Art

Johannes Vermeer: alle 36 werken sinds 3 december in een pocket gallery

Johannes Vermeer virtueel, Marianne Visser van Klaarwater in gesprek met minister Ingrid van Engelshoven

Johannes Vermeer schilderde 36 doeken. Ze raakten wereldwijd verspreid. Sinds 3 december zijn ze nu allemaal te zien in een virtueel museum. ‘’It’s a never ending story’’ vertrouwde minister Ingrid van Engelshoven me toe tijdens de opening in het Mauritshuis.

 

Johannes Vermeer, virtueel museum

Johannes Vermeer, alle 36 werken in een Pocket Gallery met kamers en werken verdeeld naar thema”s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘‘Wat bedoelt u met a never ending story?‘’ vraag ik aan Van Engelshoven.
‘‘We kennen natuurlijk niet alleen Johannes Vermeer maar ook Rembrandt en vele andere meesters plus schilders van nu. Ook zij zijn een eigen virtueel museum waard’’, meent de minister van onderwijs, cultuur en wetenschap.

Virtueel museum voor Johannes Vermeer

Het virtueel museum voor Johannes Vermeer betreft een initiatief van het Mauritshuis en Google. Gedurende anderhalf jaar werkten ze samen. Maar liefst 18 musea in totaal zeven landen sloten zich aan bij deze revolutionaire stap.
Dankzij het virtuele museum hoeven liefhebbers van Johannes Vermeer niet meer de hele wereld over te reizen. Al zijn 36 werken zijn nu te zien in de app of via de link.
Leidt het digitaal zien niet tot minder museumbezoek?
‘’Integendeel’’, meent van Engelshoven. Ik wil niet dat mensen thuis blijven om daar een museum te bekijken. Ik verwacht dat mensen na het thuis gezien te hebben meer naar het museum komen. Dit betekent voor het Mauritshuis en andere musea een enorme boost.
Kunst is kijken. Dat betekent: hetzelfde zien vanuit verschillende aspecten. Daartoe biedt het virtueel museum met de werken van Johannes Vermeer interessante mogelijkheden.’’

Johannes Vermeer virtueel, gezicht op Delft

 

Demo’s met werken van Johannes Vermeer

Nieuwsgierig loop ik naar de tafel met smartphones met daarop het virtueel museum. Het bestaat uit kamers met elk een eigen thema. Door het scherm te bewegen wandel ik naar een schilderij. Met een enkele klik volgt de informatie over het betreffende werk.
Informatie biedt de app ook over het nauwelijks bekende leven van Johannes Vermeer. Wat is zijn betekenis? Na zijn leven raakte hij vergeten en daarna weer ontdekt. Hoe overleefde zijn werk de tijd? Zelfs in Japan hangt zijn werk.

Johannes Vermeer virtueel museum, demo

Mogelijkheden virtueel museum Johannes Vermeer

De mogelijkheden van het virtueel museum zijn bijzonder, zoals: · Selfies: Door het maken van een selfie ontdek je welke portretten van Johannes Vermeer op jou lijken.
● Inzoomen: met de app duik je diep in een werk. Zo ontdek je dat het oorsieraad van ‘’het meisje met de parel’’ slechts uit een kleine vlek bestaat.
● Zoekwoorden: door intypen van ‘’parel’’ of ander zoekwoord ontdek je op welke schilderijen je een ‘’parel’’ of ander item ziet.
● Echte musea: wil je op je scherm een van de musea met werken van Johannes Vermeer in het echt zien? Ook dat kan. Je stapt via je app of link zo het museum binnen.

Wist je dat?

Wist je dat ‘’gezicht op Delft’’ het beroemdste werk is van Johannes Vermeer? Alles ademt rust uit door de verdeling in drie vlakken: 1) water, 2) stad, 3) lucht. Indrukwekkend is de wolkenlucht. Je voelt als het ware de wasem. Op de voorgrond keuvelen vissersvrouwen. Waarover praten zij? Niet over het virtuele museum. Ze weten nog niet hoe gebruik te maken van techniek.

Het Mauritshuis bezit ook een rijke collectie met werken van Jan Steen. Wil je meer weten over het Mauritshuis? Kijk dan op hun website.

 

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

5 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

4 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago