show

Barones Alexandra groeide als kind op tussen wereldberoemde filmsterren

Barones Alexandra van Zuylen van Nyevelt van de Haar in de salonkamer van kasteel de Haar

Ze ziet er eenvoudig uit. Ontroerend bijna. Geen spoortje glamour valt er aan haar te ontdekken. Toch groeide Alexandra op tussen wereldberoemde filmsterren. Zij waren gasten van haar schatrijke vader baron Thierry van Zuylen van Nyevelt. In aanwezigheid van Bekende Nederlanders opende in kasteel de Haar de Expositie ‘’Film en Sterren’’. Deze duurt tot en met oktober 2018.

Expositie Films en Sterren, te zien tot en met oktober 2018, over de wereldberoemde filmsterren die als gast van Alexandra’s vader kwamen logeren in Kasteel de Haar.

‘’Elke keer als ik hier kom, ben ik blij dat het kasteel met alle kunst daarin er nog staat’’, vertelt Barones Alexandra Barones Alexandra van Zuylen van Nyevelt. Ik knik en denk terug aan het jaar 2011. Wegens het overlijden van haar vader Thierry (1932-2011) legde de fiscus de familie een gigantisch bedrag aan successierechten op.
Om deze te betalen overwoog de familie waardevolle delen van de kunstcollectie te verkopen. Daarmee dreigde kasteel Haarzuilen zijn ziel te verliezen en Nederland een van zijn meest mooie kustcollecties. Zo ver kwam het gelukkig niet dankzij Stichting Kasteel de Haar. Zij wist de nodige subsidies te verwerven om de waardevolle collectie te behouden.

Barones Alexandra van Zuylen van Nyevelt van de Haar, spontaan en hartelijk

Barones Alexandra van Zuylen van Nyevelt van de Haar omhelst me hartelijk spontaan op de trappen van kasteel De Haar. Zij verloor vijf jaar geleden haar man en ik tien jaar geleden. Dat verlies schept een onverwachte band. Evenals ikzelf is ook  Barones Alexandra van Zuylen van Nyevelt een hardwerkende vrouw. Evenals ik houd ze vooral van eenvoud.
Dan neemt ze me mee naar binnen om haar verhaal te vertellen. In het kasteel waan ik me in een sprookje. Het tussen 1892 en 1912 gebouwde kasteel kan wedijveren met de mooiste kastelen in Frankrijk. Vooral zestiende Zeeuwse Brusselse wandtapijten geven het kasteel een sfeer van glamour.

Barones Alexandra van Zuylen van Nyevelt van de Haar spreekt in de ontvangsthal van Kasteel de Haar tot de gasten met o.a. Willibrord Frequin, Anne-Wil Blankers en René Miloch

Barones Alexandra : sweet memories aan Brigitte Bardot en Gegory Peck

In deze prachtige ambiance ontving baron Thierry wereldberoemde filmsterren als zijn vrienden. Van Roger Moore tot Brigitte Bardot en vele anderen. ‘’Hier konden ze gewoon zichzelf zijn’’, vertelt Barones Alexandra.
‘’Hier hadden ze geen last van op hen jagende fotografen en roddelpers’, vertelt ze.  ‘’Integendeel: we maakten zelfs geen foto’s van ze. Daarom zie je in deze expositie ook geen foto’s van Roger Moore of andere wereldsterren. Alle foto’s maakten ze gewoon zelf.’’
Niet alle sterren waren daar blij mee. Alexandra: ‘’Brigitte Bardot kwam met een witte Porsche, Toen ze merkte dat er geen fotografen klaar stonden, was ze heel verontwaardigd. Ze is daarna nooit meer terug geweest. Datzelfde geldt voor Sophia Loren.’’
ik lach. Dan vraag ik haar: ‘’Wie vond jij de sympathiekste?’’ Prompt antwoordt ze: ‘’Gregory Peck want hij toonde tegenover elk mens van laag tot hoog respect.’’ Na nog een omhelzing neem ik afscheid van Barones Alexandra van Zuylen van Nyevelt.

Barones Alexandra van Zuylen van Nyevelt van de Haar , Anne-Wil Blankers, Willeke van Ammelrooij, Renee Soutendijk en René Miloch

Expositie Films en Sterren op Kasteel de Haar

In aanwezigheid van Bekende Nederlanders opende gisteren in Kasteel de Haar de expositie ‘’films en sterren’’. Onder de aanwezigen waren:
●  René Miloch: Als filmkenner en producent maakte hij samen met Mardou Jacobs (producent) de expositie ‘’Films en sterren’’. Miloch zegt daarover: : ‘’We hebben de tentoonstelling, het verhaal van de Films en Sterren die kwamen logeren, bijna als een documentaire willen produceren. Dus veel filmpjes, foto’s en attributen. We leren de Baronessen kennen en horen van hen de verhalen uit eerste hand.”
● Anne-Wil Blankers; zij speelde de rol van koningin Wilhelmina in een op Kasteel de Haar opgenomen fragment;
● Willeke van Ammelrooy: zij speelde koningin Beatrix in de in Kasteel de Haar opgenomen film ‘’Oranje onder vuur’’. Daarover zei ze: ‘’Ik moest me vooral de manier van spreken van de koningin eigen zien te maken, Ze praat toch anders dan ik.’’
● Renee Soutendijk: Ze speelde de rol van Hedwig  in de in Kasteel de Haar opgenomen film ‘’de koele meren des doods’’ (1982).
●  Nouchka van Brakel. regisseur van de film ‘’Koele meren des doods’’(1982, naar de roman van Frederik van Eeden.

Wist je dat?

Wist je dat Kasteel de Haar het grootste kasteel van Nederland is? ‘’Toch hadden we slechts één telefoon’, vertelde Barones Alexandra van Zuylen van Nyevelt van de Haar.

Kijk voor meer informatie op de website van Kasteel de Haar.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

7 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, Katwijks Museum, expositie Redders op zee. De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

4 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago