Meer samen

Adoptieouders Mascini: ‘’Ze hebben ons ons kind afgepakt’’

Adoptieouders Mascini, herdenkingsdienst voor hun dochter Matilde. Op facebook lazen ze dat ze was overleden.

Volgens de Commissie Interlandelijke Adoptie van oud topambtenaar Tjibbe Doustra moet adoptie uit andere landen voorlopig helemaal worden stil gelegd. Dit wegens adoptiefraude in onder andere Colombia. Intriest is het verhaal van adoptieouders Mascini. De geboortemoeder beschuldigde hen van diefstal en ontvoering.  Ik ken Rob als zeer betrokken en geliefd diaken.

Adoptieouders Mascini moesten lang wachten op hun kindje, foto Bogota 1983

Adoptieouders Mascini kregen in augustus 1983 bericht dat er in Colombia een adoptiekindje voor hen was. Na twee jaar wachten konden ze eindelijk een kindje in hun armen gaan sluiten.

Adoptieouders Mascini en Laetitia

Een verpleegster legde behoedzaam het kindje in de armen van mevrouw Mascini. Meteen schonk het kleintje haar een stralende warme glimlach. Daarmee werd haar nieuwe naam geboren. Het echtpaar Mascini noemde haar Laetitia, wat vreugde betekent.
Als ouders van drie eigen kinderen koos het echtpaar Mascini alsnog voor adoptie om zo een kindje een kans te geven die het anders nooit zou krijgen. Ze zagen het als hun taak.

Adoptieouders Mascini en Violentia

Eenmaal thuis in Bussum bonkte het kindje met haar hoofd tegen haar bedje. Borderline? Ja ook, maar zeker  een adoptietrauma waarvoor binnen de geestelijke gezondheidszorg weinig aandacht is. Er school nog een ander mens in Laetitia met haar warme glimlach waarmee ze iedereen voor zich inneemt. Haar adoptieouders gaven haar een tweede bijnaam: Violentia. Dat betekent Geweld.
We sloten haar meteen in ons hart. Negenentwintig jaar lang gaven we het beste van ons aan haar. Haar pubertijd en jong volwassenheid waren een zeer zware periode. Omdat we van haar hielden konden we het volhouden.’

Ondanks alles hielden adoptieouders Mascini van Matilde

Door guerrilla verscheurd land

Als president van het Internationaal Diaconaatscentrum bezocht diaken Rob Mascini   in 1985 het ziekenhuis waar Matilde geboren was. ‘’Daar lagen wel honderd meisjes van nog geen 14 jaar oud die zojuist bevallen waren van een kind’, vertelt Mascini aan mij. ‘Velen waren verkracht in het door guerrilla’s verscheurde land.
Ik denk aan het boek ‘Heiligen en Pioniers’. Daarin schreef Mascini over zijn bezoeken aan diakens overal ter wereld. Ook In Colombia. Daar werden dagelijks  mensen vermoord door paramilitairen en allerlei andere gewapende bendes.

Het gezin ontwrichtte

Violentia was de duivel die Laetitia verscheurde. Waardoor ze geen rust vond in zichzelf. Messen wierp naar anderen. Stenen door ruiten gooide. Het leven van  adoptieouders Mascini en hun andere drie kinderen raakte ruw ontwricht.
’Thuis was ze niet te houden. Bij iedere correctie, was het Violentia. Ze sloeg met een bijl de deur van haar kamertje in. Haar broertje werd ’s nachts in zijn slaap met een spuitbus bewerkt. En dan was er weer die stralende lach Laetitia. Ach we redden het wel’’, vertelt Rob Mascini.

Adoptieouders Mascini en adoptieproblematiek

Gelukkig was daar die ene psychotherapeut gespecialiseerd in de adoptieproblematiek. Hij toonde begrip en bood steun. Als bewindvoerder van Mathilde ried hij adoptieouders Mascini aan:
 “U bent haar ouders, blijft voor haar zorgen. Maar laat een voogd de boze beslissingen in haar leven nemen. Dan wordt u voor Violentia bespaard, en houdt u misschien Laetitia”.  
In het volste vertrouwen vertrouwde het echtpaar Mascini hun dochter toe aan de geestelijke gezondheidszorg. Tot de volwassenheid aan de protestants-christelijke instelling Emmaus en daarna aan Philadelphia in Ermelo. Met de begeleiding aldaar, de bewindvoerder en adoptieouders Mascini ontstond een hecht zorgteam.

Adoptieouders Mascini en het programma Spoorloos

Op een bepaald moment begon Matilde haar moeder te zoeken. Daarbij kreeg ze hulp van het programma Spoorloos. Dankzij hen kwam het contact tot stand. Zij vertelde, dat Matilde door het echtpaar Mascini gestolen en ontvoerd was. 
’In Laetitia brak Violentia in alle hevigheid  los,’’ vertelt Mascini. ‘’Schreeuwen, schelden. Ik ga alleen…verdwijn uit mijn leven. Ze wilde niet alleen geen contact meer met ons, maar ook niet met haar bewindvoerder. Spoorloos trok zich terug.’’ 

Derk Bolt en Jetske van den Elsen van het programma Spoorloos, foto: KRO-NCRV

De rechtszaak

Matilde spande in 2012 een rechtszaak aan. Ze had het vertrouwen in haar  bewindvoerder verloren. Daarbij kreeg ze steun van de geestelijk verzorger bij de protestants-christelijke instelling ’s Heeren Loo. ‘Hij noemde zich dominee’, zegt Mascini.
Volgens de ‘dominee’ kon ze best zonder bewindvoering  leven.De rechter besliste echter anders. Toen vroeg Matilde tijdens de zitting of hij bewindvoerder mocht worden. Dat vond de rechter goed. ‘De dominee’  werd haar bewindvoerder en mentor Er vond geen enkele screening plaats of deze meneer wel geschikt was.
Hij en zijn vrouw gingen zich pleegvader en moeder noemen. En zij labelden ons als stiefouders. De instelling nam dit over. Wij hebben dit later recht moeten zetten. De ‘dominee’ weigerde ieder contact met ons
.’

Onbeantwoord

De tijd verstreek. ‘Onze brieven en mails bleven onbeantwoord. Onze Laetitia was weg en bleef weg. We stuurden brieven en kaarten, kerst en verjaardagen, tevergeefs We vroegen Philadelphia om hulp.
Het antwoord was: we verbieden ieder contact tussen u en ons. We dienden een klacht in. Het was inmiddels 2015. De indrukwekkende klachtencommissie, wees die af: “ze is volwassen en autonoom,
” vertelt vader Mascini.

Diaken Rob Mascini

Het goede

Eind februari 2021 belde Laetitia onverwacht adoptieouders Mascini.  “Pap met mij. Ik ga dood. Ik wil jullie zien. We hebben haar bezocht in het ziekenhuis. Een paar dagen later kwam ze bij ons thuis. Ze verzoende zich met ons. Ze was weer Laetitia. Daarmee leerde ze ons dat het goede kan doorbreken in een hart wat dicht zit: Op dat goede wat er in ieder mens leeft vertrouwen we.’’

Contact geweigerd

De leiding van Philadelphia en de ‘dominee’  zagen dat anders. Ze verbraken   ieder contact tussen Laetitia en haar en adoptieouders Mascini. ‘’We kregen haar niet meer aan de telefoon. Het antwoord van Philadelphia was dat Matilde ons zelf moest bellen. Ze was echter doodziek en zat onder de morfine.
Matilde, door ons Laetitia genoemd, overleed op 15 maart 2021.Dat hoorden we via facebook. We wilden haar nog een keer zien, haar uitvaart of crematie bijwonen. Maar de dominee weigerde ieder contact.
En geen jurist kon daar wat aan doen. We hebben om haar urn gevraagd. Maar niet gekregen. Ze zal wel verwaaid zijn op de wind…”

Ter info:

● Rob Mascini was president bij het Internationaal Diaconaatscentrum
Boek ‘’afgestaan’’ van Nancy Verrier. Adoptiekinderen kunnen al voor hun geboorte getraumatiseerd zijn. 
● Adopietieouders Mascini hadden de urn van Matilde in de Bijbelse tuin van Hoofddorp willen plaats. Rob is daarmee nauw verbonden. 
Spoorloos richt  zich op verwanten die elkaar uit het oog hebben verloren of zelfs elkaar nog nooit hebben ontmoet.

Wist je dat?

Wist je dat het adoptie-echtpaar Mascini al negen jaar wacht op een reactie van ‘de dominee’? Ik stuurde hem het concept van dit artikel en gaf hem tot een uiterst tijdstip de kans om te reageren.
Een half uur voor het verstrijken van deze tijdslimiet schreef hij me het volgende:  ‘’Waarom zou u deze narcistische leugens en lasterpraat publiceren? Waarom zou u dat doen? Waarom een podium bieden aan iemand die zich voordoet als slachtoffer, maar die in werkelijkheid dader is? Waarom zou u zich medeplichtig maken aan infame bezoedeling van de nagedachtenis aan een prachtig mensenkind?  Waarom zou u dat allemaal doen mevrouw Visser, waarom? Als u wilt publiceren, blijf dan in ieder geval bij feiten en laat u niet voor een schijnheilig karretje spannen.’’

Ik besloot het verhaal van adoptieouders Mascini te vergelijken met het rapport van de Commissie Interlandelijke Adoptie. Dat leidde tot mijn artikel:  adoptieouders Mascini werden ten onrechte beschuldigd. 

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

View Comments

  • Wow wat een heftig vethaal,
    Mede omdat ik toen Matilde naar bederland kwam de vaste oppas was binnen het gezin Mascini in Bussum
    Helaas is het contact verloren gegaan toen ze naar Den helder verhuiste.
    Ik ben diep onder de indruk en triest van hun verhaal over het leven van en met Matilde.

    Ik hoop dat ze dit lezen.
    Lieve Rob en Huub zelfs nu na al die jaren nog een bijzonder plekje in mijn hart.
    En ondanks dat we alweer 2 jaar verder zijn mijn oprechte deelneming.

    • Dag Coranne,
      Ja het is een intriest verhaal.
      Vandaar dat ik het opschreef.
      Ik stuur je reactie door naar Rob.
      Trouwens, Rob houdt op 16 september in de Joannes de Doperkerk te Hoofddorp een lezing over zijn bezoeken
      aan geestelijken achter het toenmalig ijzeren gordijn tijdens het symposium ''Waarom zouden we bang zijn?''

      Voel je welkom.

  • Heel lief en ik voel me zeker welkom alleen de afstand ( ik woon namelijk in Coevorden) is een beetje een ding.
    Ik hoop Rob en Huub ooit nog eens te zien wie weet als god dat wil komt het goed.
    In elk geval dank voor de uitnodiging.
    En mocht hij ooit in Drenthe een lezing houden ben ik van de partij

    • Rob gaat contact met je opnemen en herinnert zich jou als een fijne oppas.

Recent Posts

Alphen aan den Rijn, Wereldstad aan de Limes en 30 jarig Archeon

Alphen aan den Rijn , 24 april 2024, Museumpark Archeon. Burgemeester Liesbeth Spies is trots…

12 uur ago

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

1 week ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, Katwijks Museum, expositie Redders op zee. De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

4 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago