Eropuit

Kronkels in  ’’Rare Kwasten’’ onthullen de aard van kunstenaars 

Kronkels van kunstenaars fascineren museum-en kunstkenner Bert Voskuil. Na het succes van zijn boek  ‘’Verfstreken (2019) volgde in juli 2023 ‘’Rare Kwasten’’. In beide boeken geeft Voskuil een rondleiding langs de beste verhalen uit de kunstgeschiedenis. Het boek is onder andere te koop bij de verkopers van Het Straatjournaal.

Seif Maulid uit Tanzania staat elke week bij de Albert Heyn in Schalkwijk. Hij verkoopt daar het Straatjournaal en is altijd goedgehumeurd. Ook wanneer het leven hem tegenzit.
’Het komt goed’’, verzekert hij mij dan. Met Kerst gaf hij mij een kaartje. ’’Dankzij uw aandacht ben ik weer een stapje verder’’, las ik. Nu wees hij mij op een boekje vol kronkels van kunstenaars met als titel: “Rare kwasten“.

Kronkels van kunstenaars doen me schaterlachen

Ik kocht uiteraard het boek.  Eenmaal thuis begon ik met lezen. Het eerste hoofdstuk met als titel’ ’Gek of geniaal?’’ klonk uitdagend. Auteur Bert Voskuil vergelijkt zichzelf daarin met een visser aan een vijver vol bizarre en humoristische verhalen. Sommige lijken uiterst onwaarschijnlijk maar zijn toch echt gebeurd.
De fragmentarisch beschreven verhalen doen me schaterlachen.  Zoals het verhaal over de grote liefde van de Engelse schilder Francis Bacon. Dat was geen edele jonkheer maar een heuse dief.
Hij wilde bij Bacon inbreken maar viel door het raam van zijn atelier. Bacon beloofde de politie niet te bellen. Alleen moest de knappe inbreker dan wel met hem naar bed gaan.     

Rembrandt (1604-1669) , zelfportret met twee cirkels, gemaakt ergens tussen 1665 en 1669,

Kronkels van kunstenaars verwonderen

Sommige verhalen in ‘’Rare kwasten’’ verbazen me. Sommige dwingen respect af. Neem bijvoorbeeld Rembrandt. Hij kampte in zijn latere jaren met een lui oog. Dat maakte zijn latere schilderijen meer impressionistisch. Ondanks zijn slechte zicht bleef hij schilderen.
Edgar Degas raakte aan een oog blind. In het andere had hij nog tien procent gezichtsvermogen. Toch maakte hij juist toen zijn mooiste schilderijen.
Sommige kronkels lijken te mooi om waar te zijn. Zoals het verhaal van de meesteroplichter Wolfgang Beltracchi. Hij kopieerde hij met zijn penseel het doek ‘’Portret van een dame met hoed’’ van Kees van Dongen. Het werd voor bijna vier miljoen verkocht aan kunstverzamelaar Willem Cordia.

Frans Hals Museum, Frans Hals lachende jongen

Schilderstad Haarlem

‘’Rare kwasten’’ is als een schatkamer vol kronkels. Voskuil vindt ze Nederland en soms daarbuiten. Ook ontdekte hij hen in Haarlem. Dat is zowel de stad van Frans Hals als van Geertgen tot Sint Jans en van nog veel meer schilders. Ze staan niet alleen vermeld in het hoofdstuk ‘’De schilderstad Haarlem’’ maar ook verder verspreid in het boek.
Zo kreeg de Haarlemse kunsthandelaar Willem de Winter een eigen hoofdstuk. Hij wees in 2015  op de droom van elke kunsthandelaar om een onbekend meesterwerk te ontdekken. Zoals een Van Gogh  of liever nog een Mondriaan. Over het wel of niet daarin slagen lees ik in een van de laatste hoofdstukken.

Cecilia Geminez schlderde Ecce Homo (zie de mens) us als een aap.

Rare kwasten die ontroeren

Sommige kronkels in ‘’Rare kwasten’’ ontroeren me. Zoals op de 191e pagina van het 216 bladzijden tellende boekwerk.  Bert Voskuil beschrijft daar de tragedie van Cecilia Gimėnez. Het afbladderen van de Christus fresco op haar kerk in het Spaanse plaatsje Borja kon ze niet verkroppen.
Ze pakte haar penselen en begon aan de restauratie. Zelf was ze enthousiast over het resultaat maar het kerkbestuur was dat allerminst. Ze hadden er geen goed woord voor over. Al snel kreeg het gerestaureerde hoofd van Christus de bijnaam ”De aap van Borja.”
Intussen gingen de afbeeldingen op internet viraal. Massaal stroomden de toeristen toe om het werk te zien. Nog steeds spekt dat de kas van de parochie. Cecelia zelf ontvangt niets daarvan. 
De laatste kronkel betreft Philip Akkerman. Hij schilderde maar liefst meer dan tienduizend zelfportretten. In 2020 schreef hij daarover: ‘’Het doel van het bestaan is het maken van een zelfportret.’’  Met deze zin eindigt Voskuil zijn uiterst boeiende maar soms duizelingwekkende boek ‘’Rare kwasten.’’

Delen uit Schilderijtentoonstelling van Mussorgsky, Marinierskapel der Koninklijke Marine

Tips voor een museumbezoek uit ‘’Rare Kwasten’’

Wist je dat?

Wist je dat Bert Voskuil de grootvader is van Olivier Voskuil? Olivier maakt al enkele jaren mooie tekeningen voor het Haarlems Straatjournaal. Zelf was Bert voorzitter van het Haarlems Straatjournaal. Hij raakte vooral bekend als misdaadverslaggever en werkte onder andere samen met Peter R. de Vries. Ook sprak hij veel bekende criminelen.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Zielsverwantschap leidde mede tot collectie Kröller-Müller Museum

Zielsverwantschap bond Sam van Deventer en Helene Kröller-Müller samen. Op de foto: Sam, Helene en…

8 uur ago

Alphen aan den Rijn, Wereldstad aan de Limes en 30 jarig Archeon

Alphen aan den Rijn , 24 april 2024, Museumpark Archeon. Burgemeester Liesbeth Spies is trots…

1 week ago

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

2 weken ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, Katwijks Museum, expositie Redders op zee. De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

3 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

4 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

1 maand ago