Eropuit

Frankfurt: vanaf Amsterdam met ICE in vier uur naar de stad van Goethe

Met de ICE in 4 uur vanuit Amsterdam naar Frankfurt, kijkje in de cockpit.

Frankfurt is helemaal niet zo ver weg. Dankzij de ICE lukt het zelfs om in een dag heen en terug te reizen en ook nog eens heel veel in de stad te beleven.

Frankfurt

Frankfurt kende ik eigenlijk vooral van de autobaan. Al jakkerend op weg naar te zuiden dook opeens die naam op. Dan wist je dat je nu ongeveer halverwege was. Deze keer besloot ik de trein te nemen.

Vanuit CS Amsterdam in amper 4 uur naar CS Frankfurt

‘Wilt u een chocolaatje?” Ik schrik wakker en kijk in het vriendelijke gezicht van een jongen met een blad vol chocolaatjes. Het is kwart voor elf. Amper vier uur geleden vertrokken we met de ICE“>ICE uit Amsterdam en nu rijden we al hartje Frankfurt binnen.
Door het raam zie ik de skyline van Frankfurt met zijn hoge handelsgebouwen, torenflats en vele groen.  Heerlijk uitgerust door 1e klas te reizen voel ik me superfit  om de stad te gaan verkennen.

Frankfurt, Hauptwache

Frankfurt: Tot 18:10 de tijd

Dan rijdt de trein het station binnen. Wil ik zonder overstappen weer in vier uur terugreizen naar Amsterdam, dan moet ik uiterlijk de trein van 18:10 nemen. Anders duurt het iets langer.
Ik spoed me naar het toeristenbureau bij de ingang van het Haupbahnhof om wat folders te halen. Daarom haast ik me.Na een kopje koffie bij Starbucks, tegenover de toeristeninfo, loop ik naar de Main, Dankzij het grote aantal musea kreeg deze oever de naam Museumufer.

Frankfurt Museumufer

Frankfurt: Städelmuseum

Direct gelegen aan de Main bevindt zich het Städelmuseum, genoemd naar zijn oprichter de Frankfurter koopman en bankier Johann Friedrich Städel. Bij testament schonk hij in 1815 zijn schilderijen- en kunstverzameling aan Frankfurt.Dat legde de basis voor het huidige museum,. Indrukwekkend is een door Pablo Picasso geschilderd portret van zijn vriend Fernande Olivier (van 1938-1972 directeur Städelmuseum).

Frankfurt Stadelmuseum

Apfelwein

Met links van mij de Main kom ik bij Schweizer Strasse, dat leidt naar het stadsdeel Sachsenhausen. Deze wijk staat bekend om zijn vier eeuwen oude traditie van Apfelwein. Een verfrissende vrolijk makende drank van 5 a 6 %alc.
Op de Leipziger Strasse bevinden zich op nr 67 en 71 de gezellige Apfelweinlokale ‘Zum Gemälten Haus’ en ‘Wagner’. Beide familiebedrijven en beide de derde generatie. Je kunt hier ook heerlijk eten. ‘Zum Gemälten Haus’’ won al vele prijzen met zijn ‘grüner Sosse’, een saus met peterselie, kervel en andere groene kruiden en knoflook.

Frankfurt Apfelwein

Museumufer

Het is weer tijd om mijn wandeling over de Museumufer te vervolgen. Boeiend lijkt mij het Weltkulturenmuseum, maar de tijd ontbreekt. Dat geldt ook voor de Nizzagärten, een botanische tuin met mediterrane flora uit de19e eeuw.
Via de Eiserenen Steg loop je naar de andere kant. De brug hangt vol hangsloten. Het zijn zogenaamde liefdesslotjes. Bij sommige hangt een liefdesgedicht. Verliefde mensen van over de gehele wereld lieten ze hier achter.

Römerberg

Aan het eind van de brug begint de Römerberg. Dit is het historisch centrum van Frankfurt met prachtige vakwerkhuizen. Voor het raadhuis, een patriciershuis ujit 1405, speelt een muzikant het Ave Maria van Gounod, gevolgd door de triomfmars uit de Aïda van Verdi.
Wellicht bezocht de vrolijke frans de expositie ‘esprit Montmartre’ in de hier gelegen Schirndl Kunsthalle. Tot 1 juni 2014 neemt deze expositie je mee naar het ontstaan van Montmartre. Een wijk vol prostituees en boeven waar zelfs de politie zich niet waagde.

Frankfurt

Dom

Enkele stappen verder kom je bij de Dom (1239). Ondanks de weinige tijd kies ik toch voor een rondleiding. Niet voor niets staat deze dom samen met de Paulskirche bekend als de zetel van de democratie.
‘’In deze aan de Heilige Bartholomeus gewijde kerk, vonden vanaf 1356 de verkiezingen plaats van de democratisch gekozen koningen van het Romeinse Rijk’, vertelt Maximillian.
In de periode 1562-1792 werden hier zes keizers gekroond. Tot de bijzonder mooie kunstwerken in deze dom behoort ook een altaar van pastoor Münzenberg (1833-1890) gemaakt door Heinrich Nutgens. Het betreft het sterfbed van de Heilige Maagd Maria.

Paulskirche

Na een boeiende rondleiding in de dom loop ik naar de vlakbij gelegen Paulskirche. Anders dan de dom heeft de Paulskirche niet meer de functie van een kerk. Dit is nu een museum.
In 1833 gewijd vond hier in 1848 de eerste nationale vergadering van het Frankfortse Parlement. In 1948 ontstond hieruit de huidige grondwet van Duitsland. Centraal staat een enorm rond schilderij van Johan Grutzke. Het betreft de intocht van de parlementsleden naar de Paulskirche.
Vandaag valt deze plek niet te bereiken, want de Dalai Lama bezoekt deze zetel van de democratie. In 1963 bezocht John Kennedy deze kerk.
Ik loop verder naar het Goethehaus, het geboortehuis van J.W. van Goethe (28 augustuis 1749). Hier schreef hij zijn werk ‘die Leiden des jungen Werther’ en het begin van ‘Faust’.

Hauptwache

Lopende over het winkelgebied de Zeil ga ik naar de S.bahn en metrostation Hauptwache. Op verschillende adressen kan je hier smullen van Kaffee und Kuchen. Zelf genoot ik voor 7.50 euro van een flinke kop koffie en een enorm stuk Käsetorte bij Hauptwache. In 1671 werd dit gebouwd als een gevangenis. Onder andere de beroemde roverhoofdman ‘Schinderhannes’ zat hier gevangen. Sinds 1904 is het een cafe.

Na dit lekkers neem ik in station Hauptwache de s.bahn naar het Hauptbahnhof. Het is half zes en over een dik half uur vertrekt de ICE naar Amsterdam.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Alphen aan den Rijn, Wereldstad aan de Limes en 30 jarig Archeon

Alphen aan den Rijn , 24 april 2024, Museumpark Archeon. Burgemeester Liesbeth Spies is trots…

2 dagen ago

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

1 week ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, Katwijks Museum, expositie Redders op zee. De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

1 maand ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago