show

Mylou Frencken schittert als fado-zangeres in Stadsschouwburg Haarlem

Stadsschouwburg Haarlem, Bonte Gala Avond met Mylou Frencken e.a..

Mylou Frencken kende ik als de barjuffrouw in het t.v.programma ‘met het mes op tafel’. Haar zangtalent ontdekte ik op 23 september in de Stadsschouwburg van Haarlem tijdens de première van een Bonte Gala Avond. Deze ode aan 100 jaar Stadsschouwburg is te zien t/m 28 september 2018.

BonteGalaAvond, Roel Nederveen

Sketches, liedjes, typetjes trokken aan me voorbij tijdens deze bonte-cabaretavond. Met Patrick Stoof als regisseur vormde het een Ode aan de Grand Old Lady, zoals we Stadsschouwburg liefkozend noemen.

Mylou Frencken en andere Haarlemse cabaretiers

De ideeën kwamen van de Haarlemse cabaretiers zelf. Te weten: Erik van Muiswinkel, Brigitte Kaandorp, Jan J.Pieterse, Remco Veldhuis, Richard Kemper, Mylou Frencken.
De hartelijke ontvangst met een glas champagne en in de pauze een glas wijn maakte deze Bonte Gala Avond extra feestelijk. Ik genoot van mooie muziek, schaterlachte èn ergerde me. Zoals Mylou Frencken zei: ”Zo gaat het altijd met theater, je zegt ergens ja op en je weet bij God niet waarop.”

Brigitte Kaandorp als rollator-oma

Schouwburg Haarlem en mecenas Jan Krol

De avond opende met een sketch over de mecenas Jan Krol. Hij schonk 250.000 gulden om Stadsschouwburg Haarlem te bouwen. Het gebouw moest wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een daarvan was het plaatsen van drie loges voor hooggeplaatste personen.
De een was voor, de ander tegen de bouw van de Haarlemse Stadsschouwburg. De een snapte de noodzaak van cultuur niet, de ander wel. Al met al een leuke sketch met Erik van Muiswinkel in de rol van burgemeester. Maar om dit prachtige klassieke gebouw nu een oude doos van een theater te noemen, vond ik neerbuigend en dat nog wel in een ‘ode voor the grand old lady’.

Stadsschouwburg Haarlem, Lampe

Richard Kemper en Remco Veldhuis

‘Het moet ook allemaal niet te beschaafd worden. We moeten wel een beetje de grens opzoeken,’ meende Richard Kemper. Samen met Remco Veldhuis typeerde hij de wijken van Haarlem en omgeving.
‘Gaan ze vreemd in Zuid, gaan ze in gesprek met een mediator’, vertelde het duo. ‘En in Bentveld zijn ze een beetje stout’. Vooral de bewoners van Bloemendaal en Aerdenhout moesten het ontgelden. En ik vroeg me af: moet dat nou? Intussen deden hun andere sketches me wel schateren.

HAARLEM – Generale repetitie voorstelling 100 jaar Stadsschouwburg. United Photos/Paul Vreeker

Schaterlachen om Boze buurman Jan J.Pieterse

Dolkomisch was de act van Jan J.Pieterse in zijn rol van boze buurman. Na de pauze citeerde hij moppen uit boekjes die hij in de zaal wierp als geschenk voor de goede vanger. Raak getroffen waren rouwadvertenties met teksten die tot nadenken stemde. Zoals voor de beenhouwer: ‘hij was een slager in hart en nieren.’

HAARLEM – Generale repetitie voorstelling 100 jaar Stadsschouwburg. United Photos/Paul Vreeker

Erik van Muiswinkel maakte het al te bont

Erik van Muiswinkel bracht een mooie imitatie van Toon Hermans. Van zijn lied ‘een ballon, een ballon, een ballonnetje’ maakte van Muiswinkel ‘een balkon, een balkon, een balkonnetje.’ Gekscherend wees hij op de drie loges, destijds een van de door Jan Krol gestelde voorwaarden.
Ook de rol van dronkenlap speelde van Muiswinkel perfect.
Maar waarom begon hij in zijn broek te grabbelen om zijn jonge heer overeind te krijgen? En waarom moest hij mij als parochiaan van de kathedrale basiliek sint Bavo ergeren door een knipoog te geven naar seksueel misbruik?
Laat hij liever trots zijn op onze Haarlemse stadsschouwburg èn mooie kathedraal met haar vele kunstwerken en prachtige muziek. Tijdens de Bonte Gala-avond maakte Erik van Muiswinkel van zichzelf een derderangs artiest. Hoe kan een uitstekende regisseur (o.a. Scrooge), kleinkunstenaar en nog veel meer zo diep vallen? Jammer.

Mylou Frencken: ster van de avond

Voor mij was Mylou Frencken de ster van de avond. Wat een geweldige stem. De fundamenten van de 100 jarige Stadsschouwburg voelde ik bijna trillen bij het zingen van de laatste tonen van haar ballade over Haarlem. Koddig was Brigitte Kaandorp in haar rol van rollator-oma.

Milou Frencken tijdens generale repetitie voorstelling 100 jaar Stadsschouwburg. United Photos/Paul Vreeker

Boudewijn de Groot, meezingen met zijn tophits

Grote ontbrekende was Boudewijn de Groot, gastprogrammeur van dit seizoen. De teksten van zijn tophits waren er wel. Door met elkaar te zingen kwam de stemming er goed in. Kort daarna volgde het slotapplaus.

Ter ere van haar 100e verjaardag op 30 september lanceert Stadsschouwburg Haarlem een prachtig jubileumseizoen met als gastprogrammeur Boudewijn de Groot

Stadsschouwburg Haarlem: Een seizoen lang feest

Voor het nieuwe theaterseizoen koos gastprogrammeur Boudewijn de Groot vijf voorstellingen.
● De Krijtkring (10+), van 5 t/m 7 oktober; de toneelkring brengt het beroemde stuk van Brecht voor jongeren, met Frédérique Spigt.
● Toneelgroep Centrum, 25 november; speciaal voor deze voorstelling hernemen ze het stuk ‘’Ajax-Feijenoord’’ van toneelgroep Centrum als leesvoorstelling.
● Scrooge (8+), 19 december t/m 6 januari. De Haarlemse kersttraditie van Scrooge is terug, nu met een bonte voorstelling voor jong en oud, vol dans en muziek.
● Haarlemse theatermakers, 25 januari t/m 27 januari, auteurs staan in de spotlight bij de Haarlemse theatermakers en in het bijzonder de voorstelling ‘’de dertiende rij’’.
● Toneelgroep Centrum, 24 februari. Speciaal voor het jubileum hernemen ze het stuk ‘’Schandaal in Holland.’’
● De week van Freek, 14 juni t/m 22 juni. Freek de Jonge sluit het jubileumseizoen af met een week vol feestelijkheden, stijlvol en verrassend theater en cabaret.

Wist je dat?

Wist je dat in het Verwey Museum Haarlem, Groot Heiligland 47, een expositie te zien is ter ere van het 100-jarige bestaan van de Stadsschouwburg Haarlem? Het Museum Haarlem is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag en maandag van 12.00-17.00 uur.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

4 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

4 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago