Categories: koning

Sint Bavo in Haarlem : prinses Beatrix bewondert restauratie van interieur

Sint Bavo. Zo heet de Kathedrale Basiliek aan de Leidse Vaart van Haarlem. Gebouwd tussen 1895-1930 vond er vanaf 2005 een ingrijpende renovatie plaats. In aanwezigheid van prinses Beatrix vond op 4 maart de afsluiting plaats van het middenschip en interieur.

Bibberend van de kou wachten we om 2 uur al bij de ingang. Op deze regenachtige dag houdt de zon zich schuil. Nog even en dan zal de Sint Bavo evenals vorig jaar volop in bloei staan tijdens het evenement de Nieuwe Bavo bloeit.

Sint Bavo: indrukwekkend interieur

Eenmaal in de basiliek raak ik onder de indruk van de pilaren, de gewelven, het koor, de preekstoel en de God lovende woorden uit het Te Deum. Ik zie diverse bouwstijlen, van Neogotisch tot Jugendstil en zelfs enkele Moorse invloeden. Met de Sint Bavo bewees architect Jos Kuipers (1861-1941) zijn faam als architect van katholieke kerken.

Sint Bavo: De klokken luiden

Even voor 15 uur hoor ik klokken luiden. Zwaar en plechtig verwelkomen ze  Prinses Beatrix. Burgemeester Schneiders, gedeputeerde commissaris van de koning, en Jonkheer Roēl (kamerheer van Zijne Majesteit de Koning) verwelkomen haar.

Sint Bavo: Koorschool

Voor even maakt de geestelijke macht van het Bisdom plaats voor de wereldlijke macht.Toch is dat slechts schijn. Aan weerszijden van het middenschip begeleiden leden van de op 19 januari 1956 opgerichte Koorschool de prinses naar haar plaats.

van links naar rechts: Mgr Punt, prinses Beatrix,W.H.M. Eggenkamp ,  J. Dibbets en kardinaal Simonis

Willibrordus-orgel

Orgelmuziek vult de basiliek. Vanaf het tweevleugelige Willibrordus-orgel klinkt het Tritonium van Jan Valkestijn. Als directeur van de Koorschool  (1963-1989) liet hij zich voor dit stuk inspireren door de twee grote instrumenten in de kathedraal.
In zijn toespraak wijst de heer Eggenkamp, voorzitter van de Basiliek Sint Bavo op de bijzondere plaats van de Sint Bavo binnen de Nederlandse architectuur. “De koepelkathedraal behoort tot de top vijf van kerken die in de periode van 1850 tot 1950 werden gebouwd. Samen met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel.”

prinses Beatrix geniet zichtbaar van het interieur van de Sint Bavo

Symboliek

Bijna niets in de kathedrale basiliek is zonder symboliek. Zoals de apostelen geleid door het universum en de hemel wijzen op Gods eeuwigheid. De bijzondere licht/inval van het door Jan Dibbets  ontworpen glas-/in-lood-raam doen denken aan de woorden ‘’Er zij Licht.”   (Genesis 1: 1-14). Als een knipoog van God valt er op deze regenachtige dag toch nog een lichtstraal naar binnen.

Jan Dibbets wijst op het glas in lood raam

Boek

Na de bijeenkomst werd het fraai geillustreerde  door drs. Antoon Erftemeijer  geschreven boek over de glasramen van Jan Dibbets aangeboden Vanaf 5 maart 2016 kun je in Haarlem terecht om het werk van Jan Dibbets en Glasatelier Hagemeier  te bewonderen.

Hulpbisschop Hendriks, leden van de Koorschool en plebaan van Ogtrop in de sint Bavo

Tips

Boek ‘de nieuwe Bavo te Haarlem” (2016) van Marij Coenen.  De opbrengst komt ten goede aan de restauratie van de st Bavo.
• Kahedraal museum van de st Bavo. Met o.a. werken van Han Bijvoet.
• Koorschool van de st Bavo. Zij begeleiden de H.Eucharistieviering op zondag. Ook geven ze concerten zowel in de kathedraal als elders in binnen-en buitenland.

Wist je dat

Wist je dat je in Haarlem kunt wandelen van de oude st Bavo (1520) op de Grite Markt naar de nieuwe st Bavo (1930)? De wandeling is verkrijgbaar bij de VVV op de Grote Markt.
Wil je de restauratie volgen? Kijk dan op de website van de koepelkathedraal.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

7 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, Katwijks Museum, expositie Redders op zee. De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

4 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago