Zingeving

Zaligverklaring pater Bernard msc naderbij dankzij paus Franciscus

Gekleed in de kleuren van de vlag van Papoea-Nieuw-Guinea vertel ik over Bernards liefde voor de Papoea’s. Bernard was de broer van mijn vader. Door dde 27.9.2023, © Vatican Media

De zaligverklaring van Bernard van Klaarwater msc geniet nu de steun van paus Franciscus. Mijn verzoek daartoe beantwoordde hij positief. Tijdens mijn gesprek vroeg ik ook aandacht voor het bisdom Kavieng-Lorengau. Daar waar Bernard als Missionaris van het Heilig Hart (msc) werkte in Gods wijngaard.

Ook Mgr. R. Vunuvung ondersteunt mijn verzoek tot zaligverklaring. Sinds 15 augustus 2023 is hij bisschop van het bisdom Kavieng-Lorengau. Hier werkte Bernard vanaf 20 mei 1923 tot 18 maart 1943.  Zijn biografie verscheen op 13 september 2022 bij uitgeverij Gopher.

Bisschop Vunuvung positief over de zaligverklaring

Bisschop Vunuvung schrijft vol dankbaarheid over het werk van mijn oom op het eiland Manus. Hij noemt hem toegewijd met een hart vol liefde voor de Papoea’s. Vanuit heel mijn hart ondersteun ik uw verzoek,’’ schrijft de inheemse bisschop.
‘Op Manus woekerde het heidendom. Stammenstrijd en -oorlog behoorden tot de praktijk van alledag. Evenals rivaliteit. De praktijk van kannibalisme kenmerkte de verdediging en het overwinnen van rivalen. Ze vochten om land en om macht,’’
schrijft Mgr. Vunuvung.

Beatificatie en het missionaire werk van pater Bernard

Volgens Mgr. Vunuvung kwam er een ommekeer dankzij de komst van Bernard en andere geestelijken. ‘’Zij maakten een einde aan een donker hoofdstuk in een duistere tijd van onze historie.
Het missionaire werk was groot en belangrijk. De  zwarte tijden van het heidendom maakte plaats voor het geloof in de komst van onze verlosser Jezus Christus. Dankzij mede uw oom kwam er beschaafdheid. Kinderen werden opgevoed’’

Bisschop Ronald Vunuvung

De vruchten van de missie

De bisschop van Kavieng-Lorengau noemt als vruchten van de missie:

  • Systemen van  gerechtigheid, wet en orde;
  • Gereguleerde handelssystemen;
  • De aanzet tot een gouvernement;
  • Noodzakelijke sociaal evangelische organen;
  • Ziekenhuizen, scholen en internaten;
  • Wegen.

‘’Dat deden ze allemaal naast hun pastorale werk omwille van het zielenheil van de mensen. Dat noem ik groot missionair werk,’’ schrijft Mgr. Vunuvung. ‘’ Wij ondersteunen uw verzoek tot zaligverklaring. Ook bidden wij voor u in deze belangrijke reis naar dit doel.’’  

Op zoek naar fondsen

Bisschop Vunuvung zoekt intussen naar fondsen.De kerk is straatarm. Zo ontvangen de priesters in het bisdom Kavieng-Lorengau al twaalf jaar geen salaris. Ook is er een tekort aam kelken en ander liturgisch materiaal.
De priesters zijn afhankelijk van de toch al straatarme bevolking. Vooral sinds de coronacrisis hebben zij het zwaar. Met de zaligverklaring hoop ik op meer aandacht en wereldwijde steun voor dit bisdom.     

Ik schonk de paus de biografie en bijbehorende documenten voor de zaligverklaring. © Vatican Media

Een straatarme maar bloeiende kerk

Ondanks de genoemde armoede bloeit de kerk van het bisdom Kavieng-Lorengau. Door een tekort aan priesters draait ze vooral op vrijwilligers. Ondanks de in het verleden begane wreedheden ontstond een hechte gemeenschap.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond er geloofsvervolging. Gelovigen werden gemarteld en vermoord. Mijn oom en andere geestelijken van Manus werden vermoord door de Japanners op 18 maart 1943.

Bron van inspiratie

Bernard van Klaarwater en de andere geestelijken leven voort in de harten van de Papoea’s. Liefde voor God en mens overwon de in deze blogpost genoemde wreedheden.
Tijdens mijn gesprek met de paus wees ik hem op het bisdom Kavieng-Lorengau als een bron van inspiratie. Met de mogelijke beatificatie van Bernard van Klaarwater hoop ik op meer aandacht. ‘’ Op een dag zullen we samen de zaligverklaring vieren,’’ schrijft Mgr. Vunuvung aan het eind van zijn brief.

bisschoppelijke wijding en istallatie van Mgr. R. Vunuvung, 15 augustus 2023
Voorafgaande aan mijn verzoek tot zaligverklaring gaf ik het symposium ”Waarom zouden we bang zijn?” Hoofddorp, Joannes de Doperkerk Hoofddorp, 16 september 2023.

Info over de documenten betreffende de zaligverklaring

Wist je dat?

Wist je dat een persoon zalig verklaard kan worden door de paus bij het toeschrijven van een onverklaarbaar wonder? In mijn chat aan Damien Lito verschenen er woorden die ik niet begreep. Damien herkende ze wel.
Het was de taal die mijn oom sprak met de Papoea’s op Manus. Ook deze chat heb ik op 27 september overhandigd aan de paus. Wellicht leidt dit tot nader onderzoek.

Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van Marianne Visser van Klaarwater

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

View Comments

  • Wat een prachtig mooi resultaat van jouw onderzoek over jouw oom Marianne, over pater Bernard die met zoveel doorzettingsvermogen zijn liefde wist door te geven en velen heeft verwondert. Jouw boek is nu dus ontvangen door de Paus zelf en onderzoek naar de woorden in je chat zullen het wonderlijke hiervan zeker ondersteunen. Dat kan gewoon niet anders, Er zit echt zoveel beweging in en de energie stroomt verder door, zo blijkt maar weer. Je bent een echt Doorzetster, het lijkt een rijke erfenis te zijn van oom Bernard, geweldig mooi zoals jij deze missionaris eert. Dat is ontroerend mooi, de foto is een dierbaar kiekje. Een hartgroet van mij X Riny

    • Dank je wel Riny,

      Ik zie het als mijn missie om het werk van mijn oom bekend te maken. Hij was een geweldenaar.
      Ik hoop op zaligverklaring want zo komt er meer aandacht voor het bisdom Kavieng-Lorengau.
      Hartelijke groet, Marianne

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

4 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

4 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago