Eropuit

Museum Joure toont Friese kroonjuwelen

Museum Joure bevindt zich in de gebouwen van het vroegere industriële centrum van Joure. Het werd opgericht in 1976. Mijn man Peter was een van de eerste bezoekers. Ons  bezoek was dan ook een feest van herkenning. Niet alleen voor hem. De Friese kroonjuwelen staan gegrift in ieders geheugen.

Museum Joure Geelgieterstraat

’Weet jij wat geelgieters zijn?”’ vraagt manlief Peter aan mij in het zicht van het gebouwencomplex Museum Joure. Ik schud van nee en lees op het bordje de naam ‘’Geelgietersstraat’’. Peter legt uit dat ‘’geelgieters’’ koperslagers zijn. Hij verkocht destijds In Joure brillen en leerde zo de taal een beetje kennen.

Museum Joure, hier werd Egberts Douwe geboren.

Museum Joure: het geboortehuis van Egberts Douwe

Peter herinnert zich vooral het geboortehuis van timmermanszoon Egbert Douwes (1723-1802). ‘’Zie je die bedstee? Die is niet langer dan 1,65. Vroeger waren ze niet alleen kleiner maar sliepen ze zittend. Kinderen sliepen aan het voeteneind. En dan die kleine ruimte waarin het hele gezin leefde,’’ zegt hij onder de indruk.
Het hoofdgebouw van het museum dateert uit 1898. Het deed dienst als pakhuis en fabrieksgebouw door de firma Douwe Egberts. Op 16 november 1898 legde de vierjarige Johannes Hessel de Jong de eerste steen. Hij was een telg uit het geslacht van Douwe Egberts.

Museum Joure, kussens in de vorm van koffiekopjes en meer

Museum Joure: koffiemerk Douwe Egberts

Op de eerste verdieping nemen we plaats op kussens in de vorm van koffiekopjes. Hier zien we de historie van Douwe Egberts. In 1753 opende Egberts Douwe samen met zijn vrouw Akke Thijsses de winkel De Witte Os in de Midstraat. Daar verkochten ze niet alleen  koffie en thee maar ook tabak.
Deze producten behoorden tot de koloniale waren van de Verenigde Oostindische Compagnie (V.O.C.). Het branden of drogen van de bonen en bladeren plus het mengen tonen verscheidene overeenkomsten. Ook had het nuttigen van deze producten iets chiques.
Bij koffie en thee behoorde een apart servies. Pijpenmakers verenigden zich in een gilde. Gouda stond in 1600 niet alleen bekend om zijn kaas maar ook om zijn pijpen van wit aardewerk.
Na het ontdekken van het meerschuim (in de 19 eeuw werd dit de grondstof voor pijpen., Vanaf de 19e euw maakte men ook pijpenkoppen van porselein. Dit alles zie je in Museum Joure. 

Jurk gemaakt van Pickwick Theezakjes

Pickwick theezakjes

Ik knipperde even met mijn ogen. Zag en las ik het goed? Naast een theezakjesmachine staat in Museum Joure een jurk gemaakt van theezakjes! De maaksters maakten hem van ongeveer zevenhonderd gebruikte theezakjes!
Nederland leerde begin 17e eeuw thee kennen. Schepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie brachten het mee vanuit de Oost. Soms duurden de reizen langer dan een jaar.
Dat maakte de aanvoer schaars.  Wegens de prijs van zeshonderd gulden per kilo kon alleen de welgestelden genieten van een kopje thee. Thee werd tot de jaren ’50  vooral los verkocht. Pas in 1952 kocht Douwe Egberts zijn eerste theezakjesmachine. Er rolden ongeveer 120 zakjes per minuut uit.

Friese staartklokken

De duidelijke wandelroute van Museum Joure  leidde ons naar Geelgieterstraat 11. Nieuwsgierig opende we  de deur. En…we stapten in een wereld van Friese staartklokken. Het bijzondere was het getik van elke klok. Hier begon Petrus Sybrandus Keverling in 1854 een kopergieterij.
De Friese staartklokken industrie vond in de 18e en 19e eeuw bij uitstek plaats in Joure. Het bgeon als huisindustrie met kleine klokken die slechts ėėn wijzer telden. Rond 1850 kwam er vraag naar staartklokken,
Rond 1850 telde Joure twaalf bazen met in totaal zo’n zeventig  klokkenmakersknechten. Ze deden niet alles zelf maar besteedden het uit aan schrijnwerkers en andere specialisten.
Het topjaar beleefde Joure in 1857. Er werden toen 4000 staartklokken gemaakt. Aan deze bloeiperiode kwam in 1880 een einde door concurrentie uit Duitsland koekoeksklok) en Zwitserland. 

Friese staartklok met een ballonvaart. De eerste heteluchtbalonnen ontstonden eind 18e eeuw
  • Hendrik Waringa uit Joure staat bekend als de Nederlandse Jim Reeeves. Op 20 augustus 2023 bracht hij en de Peartree singers een muzikale ode aan Jim Reeves, tg.v. zijn 100e verjaardag.
  • 3 tips voor middagje uit in Joure.1) Museum Joure, 2) Shoppen en een terrasje nemen in de Midstraat, 3) Puzzelmuseum Breinbrekers.
  • Meer over thee leer je tijdens bijeenkomsten en reizen van Cup of Tea Travel.
  • Dat ze in Joure ook muziek kunnen maken, bleek uit Een ode aan Jim Reeves met o.a. Jan Peereboom van de Pear Tree Singers.

Wist je dat?

Wist je dat Nederlanders behoren tot de grootste koffiedrinkers ter wereld?  Behalve een koffie-en thee fabriek plus klokkenmakerij zie je in Museum Joure ook een metaalfabriek met koperslagerij en zilversmid. Ook zie je een drukkerij uit het begin van de 20e eeuw en prentenkabinet.

Zie voor meer informatie de website van Museum Joure.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

View Comments

    • Dank je wel Annelies,
      Peter heeft daar nooit gewoond, maar was er vertegenwoordiger van brillen.
      Hij leerde Friesland kennen als een heel gezellige provincie.

Recent Posts

Alphen aan den Rijn, Wereldstad aan de Limes en 30 jarig Archeon

Alphen aan den Rijn , 24 april 2024, Museumpark Archeon. Burgemeester Liesbeth Spies is trots…

7 dagen ago

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

2 weken ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, Katwijks Museum, expositie Redders op zee. De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

3 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

4 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

1 maand ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago