uiterste grens van expressie. Daarmee gaf hij nieuw elan aan de cello en bezorgt mij nu een brok in mijn keel.
In Costa Dorada vond Gaudi in San Salvador zijn meest geliefde strand. De vrede en rust samen met het uitzicht over zee deden hem denken aan zijn jeugd. Aan zijn broers en ouders en aan de harmonieuze sfeer, die de basis vormde voor zijn muzikale gevoel.

Costa Dorada: de cello van Pablo Casals
Costa Dorada: de cello van Pablo Casals

In de Costa Dorada voert de Rue Verde naar de stad van Pablo Picasso

Ruim 100 km ten westen van El Fendrell loopt in de Costa Dorada de Rue Verde naar Horta, de stad van Pablo Picasso. De Rue Verde slingert zich tussen een magnifiek landschap met door rotsen gevormde kubussen. Dit mysterieuze landschap gaf Pablo Picasso inspiratie. In zijn portret van zijn geliefde vriendin Fernande Olivier zien we het landschap terug. Hij schilderde toen hij in 1909 met haar de zomer doorbracht in Saragossa. De strenge geometrie van de bergen van Horta vormen de lijnen in het gezicht.

Picasso, Fernande Olivier, Stadelmuseum Frankfurt,


“De heuvels en ravijnen zitten vol spanning. De bergkammen,vlaktes, bochten, zijn kristallijn knap”, formuleerde Ernst Holzinger. Van 1938-1972 was hij directeur van het Stadelmuseum in Frankfurt. Hier zag ik het origineel.
In het Picasso- centrum te Horta zie ik slechts een kopie van dit sleutelwerk van het analytische kubisme. Helaas beschikt dit museum over geen enkel origineel werk van Pablo Picasso. Samen met mijn vriend Peter rijd ik erug naar Mont-Roig des Camp. Daar genieten we in het sfeervolle familierestaurant Mas d’en Romeu van een  Spaanse maaltijd. Uiteraard  met veel knoflook.

Tips

  • Gaudi Centre Reus
  • Museum van Pablo Casals. Ontroerend en een aanrader om de Spaanse volksaard te ontdekken.
  • Culturele route door Mont-Roig del Camp. Hier ontdek je meer over het leven van Picassi, Gaudi en Pau Casals en Miro.

Wist je dat

Wist je dat in Reus het museum over Gaudi staat? Hier ontdek je zijn inspiratie voor de Sagrada Familia in Barcelona.

.

1 gedachte op “Costa Dorada: genieten van natuur als inspiratie voor kunstenaars

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *