Eropuit

Kennemerland en haar culturele rijkdom aan Buitenplaatsen in de natuur

Kennemerland buitenplaatsen Huis te Manpad

Kennemerland telt mooie buitenplaatsen. Vroeger verbleef de elite uit Amsterdam hier zomers om de stinkende grachten te ontvluchten. Nu behoren de buitenplaatsen tot het culturele erfgoed van Nederland.

buitenplaatsen groen Kennemerland

Kennemerland  is mooi, maar hoe voelt het om in zo´n buitenplaats te wonen? Dat vraag ik aan  kunsthistoricus drs Rene W.Chr.Dessing, bewoner van het Huis te Manpad in Heemstede en directeur van de Stichting Kastelen, Buitenplaatsen, Landgoederen (SKBL).
Bij hoge uitzondering staat hij mij toe om het Huis te Manpad (1632) van binnen te bekijken, want doorgaans is het gesloten voor publiek.
Hij antwoordt: “Woon je in een buitenplaats, dan  besef je slechts een schakel te zijn in de tijd.  Het doet er niet toe wat je doet of wie je bent. Het gaat er slechts  om die ene vraag:  wat voeg ik toe?”

Kennemerland Huis te Manpad

In het Huis te Manpad wijst Dessing  op een spiegel die boven hem uittorent. ”Geen mens kan zich zelf daarin zien. En dat was ook niet de bedoeling. Waarvoor hij dan wel diende?’
Dessing nodigt me uit om plaats te nemen op een bank. Ik kijk in de spiegel. Vol bewondering kijk ik naar een plafondschildering vol allegorie. “Dankzij de spiegel konden de bewoners en gasten in een comfortabele houding genieten van het plafond in al zijn glorie”, legt Dessing uit.

Buitenplaatsen in Groen Kennemerland

Boek over buitenplaatsen in het Kennemerland

Dessing kan er uren over vertellen. Van zijn hand verscheen het boek over de buitenplaatsen van Kennemerland.

buitenplaatsen groen Kennemerland

552 Buitenplaatsen

Nederland telt ongeveer 552 als dusdanig erkende buitenplaatsen. Dessing: “Een buitenplaats is geen landgoed en geen kasteel. Bij een buitenplaats gaat het om natuur, bomen/bossen, en architectuur. Bij een landgoed behoren landbouw en bosbouw om zichzelf te kunnen bedruipen.’’
Anders dan een landgoed heeft een buitenplaats geen verdienmodel. Het gaat puur om het genieten. Daarbij hebben de buitenplaatsen elk een eigen verhaal, zowel Noord – als Zuid- en West Nederland.

Kennemerland Huis te Manpad

Onder de indruk van al het moois laat ik me meevoeren naar een kamer voor ontvangsten en banketten in het Huis te Manpad.  Rondom mij zie ik een over drie zijden van de kamer verspreide muurschildering. Het betreft een nog geheel in de originele staat uit 1720 daterend werk.
Ik zie een tempel, zee, schip, blauwe veldbloemen en nog veel meer. Het is de sublimatie van het buitenleven dat zich voortzet in het bos achter de vensterramen. Ik voel me als een figurant in een aards paradijs.

Flora en fauna

Zo’n zeven maanden per jaar verbleef de elite in hun buitenplaats. Van het begin van de lente tot halverwege de herfst. Daarna vertrok ze weer naar de stad. In de buitenplaatsen verstomde het leven.  Fauna en flora maakten dan plaats voor het theater, opera, concerten en andere evenementen.

Van Lennep

Vanaf 1767 tot 1954 was het Huis te Manpad in bezit van de familie van Lennep. David van Lennep hoogleraar Latijn en Grieks schreef er fraaie gedichten over. Het waren de tijden van de Gouden Eeuw met als stille getuigen de fraaie buitenplaatsen.

Leyduin

Zoals ook de buitenplaats Leyduin,met zijn fraaie ‘’Belvedere’’, ofwel  ‘’mooi uitzicht’’.  Wellicht schreef Van Lennep hier zijn gedichten. Het uitzicht reikte tot aan de zee en al het land behoorde toe aan de familie Van Lennep.  De naam van de schrijver kent men nog, maar de namen van de buitenplaatsen nauwelijks.
De  SKBL ziet het als haar taak om Leyduin, Huis te Manpad en het kasteel te Heemstede meer onder de aandacht te brengen. Dat maakt kunsthistoricus Dessing tot een man met een missie om dit culturele erfgoed te laten  voortbestaan.

Leyduin

Moestuin

Bij Buitenplaats Leyduinbevindt zich ook de moestuin, waar ongeveer tweehonderd vrijwilligers werken.

Kennemerland: moestuin Leyduin

Midzomer Buitenplaatsen weekend

Jaarlijks stellen de buitenplaatsen hun poorten open voor publiek tijdens het zgn. Midzomer Buitenplaatsen weekend. Concerten, high teas, exposities en tal van andere activiteiten doen dan de doorgaans verstilde buitenplaatsen bruisen van de activiteiten. Deze doen de oude glorietijden van weleer herleven maar zijn ook helemaal van nu.

Kijk voor meer informatie op de website van buitenplaatsen en landgoederen Kennemerland.

Tip: bezoek ook eens de buitenplaats van Amerongen, de parel van de Utrechtse Heuvelrug.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Alphen aan den Rijn, Wereldstad aan de Limes en 30 jarig Archeon

Alphen aan den Rijn , 24 april 2024, Museumpark Archeon. Burgemeester Liesbeth Spies is trots…

18 uur ago

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

1 week ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, Katwijks Museum, expositie Redders op zee. De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

4 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago