Zingeving

30 jaar André Rieu: ”het plezier om samen muziek te maken staat voorop”

30 jaar André Rieu , Vrijthofconcert 2015, foto Marianne VIsser van Klaarwater

30 jaar André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest. Dat vieren we in 2017. Begonnen in 1987 met twaalf leden telt zijn wereldberoemde orkest nu meer dan zestig leden. In de zomer van 2017 geeft Andre Rieu liefst tien keer een concert op het Vrijthof.

30 jaar André Rieu en het Johann Strauss Orkest

30 jaar André Rieu en het Johann Strauss Orkest . Is het de nostalgie die hem wereldberoemde maakte? Na het verdwijnen van de Hoofdstad Operette in het jaar 2000, horen we nu vooral musicals. Toch speelt de koning van de wals nog steeds de operettes van o.a. Kalman en Strauss.

30 jaar André Rieu: nostalgie van operettes

Dankt André Rieu voor een groot deel aan het oproepen van nostalgie? Geboren in 1952 groeide ik op in een tijd met vooral operettes en walsen. Als kind van negen speelde ik op de piano het liefst de muziek van zigeuners, Het volk dat de vrijheid tot levensmotto verhief. Zoals “der Zigeunerbaron’’ van Johann Strauss.
Hongaarse zigeuners die dansten op de muziek van woest spelende gitaren. Der schwarze Zigeuner die weemoedig op zijn viool speelde. Gräfin Mariza die mannenharten sneller deed kloppen.
Donkere tonen en lichte tonen. Allegro en Allegretto Verdriet en blijdschap. Emoties die elkaar razendsel afwisselen. Vurig en sprankelend, zoals ook de muziek van André Rieu.

Peperdure decors

Tot in het jaar 2008 werd het decor steeds mooier maar ook duurder. Voor een internationale tour naar onder andere Australië liet hij in 2008 het Weense paleis Schönbrunn nabouwen.
Als reden geeft hij aan: “Ik vond dat je mensen die voor veel geld op de tweede of derde ring zitten, niet kunt afschepen met een decor dat ze ook in kleine zalen te zijn krijgen.”
De hoge kosten betekende bijna zijn faillissement. Om te overleven moest hij zijn viool en merknaam verpanden aan de bank om zo 34 miljoen euro te lenen. Sindsdien zijn de decors bescheidener.

30 jaar André Rieu en het Johann Strauss Orkest, foto: Marcel van Hoorn

30 jaar André Rieu: explosie van emoties

Het optreden in Australië in 2008 op 21 november 2008 was met 38.000 kaarten het best verkochte concert van André Rieu ooit. Maar of dat nu door het décor kwam? Voor mijzelf werd deze avond een belevenis om voor altijd te koesteren. En dat kwam vooral door de romantische, emotievolle en nostalgische muziek.
Samen met mijn man Roel Visser (1946-2008) genoot ik intens van de rechstreekse t.v.uitzending.  In de nacht daarop overleed mijn man na een ziekbed van twee jaar.
Bij het prachtige door de sopraan Mirusia Louwerse (Australia) gezongen “Wishing You Were Somehow Here Again” (kon ik nog maar even bij je zijn) huilde ik intens. Bij dit lied uit de musical  The Phantom Of The Opera voelde ik pijn om het naderende afscheid, maar ook blijdschap om zoveel gelukkige jaren samen.

30 jaar André Rieu en het Johann Strauss Orkest,, 10x Concert op het Vrijthof , zomer 2017

Succes André Rieu dankzij plezier in muziek

Zelf verklaart André Rieu zijn succes als volgt: “Hoewel er veel veranderd is, is een ding nooit gewijzigd: Het plezier om samen muziek te maken, zowel in een klein ensemble, als met een groot orkest.”

Wist je dat?

Wist je dat André Rieu al als jochie van vijf leerde viool spelen en later aan het conservatorium les kreeg van Herman Krebbers?

Kijk voor meer informatie op de website van André Rieu en zijn orkest.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

3 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

1 week ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

2 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

3 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago