koning

500 jaar Reformatie inspireerde schrijfster tot ”Het geloof van Oranje”

500 jaar Reformatie: cover Het Geloof van Oranje

500 jaar reformatie. Wat betekende dat voor de ontwikkellng van Nederland? Dat lezen we in  dit boek. Wat was de invloed op het persoonlijk geloofsleven van de vorsten  van Oranje? Dat ontdekken we in de 15 levenverhalen van  ”Het geloof van Oranje: Vrijheid, Verbondenheid, Tolerantie”‘. Vanaf Juliana van Stolberg, moeder van Willem van Oranje, tot en met Willem-Alexander.   

500 jaar reformatie. Soms word je zomaar geraakt door iets. Een woord, een gebaar, een beeld. Het laat je niet los. Je wilt er iets mee doen. Bij mij gebeurde dat bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Die twee vingers waarmee hij God zwoer om zijn functie trouw te vervullen. Gedurende vijf eeuwen reformatie zagen Oranje-vorsten hun taak als een ‘Vocation Divine’, maar wat betekende die roeping Gods?

500 jaar reformatie en de oecumenische gedachte van de Oranjes

Tijdens mijn jarenlang onderzoek keek ik ook naar de oecumenische gedachte tijdens 500 jaar reformatie. Zo gold voor Willem van Oranje (1533-1584) geloofsvrijheid als het hoogste goed. Bij hem stonden niet de regels van de kerkleer voorop, maar het geloof in die ene God die alle mensen lief heeft.

500 jaar Reformatie en koningin Wilhelmina

Zoals koningin Wihelmina stelde: “Als Nederland open had gestaan voor zijn oecumenische gedachte, dan was het de eeuwenlange vijandschap tussen rooms-katholieken en protestanten bespaard gebleven. Maar hij was te vroeg, zoals onze familie vaak te vroeg was.” Voorbeelden hiervan zijn:
• De Friese stadhouder Willem Lodewijk van Nassau-Dietz (1560-1620) legde de basis voor een ontluikende oecumenisch kerkgang: hij stelde in 1617 voor in de kerk ruimte in te delen voor contraremonstranten en remonstranten. De verdraagzaamheid was helaas ver te zoeken. Tussen hen heerste van 1609-1621 een 12 jarige godsdienstoorlog. Deze werd beslecht tijdens de Synode van Dordrecht, de geboortegrond van de Statenbijbel.

500 jaar Reformatie: Koningin Wilhelmina en de oecumene

• Koningin Wilhelmina (1880-1962) was een groot voorstandster van de oecumenische gedachte. Bij het opvoeden van haar dochtertje Juliana wees ze op de gelijkwaardigheid van alle godsdiensten ondanks hun verschillen. Zoals ze steeds stelde: ”Gelovigen dienen niet te twisten over de verschillende inzichten, maar streven naar eenheid.”
• Koningin Juliana (1911-2004) toonde interesse voor de Wereldraad van Kerken en de oecumene in eigen land. In de 60er jaren viel de Christelijke kerk uiteen in een behoudend en een maatschappelijk blok.  Door de leer aan te vullen met de eigen visie verdwijnen bijna geheel de leerverschillen tussen hervormden en gereformeerden, katholieken en andere geloven.

st Franciscus

• Ook koningin Beatrix (1938) toont zich een voorstandster van oecumene.  In haar kersttoespraak van 1986 wees  koningin Beatrix op st Franciscus. Volgens het aan hem toegeschreven ”gebed om vrede” begint vrede bij jezelf. Regel voor regel vergelijk ik dit gebed van deze katholieke heilige met woorden uit de kersttoespraken van de hervormde vorstin.
• Koning Willem-Alexander (1967); Als protestantse koning getrouwd met de katholieke koningin Máxima ziet hij het als zijn belangrijkste taak te zien om mensen met elkaar te verbinden.

Koning Willem-Alexander

Tijdens zijn inhuldiging (30 april 2013) sprak hij:  “Ik wil verbindingen leggen, verbanden signaleren en uitdragen wat ons, Nederlanders, verenig. Ook in tijden van grote vreugde en bij diep verdriet. Zo kan ik als Koning het wederkerig vertrouwen tussen burgers en hun overheid verstevigen, de democratie onderhouden en het algemeen belang dienen. ”

Koning Wilem-Alexander en Koningin Maxima onder het toeziend oog van prinses Beatrix.  Een van de 15 door Gustave Nouel geschilderde portretten in ”het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie”.

Verbondenheid ook met Overzeese Gebiedsdelen

Alfonso Boekhoudt schreef als gevolmachtigde minister van Aruba het voorwoord. De Arubaanse kunstenaar Gustave Nouel schilderde voor het boek vijftien portretten.

het geloof van Oranje.heeft een voorwoord van de heer Alfonso Boekhoudt, gevolmachtigde minister van Aruba. Op deze foto toont Marianne Visser van Klaarwater hem  haar werk.

Een woord van dank

Een woord van dank voor hun steun en advies bij is op zijn plaats voor:
– ds Carel Ter Linden; als hofpredikant van het Koninklijk Huis  zegende hij het huwelijk in van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima (2-2-2002).
–  de heer Maarten den Admirant. Hij is auteur van Hofpredikers van Oranje, (Aspekt, 2006) en De Oranjes in Hogere Sferen  (Pearson Lifestyle, 2007).
– de heer Jan P.Thijsse, directeur van het Oranjemuseum in Buren.
– Eric Forget te Frankrijk, neef van ds G.Y.P.A.B. Forget, hofpredikant van Koningin Wilhelmina.

Wist je dat?

Wist je dat Geert van Dartel van oecumene.nl een lovende  recensie schreef?

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

View Comments

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

4 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

4 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago