show

Leave no trace: een indringende film over een vader en dochter; recensie .

Bij de troosteloze aanblik van station Amsterdam Lelylaan begrijp ik vader Will. In ”leave no trace ” woont hij liever in het Forest Park dan in de gevestigde maatschappij

Leave no Trace . Verdwijnen zonder een spoor achter te laten. Dat doen het tienermeisje Tom en haar vader Will. Samen leven ze in het Forest Park aan de rand van Portland, Oregon. Totdat ze worden ontdekt.

Leave no trace, weduwnaar Will (Ben Foster) en zijn 13 jarige dochter Tom (Thomasin Harcourt McKenzie).

Leave no trace. Verdwijnen uit de geciviliseerde samenleving zonder een spoor achter te laten. Iets van dit verlangen kan ik me voorstellen bij het verlaten van metrostation Amsterdam Lelylaan.

Troosteloze wereld

‘Het is hier zo troosteloos. Al die hoge grauwe gebouwen. Ongezellig. Is dit nu het gezellig zo vaak door Willy Alberti en tante Leen bezongen Amsterdam? Ik vind er niets aan,’’ zegt Peter. Samen lopen we naar filmdistributeur Universal Pictures International in het Berghaus Plaza. Daar zien we de preview van Leave no Trace.

Leave no trace: psychologische film van Debra Granik

Deze psychologische film verbeeldt het waargebeurde verhaal van een weduwnaar Will (Ben Foster) en zijn 13 jarige dochter Tom (Thomasin Harcourt McKenzie).  ‘’Beiden vullen elkaar aan, zoals we dat ook zien in  Shakespeare’s Tempest en andere klassieke verhalen’’, zegt regisseur Debra Granik.

Leave no trace. weduwnaar Will (Ben Foster) verkiest het bos boven de maatschappij

Los van de geciviliseerde maatschappij

Vader en dochter genieten van hun dakloos bestaan in het Forest Park. De daar opgenomen scene bestaat vooral uit met mos omklede bomen. Van te voren verwachtte ik meer natuuropnames te zien van eekhoorns, een uil en andere flora en fauna.
De karakters van vader en dochter maken deze leave no trace ijzersterk. Beiden kunnen elkaar niet loslaten. ‘’Zeepaardjes kruipen bij elkaar. Ze zoeken elkaar op om hun band te versterken’, zegt Tom.

Leave no trace, weduwnaar Will (Ben Foster) en zijn 13 jarige dochter Tom (Thomasin Harcourt McKenzie).

Leave no trace: 350 vragen

Na ontdekt te zijn komen ze in handen van de sociale dienst. Met het stellen van 350 vragen wijst Debra Granik op de gotspe van de gecviliseerde maatschappij. ‘’Voel je je veilig bij je vader?”’,  vraagt de sociale dienst aan haar. ‘’We hebben niets misdaan’’, roept Tom. V
Vanuit de pure natuur naar de geciviliseerde maatschappij is een hele stap. Qua kennis schort het niet bij Tom. Haar vader leerde haar lezen en nog veel meer. Ze is haar klasgenoten ver vooruit. Wat sociale vaardigheden betreft valt er nog veel te leren.

Leave no trace: aanpassen

Na het ontdekt zijn is alles anders. ‘’We blijven wie we zijn’, zeggen beiden tegen elkaar. ‘Redden we het wel?’’, vragen ze zich af. ‘’We maken er het beste van’’, belooft vader Will. Steun ontvangen ze onder andere van de kerk.’’God heeft kikkers geschapen’’, beweert Tom.
Ze gaan er verzorgd uitzien. ‘’Als mensen je nette kleren zien, dan gaan ze je anders zien.’’ Intussen zit er voor Tom en haar vader niets anders op dan zich aan te passen. Maar of dat gaat lukken? Tom wil zich nergens aan binden. Tegen haar zin sleept hij haar mee. Waar ze heen gaan, weten ze niet.
‘’Waarom doen we dit?’’ vraagt Tom. ‘’We horen hier niet te zijn,’’ meent ze.
‘’Kunnen we even rusten?’’ vraagt ze. ‘’We moeten door ,‘’ antwoordt haar vader. Hij neemt haar mee op zijn barre tocht. Ontroerend is de scene waarin Tom vergeefs wacht op haar vader.
Ze vindt hem meer dood dan levend.  ‘’Als je pijn hebt, dan weet je dat nog left,’’ zegt een legerarts.
Steeds meer staat Tom voor de keuze: volgt ze haar psychisch labiele vader of gaat ze haar eigen weg?
https://www.youtube.com/watch?v=MaZ23UVoC9Q&feature=youtu.be

Leave no trace, de 13 jarige Tom (Thomasin Harcourt McKenzie)

Leave no trace een sterke film vol compassie die je raakt dankzij:

  • • Regisseur Debra Granik: Hij stond genomineerd voor een Oscar voor zijn films Winter’s Bone, Stray Dog, Down to the Bone.
  • • Thomasin Harcourt McKenzie, op overtuigende wijze neemt ze je in haar rol van Tom mee in haar ontwikkeling. Ik kreeg steeds meer met haar te doen gedurende de film.
  • •  Ben Foster; speelt op indringende wijze de rol van de eigenzinnige vader Will. Ik kon me verplaatsen in zijn gevoelens en het in opstand komen tegen de gevestigde maatschappij.
  • • Ik vind het steeds razend knap hoe regisseurs in de huid weten te kruipen van hun karakters. Ton Lutz deed dat zo mooi bij de film ”het oneindig zoeken” over Escher.
  • Indringend is ook de film over het debuut van Maria Callas in Parijs.

Wist je dat?

Wist je dat ”leave no trace” echt gebeurde? De film is gemaakt naar het boek My Abandonment (2009) van Peter Rock.

Leave No Trace zit in het pakket van Universal Pictures Interational.

Soms schenk ik aandacht aan bijzondere films en spreek ik met de mensen, onder wie ook Carolijn Brouwer, winnares van de Volvo Oceanrace. Tijdens de premiere van de BBC Oceans raakte ik met haar in gesprek.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Alphen aan den Rijn, Wereldstad aan de Limes en 30 jarig Archeon

Alphen aan den Rijn , 24 april 2024, Museumpark Archeon. Burgemeester Liesbeth Spies is trots…

9 uur ago

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

1 week ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, Katwijks Museum, expositie Redders op zee. De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

4 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago