koning

Koning Willem 1: Vorstelijk tafelen op Het Loo met zijn lievelingsgerechten

Koning Willem 1 was een smulpaap. Dat ontdekten 200 genodigden op 30 april in het Loo te Apeldoorn tijdens de presentatie van het boek “Vorstelijk tafelen in Nederland.” Voorafgaande gaf oud minister-president Dries van Agt een boeiende voordracht onder de noemer ‘’dartelen met onze vaderlandse kookgeschiedenis.”

Culinaire Parade bij paleis het Loo ter ere van onderzoek naar lievelingsrecepten van koning Willem I.

Koning Willem 1 was een smulpaap. Dat blijkt uit het boek ‘Vorstelijk Tafelen’, een initiatief van de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst (SONK).

Koning Willem I was een smulpaap

Bekend staande om enkele wapenfeiten zoals het stichten van de Nederlandse Handelsmaatschappij en de Algemene Rekenkamer was  Koning Willem 1, bijgenaamd ‘de koningkoopman’, ook een smulpaap. Uit de keuken van Koning Willem I kwamen de lekkerste gerechten.
Bij het 200 jarig bestaan van het Koninkrijk besloot de SONK dit dan ook te vieren met het boek ‘Vorstelijk tafelen in Nederland.’ Een boek met een Koninklijke uitstraling en meer dan 150 recepten. Zowel uit de periode vóór als na Koning Willem 1.

10 vorstelijke gerechten van koning Willem I

De stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst spoorde tien vorstelijke gerechten op die geserveerd werden aan het Hof van Koning Willem 1. Ze kreeg daarvoor de medewerking van het Koninklijk Huis Archief.
De lievelingsgerechten staan vermeld in het boek Vorstelijk Tafelen, een historisch naslagwerk van onze Nederlandse keuken boordevol recepten.
Een voorproefje uit de keuken van Koning Willem I kregen tweehonderd prominente personen uit de wereld van cultuur en gastronomie op 30 april op het Loo in Apeldoorn. Daar vond ook het startschot plaats van de culinaire campagne Vorstelijk Tafelen. Als kanselier van de stichting gaf oud premier Dries van Agt een boeiende lezing over de ontwikkeling van onze kookkunst.

Koning Willem I en Dries van Agt

In zijn speech ging van Agt terug naar de tijd van Carolus Battus. “Hij leefde in de tijd van de culinaire dokters,’vertelde van Agt. “Toen deed nog de leer der Vochten (Humoren) opgeld, waarvan de Griekse artsen Hippocrates en Galenus de erfvaders waren. Zoals het universum bestaat uit vier elementen – water, vuur, lucht en aarde, zo bestaat de mens uit vier lichaamssappen – bloed, gele gal, zwarte gal en slijm. Die moesten in evenwicht blijven zo dacht men. Die oude leer van de vochten vond zijn weerslag in medische geschriften in Europa: dokters gingen kookboeken maken.”

Culinaire parade

Na zijn speech nam van Agt de genodigden mee naar buiten voor een speciale parade culinaire onder aanvoering van topchef Paul Fagel. Deze liet de verschillende aspecten en ingrediënten uit onze vaderlandse keuken zien.
Deelnemers waren onder meer het haringmeisje, Tielse Flipje, de Aardbeienprinses en de Confrérie de L’Asperge Limbourgondië. Tot slot volgde het proeven uit de keuken van Koning Willem I.


Oudste recept dateert uit 1593

Het oudste gerecht dat bij Koning Willem I op tafel kwam, dateert van 1593 en is van geneesheer Carolus Battus. Hij geeft het recept van ‘’een galentijn op eenen capoen of speen-vercken/voet of oren van verckens’’. Het gaat hier om galantine, een populair gerecht uit die tijd dat in de 20e eeuw verdween door de komst van gelatine.
I

Prominente gasten

De prominente gasten uit de wereld van gastronomie en cultuur smulden onder andere van: Haringsla met appel en kappers / kalfsfricandeau met zuring / rijstestaart met vanillesaus. Smakelijk waren ook risolles, de voorloper van de kroket. Als rissoles au Puree de Volailles (gevogelteragout) werd dit gerecht geserveerd aan het hof van Koning Willem I op 30 juli 1839.Het zijn kleine ronde gerechtjes van bladerdeeg of flensjes goudbruin gefrituurd of gebakken met daarin ragout of zoete vulling.

Tips

Het jubileumboek ‘Vorstelijk tafelen in Nederland’ bevat:
• Een historisch overzicht van onze vaderlandse kookgeschiedenis.
• Interviews en recepten met een keur aan Koninklijke gerechten uit de keuken van Koning Willem I.
• ISBN 9789090281964, euro 34,50. Te bestellen bij Marianne Visser van Klaarwater, marianne@cultuurblogger.nl

Wist je dat?

Wist je dat de Nederlandse keuken een verhaallijn is van NBTC Holland? Daarmee wil het NTBC de Nederlandse keuken het terechte imago van hoge kwaliteit geven.
Wil je meer weten over stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst? Kijk dan op de website van stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

Klaus Kenneth  Geboren in haat herboren in liefde, recensie

Klaus Kenneth overleefde zijn eenzaamheid met zijn gitaar en meisjes totdat hij God vond Klaus…

4 dagen ago

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 weken ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

3 weken ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

3 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

1 maand ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago