Meer samen

Schout van Ravenstein strijdt verder om behoud eredienst Sint Luciakerk

Schout van Ravenstein, Martin Jan van Mourik, geeft de strijd niet op

De Schout van Ravenstein is woest. Het parochiebestuur heeft besloten de plaatselijke Sint Luciakerk te onttrekken aan de eredienst. Dit wegens een nevenfunctie maar zonder overleg te plegen met de parochianen. En dat terwijl deze kerk in 1735 tot stand kwam dankzij financiële bijdragen van de burgers die een lot kochten bij het in 1729 opgerichte Loterijfonds Ravenstein.

Dankzij Loterijfonds Ravenstein kreeg Ravenstein haarSint Luciakerk

De Schout van Ravenstein tekende als voorzitter van het Loterijfonds Ravenstein  beroep aan bij de Congregatie van de Clerus in Rome. Deze verwierp het.Martin Jan van Mourik gaat nu in hoger beroep bij de Apostolische Signatuur in Rome.

De Schout van Ravenstein: lang wachten

De autorit die Peter en ik op 11 september maken van Haarlem naar Ravenstein wil niet vlotten. De A2 richting Utrecht versmalt zich van vier naar drie naar twee en uiteindelijk naar een enkele baan. Dat betekent meer dan een uur vertraging.
Ik zie het als tekenend voor de lange tijd waarop de Schout van Ravenstein wachtte op het antwoord van de Congregatie van de Clerus in Rome. Niet alleen ambtelijke molens maar ook klerikale molens malen langzaam.

Ravenstein en het erfgoed

Veel te laat rijden we Ravenstein binnen. Het pittoreske vestingstadje met zijn stadsgracht, twee stadspoorten, gevelhuizen en kinderkopjes viert vandaag en morgen Open Monumentendag.
In de folder daarover schrijft mr. J. van der Schoot Wethouder Erfgoed. ‘’Een monument is van de eigenaar, maar erfgoed is van de gemeenschap. Op de wijze waarop wij hiermee omgaan laten we zien welke waarde wij eraan hechten om dit door te geven aan de volgende generatie.’’ 

De Schout van Ravenstein contra het parochiebestuur en de pastoor

Voor de Schout van Ravenstein ligt deze waarde in het behoud van de eredienst van de Sint Luciakerk ook al krijgt deze een nevenfunctie. Het parochiebestuur waarvan geen enkel lid in Ravenstein woont en pastoor Spiertz denken daar duidelijk anders over.   
Zonder in overleg te gaan met de parochianen besloot het kerkbestuur de Sint Luciakerk te onttrekken aan de eredienst. Daarbij gaat ze volledig voorbij aan het feit dat erfgoed van de gemeenschap is. Ofwel van de nazaten dankzij wie in 1735 de bouw van de kerk tot stand kwam.

Het kloppend hart van Ravenstein

Sinds die tijd is de Sint Luciakerk het kloppend hart van Ravenstein. Ze is zelfs meer dan dat. Terwijl in Nederland het katholieke geloof van 1648 tot 1795 verboden was, heerste er in het Land van Ravenstein godsdienstvrijheid.
Terwijl katholieken elders samenkwamen in schuilkerken kreeg Ravenstein haar prachtige in barokstijl gebouwde Sint Luciakerk. Het stadje kreeg als bijnaam ‘Assisi aan de Maas’. Verschillende ordes vestigden zich in het Land van Ravenstein waar de dichtste kloosterdichtheid van Europa ontstond.

De medevechters van de Schout van Ravenstein, van links naar rechts, Marianne Visser van Klaarwater en Peter Lasschuit. Theo van Duuren en Kees Verhoekx

De Schout van Ravenstein staat er niet alleen voor

Theo van Duuren Kees Verhoekx vertellen ons hierover tijdens een kopje koffie bij Hotel Stadsherberg De Keurvorst van de Pfaltz. Sinds de 16e eeuw is deze gezellige horecagelegenheid een ontmoetingsplek voor iedereen in Ravenstein.
Theo van Duuren is de drijvende kracht achter het Land van Ravenstein. Hij is woedend op het kerkbestuur en de pastoor die de Sint Luciakerk als erfgoed verkwanselt. Kees Verhoekx is secretaris van het Loterijfonds. Furieus reageert hij op de woorden van bisschop Gerard de Korte.

De visie van de bisschop

Samen met Peter ontmoette ik de bisschop van het bisdom ’s Hertogenbosch op 18 augustus 2020 in het Huis van de Protestantse Kerk Nederland. Daar presenteerde Leo Fijen het door Ad Veniat uitgegeven boek ‘’Kerk en Coronazijn’’
Een paar weken voor deze bijeenkomst had het bisdom ’s Hertogenbosch op 30 juni de Sint Luciakerk laten ontruimen. Ik greep mijn kans en stelde de bisschop enkele vragen.
Gevraagd naar het waarom antwoordde bisschop De Korte dat nog maar weinig mensen de Sint Luciakerk bezoeken. De collecte is daarom bij lange na niet voldoende om het exorbitant hoge achterstallige onderhoud te betalen.
Volgens Kees Verhoekx klopt dat verhaal niet. Als het gebouw wordt overgenomen door een andere organisatie dan de parochie speelt het  financiële probleem immers niet meer.

Erop uit in Vrijstaat lnd van Ravenstein, Theo van Duuren
Gezicht op Ravenstein, vanaf het Philips van Kleef Bolwerk

Erop uit in Vrijstaat Land van Ravenstein

Philips van Kleef Bolwerk uit 1509

Wist je dat?

Wist je dat de Schout van Ravenstein in 2011/2012 een bolwerk ontdekte? De komende vier jaren liet hij het uitgraven en hielp daarbij zelf mee. Daarover publiceerde hij het boek  ‘’Het Philips van Kleef Bolwerk in Ravenstein. Het verhaal van een ontdekking en wat daarop volgt.’’
In dit boek lees ik dat het bolwerk dateert uit 1509.  ‘’Het onderzoek van de jaarringen brengt aan het licht dat de desbetreffende boom in het najaar van 1509 is gekapt. En aangezien het hout vochtig moet blijven om te kunnen dienen als betrouwbare fundering van zware muren is aannemelijk dat met de bouw van het vestingwerk in 1509-1510 een aanvang gemaakt is. Die conclusie stemt blij. Het cultuurhistorisch onderzoek dat mij al jaren bezighoudt, is er zeer bij gebaat’’, aldus de Schout van Ravenstein/Martin Jan van Mourik.   

Zie voor meer informatie: Vrijstaat Land van Ravenstein

Met Verder op Weg bied ik een podium aan inspirerende personen die bijdragen aan een wereld met meer liefde en aandacht voor elkaar.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

View Comments

  • Wat een mooie plek en prachtige foto van het bezoek aan Ravenstein. Door deze reportage kom ik op het idee daar eens te gaan kijken. Dat is de positieve kant van de verhalen van Marianne Visser - van Klaarwater. Zij reist wat af om informatie over leuke plekken te delen. Samen met haar man Peter, haar grote steun en toeverlaat die gelukkig nog zijn rijbewijs heeft. Ja, de ene keer gaat een rit vlotter dan de andere keer. Het lijkt idd wel een voorteken, want minder leuk om te vernemen dat de mensen die zo oprecht betrokken zijn, zó moeten vechten én wachten tegen dit onrecht. Jammer dat deze beslissing weer eens over de rug van gemeenschap heen is genomen. Dat voelt niet goed. Wat een moedige schout, en ik wens Martin Jan van Mourik veel succes in de strijd! Mooi dat de hij door dit artikel een podium krijgt. Dat is dik verdiend volgens mij, Groet Riny

    • Dag Riny,
      Ja, het is een heel mooi stadje. Bij het binnenrijden voel je meteen die typisch Brabantse gezellige sfeer. Intussen maakt mijn artikel veel los. Mensen begrijpen niet waarom de kerkgangers worden buitengesloten. Ook de financiën zijn duister. Inmiddels is er een contract gesloten met het bureau Hylkema voor renovatie van de sint Luciakerk .

      • Hopelijk wordt alles snel duidelijk, openheid van zaken is dus nodig in deze kwestie, ik duim voor een goede afloop zodat de rust wederkeert, veel succes aan de betrokkenen, hou vol X

        • Ja, Riny, laten we dat hopen. Geloof is vanuit een eeuwigdurende bron liefde doorgeven aan elkaar en samen bouwen aan Gods koninkrijk, maar wanneer bestuur en pastoor niet luisteren naar de parochianen dan legt dat de voedingsbodem voor onbegrip, geharrewar en ruzie.

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

7 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, Katwijks Museum, expositie Redders op zee. De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

4 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago