Meer samen

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel maakt kennis begrijpelijk

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel raakte eind 2010 bij het grote publiek bekend dankzij De Wereld draait door. Tegenwoordig zien en horen we hem regelmatig als corona-expert bij RTL Boulevard. Vanaf zaterdag 5 februari 2022 komt hij bij de NTR op NPO 2 met de serie: Jekels Jacht.

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel in de oude bibliotheek van Sonnenborg museum en sterrenwacht

Met ‘’Jekels jacht’’ belicht wetenschapsjournalist Diederik Jekel baanbrekende Nederlandse wetenschappers die de historie veranderden. Als een ode aan deze mannen laat hij niet alleen hun werkwijze zien maar ook de tegenstand die ze ondervonden.

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel en het ontrafelen

Vanuit zijn brede interesse vindt wetenschapsjournalist Diederik Jekel alles interessant. ‘’Ik wil gewoon rare dingen ontrafelen’’, zegt hij.  ‘’Bovenal vind ik het gewoon leuk om 24 uur per dag over wetenschap te praten en het aan mensen uit te leggen. Dat is wat mij bezighoudt.’’
Voor ‘’Jekels jacht’’ legt Diederik zich toe op het uitvoeren van experimenten. Door de eeuwen heen deden de wetenschappers dit zelf ook zo. Het herhalen daarvan ziet Diederik als een ode aan deze mannen.

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel: een ode aan mannen

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel brengt met ‘’Jekels jacht’’ vooral een ode aan mannen.  Dat is niet zo vreemd. In Nederland werd pas in 1871 feministe Aletta Jacobs als de eerste Nederlandse vrouw toegelaten tot een universitaire studie.
Aletta Jacobs (Sappemeer 9 februari 1854 – Baarn 10 augustus 1929) rondde haar studie af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze wilde arts worden om zich zo sterk te maken voor vrouwenrechten. Ook vond ze het niet eerlijk dat vrouwen geen arts konden worden.

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel: de vastestoffysica

Zelf behaalde wetenschapsjournalist Diederik Jekel aan de universiteit van Twente zijn master in vastestoffysica. Dit onderdeel van de natuurkunde legt zich toe op de structuur en eigenschappen van vaste stoffen.
Diederik legt dit uit aan de hand van legosteentjes waarmee we vroeger huisjes konden bouwen. ‘’Zo werkt de natuur met 92 atomen via hetzelfde conceptVastestoffysici onderzoeken vragen zoals: waarom kan ik niet door deze houten tafel heen kijken? Waarom wel door dit glas? Waarom geleidt het glas van deze smartphone wel elektriciteit maar jouw ballpoint niet.

Het belang van wetenschap

Als geen ander erkent wetenschapsjournalist Diederik Jekel het belang van wetenschap. ‘’Mijn doel is om wetenschap begrijpelijk te maken en om te laten zien dat kennis interessant en noodzakelijk is. Het is niets iets is om bang voor te zijn en iets dat niets met ons leven te maken heeft. Integendeel: wetenschap is overal om ons heen. Het is diep verweven met alle facetten van ons bestaan en daarmee dichterbij dan ooit.”

Diederik Jekel, mini-college: rekenmodellen en het virus

Verder verdiepen:

• Met het theaterprogramma Orde in de chaos biedt wetenschapsjournalist Diederik vanuit de wetenschap een antwoord op de door corona opgeroepen vragen.
• Een van de acht belichte wetenschappers in de serie ‘’Jekels jacht’’ is de wetenschapper Christiaan Huygens.
• Jekels jacht, vanaf 5 februari 2022, acht afleveringen over baanbrekende wetenschappers.

Wist je dat?

Wist je dat wetenschapsjournalist Diederik Jekel nooit gepromoveerd is? “Ik kwam er snel achter dat ik een gemiddelde, degelijke onderzoeker zou zijn. Een 7, misschien een 8. Ik ben geen Einstein,” zegt hij bescheiden.

Kijk voor meer informatie op de website van Diederik Jekel. 

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Alphen aan den Rijn, Wereldstad aan de Limes en 30 jarig Archeon

Alphen aan den Rijn , 24 april 2024, Museumpark Archeon. Burgemeester Liesbeth Spies is trots…

3 uur ago

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

1 week ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, Katwijks Museum, expositie Redders op zee. De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

4 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago