Meer samen

Cantonspark in Baarn: herinneringen doen de actualiteit vervagen

Peter Lasschuit en Marianne Visser van KLaarwater proosten in het Cantonspark op wat komen gaat. Je kunt hier heerlijk lunchen tegen betaalbare prijzen.

Het Cantonspark van mijn geboorteplaats Baarn herinner ik me nog vanuit mijn jeugd. Op 20 juli 2022 keerde ik samen met Peter weer terug. Ik was op zoek naar een locatie voor de presentatie van ‘’Waarom zouden we bang zijn? Missie naar de Bismarck Archipel.’’

Cantonspark Baarn, de Rozentuin

Het Cantonspark leek mij de juiste locatie om mijn boek te lanceren. Het voorstel hiertoe kwam van burgemeester Marc Roëll die het boek in ontvangst zal nemen. Ik vond dit meteen een goed plan. Want mijn biografie over missionaris Bernard van Klaarwater gaat vooral ook over het leven in de tropische natuur. Zoals je die ook zag in het Cantonspark ofwel ’’De Baarnschen Hortus’’.

Het Cantonspark en August Jansen

Het Cantonspark ofwel ‘’De Baarnschen Hortus’’ bestond in 2015 honderd jaar. De schatrijke planter August Jansen uit het toenmalige Oost-Indie liet het destijds aanleggen. Als directeur van Indische Cultuurondernemingen bezat hij in Baarn de villa’s Peking, Java en Canton.
Centraal in het Cantonspark stond de enorme kas die ik mij nog herinner vanuit mijn jeugd. Deze stond vol tropische planten en bomen die door Jansen verzameld waren. Hier kon hij zijn gasten in Indische stijl ontvangen.

De Baarnschen Hortus en de Universiteit Utrecht

Ik herinner me nog dat het Cantonspark onderdeel was van de Universiteit Utrecht. Na het overlijden van Jansen (1918) werd zij de nieuwe eigenaar. Ze plaatste kassen verspreid door het park.
Nog herinner ik mij de banenbomen en koffiestruiken van de Wintertuin. Met ontzag en ook iets van angst keek ik naar vleesetende planten. Verder genoot ik van  orchideeën en de vlinderbloem lathyrus met zijn heerlijke geur.

Cantonspark De Wintertuin

De Wintertuin

Pas nu weer herinner ik mij het krantenbericht over de verhuizing van de Universiteit naar de Uithof. Daar kwam een eigen botanische tuin. Daardoor raakte het Cantonspark overbodig. In 1987 kocht de gemeente Baarn het park voor één gulden.
Zelf woonde ik sinds 1982 niet meer in Baarn. Ik las het bericht wel maar vergat het. Pas nu ik erover lees op de website van het Cantonspark weet ik het weer. Herinneringen doen de actualiteit vervagen. In mijn gedachten was het Cantonspark nog steeds de tuin zoals ik haar van vroeger kende.

Het Cantonspark nu

Alle kassen en kasplanten van toen zijn nu verdwenen. Evenals de tropische planten en bomen in de Wintertuin die nu een horecagelegenheid is. Vanaf het terrassen kijken Peter en ik naar het park terwijl we genieten van wijn en sangria.
Daarna lopen we samen in het park dat nog steeds tot de allermooisten van Nederland behoort. ‘’Het park is een Rijk cultuurmonument en wordt onderhouden door vrijwilligers’’, vertelt een dame ons.
‘Met passie zetten de vrijwilligers zich in voor het behoud van deze internationaal hoog gewaardeerde voormalige botanische tuin.’’

Cantonspark Baarn
De waterval, een van de zeven monumenten van het Cantonspark.

Genieten van het Cantonspark en andere Baarnse rijksmonumenten

  • Het Cantonspark telt zeven rijksmonumenten. Ze dateren van 1750 tot 1940.
  • Centraal in het park staat De Wintertuin (1914-1915).
  • Het Cantonspark telt enkele bijzondere bomen waaronder de Acer Davidii Canton, een slangenhuisedoorn uit Midden-China. Verder zie je er een Zakdoekjesboom. Aan haar takken groeien zakdoekjes als schutbladen van een bloem. Een andere bijzondere boom is een watercipres uit het Chinese binnenland en een mammoetboom.
  • Uitgeverij Gopher publiceert op 13 september 2022 mijn boek ‘’Waarom zouden we bang zijn? Missie naar de Bismarck Archipel.’’ Het betreft mijn zoektocht naar mijn oom Bernard van Klaarwater. Als Missionaris van het Heilig Hart werkte hij in de Bismarck Archipel. Vanaf 1939 tot 1981 leefde mijn familie in onzekerheid over zijn lot. Bernard was parochiaan van de Nicolaaskerk Baarn (1905).
  • In sommige historische panden van Baarn kun je lekker eten en drinken. Wil Hordijk schreef daarover het boek ‘’Baarnse horeca in historische panden. Met favoriete recepten van de chefkoks.’’ 

Wist je dat?

Wist je dat de Stichting Vrienden van het Cantonspark door ANBI erkend is cultureel Algemeen Nut Beogende Instelling? Ze werd in 1994 opgericht. Als hoofddoel heeft ze het promoten van het park als een bijzondere voormalige botanische tuin. Verder adviseert ze de gemeente Baarn.

Kijk voor meer informatie over ‘’De Baarnschen Hortus’’ op de website van het Cantonspark.   

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

View Comments

  • Wat geweldig dat het boek wordt gepubliceerd van Marianne Visser - van Klaarwater over de zoektocht naar haar verdwenen oom Bernard, waar ze zo lang en gedreven aan heeft gewerkt. Ere wie ere toekomt. Ik ben reuze benieuwd ernaar en wens het echt-paar Marianne & Peter een mooi en onvergetelijk moment tijdens de presentatie, groet Riny X

    • Dank je wel Riny voor je reactie.
      Nog maar zes weken dan verschijnt het boek.
      Liefst 42 jaar lang leefde mijn vader met zijn broers en zussen in onzekerheid over het lot van hun broer Bernard.
      Mijn vader was de jongste van het gezin en overleed in 1989. De anderen leefden toen al niet meer.
      Vele jaren na hun overlijden begon ik in 2020 mijn zoektocht die leidde van Baarn naar Duitsland en zelfs naar Papoea-Nieuw-Guinea.
      Weer zie ik het verdriet in de ogen van mijn tantes. Zij bewaarden alle door mijn oom geschreven brieven, ook tijdens de oorlogsjaren.
      Deze schrijfsels vormen de hoofdmoot van het boek samen met andere authentieke brieven van toen en de chats van nu.
      Ik vind het reuze spannend vooral gezien de huidige onzekere tijd.
      Hartelijke groet, ook van Peter, Marianne xx

  • Dit is weer een touching verhaal waarin je veel liefde proeft voor .......alles, veel.....?

    • Dat zie je goed Ricy,

      Ik heb liefde voor al het mooie in het leven.
      Daarin wil ik mensen laten delen als tegenhanger tegen de dagelijkse stroom verontrustend nieuws.
      Het leven duurt maar kort.
      Daarom wil ik aan iedereen zeggen en schrijven: Geniet van het leven, het duurt maar even.
      Hartelijke groet, Marianne

  • Hoi Marianne,
    Je artikel met belangstelling gelezen Ook Baarn en het Cantonspark is de moeite waard om eens te bezoeken. Dat komt er toch voorlopig niet van, want ik ben te druk. Ik weet uit ervaring dat je een geweldige schrijfster bent en kijk uit naar je uitnodiging om aanwezig te zijn bij je boekpresentatie op 13 september a.s. Ik zal er natuurlijk zijn.

    Groet en liefs
    Sjaak van Vugt.

    • Dag Sjaak,
      Dank we wel voor je mooie compliment.

      Wat leuk dat je naar de presentatie wil komen.

      De uitnodiging volgt zo spoedig mogelijk,

      Warme groet ook van Peter,
      Marianne

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

5 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

4 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago