Eropuit

Amerongen: parel van de Utrechtse Heuvelrug verwelkomt Sound of Music

Amerongen; de cast voor the Sound of Music verzamelt zich voor het kasteel

Amerongen vormde in april 2014 het decor voor de presentatie van de musical ”the sound of music”. Maar waarom koos Albert Verlinde voor deze plaats? 

Amerongen: de romantiek van het kasteel

Albert Verlinde: “Omdat je bij de Sound of Music vooral ook denkt aan Oostenrijk met zijn mooie bergen. Tja, en die hebben we niet in Nederland. Daarom kozen we voor Amerongen. Met 69,2 meter vormt de Amerongse berg de hoogste top van de Utrechtse Heuvelrug.”

Kasteel Amerongen

Op het door zon overgoten gazon van kasteel Amerongen verzamelen zich de musicalsterren voor een fotoshot. Het statige 7 eeuwen oude kasteel vormt een fraaie achtergrond. Gebouwd in de stijl van het Hollands classicisme doet het statig aan tegenover het barokke Salzburg waar de musical 50 jaar geleden werd opgenomen.
Eind 19e eeuw verfraaide de architect Pierre Cuypers het kasteel na een lange periode van leegstand. Cuypers liet plafond van de bovengalerij en de eetzaal beschilderen en de gobelinkamer herinrichten. Binnen zien we ook veel kunstschatten die sinds de 17de eeuw door de kasteelbewoners werden verzameld.
Of kapitein von Trapp zich in dit kasteel; thuis voelde valt te betwijfelen, In 1918 nam de Duitse keizer Wilhelm II hier in zijn intrek. Twee jaar later, in 1920, verhuisde hij naar Huis Doorn.

Amerongen: het Huchtje

Bos van Amerongen

Wat natuur betreft kan Amerongen wedijveren met de Alpen uit de Sound of Music. Er groeit geen edelweiss, maar de bossen behoren wel tot de oudste van de Utrechtse heuvelrug. Op een bord voor het kasteel lees ik dat sommige dennen dateren uit 1700. Het bos werd destijds aangelegd door de kasteelheren om er te jagen.

Andrieskerk

Vergis ik me? Lopende maar het dorp zie ik een torenspits die verdacht veel lijkt op de van oorsprong katholieke domtoren van Utrecht. Wat doet deze in vredesnaam op de biblebelt? Het is de Andrieskerk, een laatgotische kerk waarbij de bouwstijl van de toren is afgeleid van de Utrechtse domtoren. Binnen geniet ik van fraaie orgeltonen.

Amerongen, foto: Marianne Visser van Klaarwater

Huchtje

Achter de kerk herinneren toren, knotwilgen en 18e eeuwse huizen aan het beschermde dorpsgezicht van Amerongen. Door haar ligging heet dit gebied in de volksmond ‘het Huchtje’. Omstreeks 1900 schilderde Anton Pieck dit. Deze tekening werd in 1987 gebruikt voor de kinderpostzegels en…eenmaal weer thuis ontdek ik het op een verjaardagskalender.

Amerongen het Huchje getekend door Anton Pieck

Buitenlust

Verder lopend lokt het zonnige terras van restaurant Buitenlust. . Het restaurant neem deel aan een van de lekkerste fietstochten van Nederland en Belgie: Happen en Trappen. Vijf verschillende restaurants serveren elk een gerecht van een 5-gangem diner. Ze vormen de stops van een prachtige fietstocht over de Utrechtse Heuvelrug. Buitenlust serveert het hoofdgerecht.

Amerongen: pannenkoeken eten

Tabaksmuseum van Amerongen

Tegenover Buitenlust bevindt zich een heus tabaksmuseum. Het vertelt het verhaal van 300 jaar tabaksteelt in deze overwegend agrarische omgeving. En ik maar denken dat tabak vooral geteeld wordt in warme landen.

10 Tips

Natuur:
1) Top van Amerongse berg, met 69,2 meter de hoogste van de Utrechtse heuvelrug
2) Amerongse bos; met dennen uit 1700 een van de oudste bossen van de Utrechtse Heuvelrug
3) Uitkijktoren, rolstoeltoegankelijk, kijkt uit over bovenpolder, kwelmoeras, domein van veel vogelsoorten
4) Restaurant Berghuis; vertrekpunt voor wandelingen

Cultuur
5) Andrieskerk, open voor bezichtigingen en rondleidingen
6) het Huchje; Anton Pieck schilderde het.
7) Tabaksteeltmusuem

Kunst
8) Kasteel

Lekker eten en drinken
9) Restaurant Buitenlust; gezellig, goede keuken, lekkere pannenkoeken
10) Happen en trappen; mooie fietstocht met vijf gangen waarvan hoofdgerecht in Buitenlust.
Kijk voor meer informatie op de website van VVV Amerongen.

Tip: bezoek ook eens de buitenplaatsen van Kennemerland.
Of maak een mooie fietstocht bij Amerongen en elders.

.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

5 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

4 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago