Kardinaal Pietro Parolin : ”Luister naar het woord van God.’’

Kardinaal Pietro Paralin, bisschop Hendriks en ik (Marianne Visser van Klaarwater). Foto: Wim Koopman
Kardinaal Pietro Parolin, bisschop Hendriks en ik (Marianne Visser van Klaarwater). Foto: Wim Koopman

Kardinaal Pietro Parolin bezocht op 25 mei het bisdom Haarlem-Amsterdam. Na het celebreren van de  co-kathedrale basiliek Sint Nicolaaskerk van Amsterdam vertrok hij naar de Sint Bavo kathedraal in Haarlem. Het bezoek richtte het zich op het versterken van het ker­ke­lijk leven in Neder­land.

Paus Franciscus benoemde Pietro Parolin op 31 augustus 2013 tot zijn staatssecretaris. Op 24 februari 2025 liet de paus mij deze door hem zelf gesigneerde foto sturen
Paus Franciscus benoemde Pietro Parolin op 31 augustus 2013 tot zijn staatssecretaris. Op 24 februari 2025 liet de paus mij deze door hem zelf gesigneerde foto sturen

Aan kardinaal Pietro Parolin vroeg ik aandacht voor het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea. Daar liet pater Bernard van Klaarwater msc in 1930 elkaar vijandig gezinde stammen in Bundralis samen een kerk bouwen. Dat leidde tot eenheid en vrede.   
Op 24 februari 2015 liet paus Franciscus mij weten dankbaar te zijn voor het leven van pater Bernard. De Engelse vertaling van diens biografie gaf ik op een USB-stick aan kardinaal Parolin, Ook noemde ik Manus een voorbeeld van hoop in een gepolariseerde wereld. Bernard van Klaarwater was de broer van mijn vader.

Kardinaal Pietro Parolin, bijna paus

Kardinaal Pietro Parolin was op 8 mei 2025 bijna paus geworden. Tijdens de eerste drie rondes van het conclaaf behaalde hij de meeste stemmen. Daarna kwam de vierde ronde met een totaal onverwachte uitslag.
Daarin bleek twee derde van de 133 kardinalen gekozen te hebben voor kardinaal Robert Prevost. Kardinaal Parolin is sinds 2013 staatssecretaris van de paus. In deze functie vertegenwoordigt hij in de wereld de paus als diens plaatsvervanger.

Kardinaal Pietro Parolin bij Ons'Lieve Heer op Solder
Kardinaal Pietro Parolin bij Ons’Lieve Heer op Solder” te Amsterdam, foto: Jaël Buteijn

750 jaar Amsterdam

Dė aanleiding voor het bezoek van kardinaal Parolin was de 750e verjaardag van Amsterdam. Daar bezocht hij op 26 mei het Begijnhof en Onse Lieve Heer op Solder. Hij prees het museum over de uitstekende wijze waarop ze hier de historie levend houden.
Ook ontmoette hij premier Schoof. ‘’Er werd ge­spro­ken over vrede in de wereld. Met name in de bekende conflict­ge­bie­den en over gods­dienst­vrij­heid’’, vermeldt mgr. Hendriks. De kardinaal is en blijft vooral een diplomaat van de Vaticaanse Staat.

Kardinaal Pietro Parolin en versterken van kerkelijk leven    

De missie voor kardinaal Parolin was het versterken van het kerkelijk leven in Nederland. ‘’Het Woord van God moet een centrale plaats innemen in ons leven’’, stelde hij. Inmiddels speelt dat in Nederland steeds minder.
In 2020 geloofde ongeveer een kwart van Nederlanders ouder dan 15 jaar in God (Bron: CBS). In 2024 bezocht 13% van de bevolking van 15 jaar en ouder regelmatig een religieuze dienst.  

Religieuze Betrokkenheid in Nederland (Bron: Centraal Bureau voor Statistiek)
Religieuze Betrokkenheid in Nederland (Bron: Centraal Bureau voor Statistiek)

Woord van God

Het woord van God verdwijnt steeds meer uit onze maatschappij. Zo weigeren de meeste uitgevers en literaire agenten boeken met een christelijke inslag. Ook media besteden daaraan nauwelijks aandacht.
Auteur Ayaan Hirsi Ali vreest dat Nederland een shariastaat kan worden (bron: EW magazine 24 mei 2025). Door steeds minder kerkbezoek worden er in het bisdom Haarlem-Amsterdam ruim honderd kerken gesloten.

Kardinaal Pietro Parolin: ”luister naar het woord van God

’Geloof begint met luis­te­ren’’, stelde de kardinaal tijdens zijn preek ‘’Het luis­te­ren naar het Woord van God moet in ons leven de absolute voorrang hebben. Zoals ook het leven van de Kerk. Wij zijn immers allemaal zonen en dochters van dit Woord.
Het on­der­richt van Jezus moet ons hart door­dringen en ons denken vormen. Hoe meer dit gebeurt des te meer wordt Zijn aanwe­zig­heid in ons levend. In wezen wortelt de door ons als christen te begane geloofsweg in de ont­vanke­lijk­heid voor het Woord van God.
’’

Vatican.va waarschuwt voor fake nieuws op BBC. Ze roept iedereen op om conract met hen op te nemen bij verdachte berichten.
Het Vaticaan waarschuwt voor fake nieuws. Ze roept iedereen op om contact met hen op te nemen bij verdachte berichten.

Kardinaal Pietro Parolin over de ‘’kinderen van de duisternis’’  

Volgens kardinaal Pietro Parolin zaaien ‘’kinderen van de duisternis’’ verwarring onder gelovigen. Dat deden ze tijdens de predi­king van de Heer Jezus en doen ze nu ook. ‘’Tegen­over de ver­kon­di­ging van het Woord van de waar­heid brengen ze een tegen­ge­stelde bood­schap.’’ De kardinaal wees daarbij op Handelingen 15,24. Woorden verontrustten de gemoederen.  ‘’Hoeveel van deze woorden zijn er ook nu zelfs binnen onze ker­ke­lijke ge­meen­schappen!’’

Fake nieuws

Kardinaal Pietro Parolin noemde geen voorbeelden. Zelf dacht ik aan de invloed van Artificial Intelligence. Zo verscheen er een 36 minuten durende film over paus Leo XIV. Daarin vormen zijn lippen woorden die hij nooit gezegd heeft. (Bron: Vatican News). Het betrof een boodschap aan de president van Burkina Faso.
Fake is ook het bericht over het te kort schieten van toenmalig bisschop Prevost bij  klachten over seksueel misbruik. Intussen zijn daarvoor nog steeds geen bewijzen  geleverd.

Paus Leo XIV, foto Geert van Kreppel
Paus Leo XIV, foto Geert de Kerpel

Geert de Kerpel: ”toenmalig bisschop Prevost trad wel degelijk op

Volgens een schrijven van Geert de Kerpel trad Prevost wel degelijk op.‘’Toenmalig bisschop Prevost steunde en beschermde in Peru de getroffenen. Ook bracht hij hen in  contact met paus Franciscus.
Als prefect van het dicasterie van de bisschoppen  gebruikte hij zijn autoriteit in het voordeel van de slachtoffers. Daarbij trad hij op  tegen de misbruikers en tegen wie hen beschermden.
’’ (Geert de Kerpel  is hoofd Hoofd Communicatie Aartsbisdom Mechelen-Brussel.)       

Kardinaal Pietro Parolin en de  Martelaren van Gorcum

Luisteren naar het woord van God in verwarrende tijden vol agressie en oorlog. Dat deden negentien priesters en kloosterlingen tijdens de 80-jarige oorlog. Ondanks wrede martelingen door de watergeuzen verloochenden ze het woord van God niet.
In de nacht van 8 op 9 juli 1572 hingen de Geuzen hen op in een turfschuur nabij Den Brielle. In 1675 werden ze zalig en in 1867 heilig verklaard. ‘’Ik geloof dat de erva­ring van de heiligen – en ik hoop ook die van ons die geen heiligen zijn – heel de waar­heid beves­tigt; stelde de kardinaal.

Kardinaal Pietro Prolovin en bisschop Jan Hendriks
Kardinaal Parolin en bisschop Hendriks, foto Wim Koopman

Missionaire kerk

Bisschop Hendriks wees tijdens zijn preek op de oproep van paus Pius XIV. ‘’Naar het voor­beeld van de heiligen dienen we een missionaire kerk te zijn. Deze kerk verwelkomt harte­lijk nieuwe mensen. Zij worden aange­trok­ken door de een­heid van het geloof en de liefde voor God en de naaste. In het bij­zon­der voor de armen en hulp­be­hoe­ven­den.’’
Kardinaal Pietro Parolin wees erop dat geloof moet voortkomen vanuit het diepst van ons hart. ‘’Het is de eeuwige verlei­ding voor een gelo­vi­ge om aan de opper­vlak­te te blijven. Niet na te denken over de waar­heid en de zin van het leven. Om in plaats van te luisteren naar het Woord zich aan te passen aan de wereld.’’

Iets meer gelovige jongeren en jongvolwassenen   

Op zoek naar diepgang en zingeving stijgt het aantal jongeren en jongvolwassenen licht (bron: God in Nederland 1966-2024). In een onrustige wereld staan ze meer open voor het woord van God.
Zo droegen jongeren op 25 mei als pelgrims van hoop de reli­kwieën van de mar­te­la­ren van Gorcum. Sommige van hen waren onlangs gedoopt of berei­den zich voor op het doopsel. Bisschop Hendriks nodigde hen uit om ver­der op weg te gaan in de navol­ging van Jezus Christus. Dit met volharding en geduld.

Jongeren droegen de relieken van de martelaren van Gorcum in een processie. Foto: Wim Koopman naar de kathedrale basiliek.
Jongeren droegen de relieken van de martelaren van Gorcum in een processie naar de kathedrale basiliek. Foto: Wim Koopman

Vespers met kardinaal Pietro Parolin 

De relikwieën van de Martelaren van Gorcum werden bijgezet tijdens een plechtig gezongen Vespers. Kardinaal Pietro Parolin was de celebrant. Het Kathedrale Koor van het Muziekinstituut Sint Bavo begeleidde hem en de vele andere geestelijken. .
In een gebed tot de Martelaren van Gorcum. Daarbij vroegen allen om hun zegen voor de Katholieke Kerk van Nederland. Onder meer om de genade van alle waarheden van ons heilig geloof te omhelzen. Om met zachte banden samen met hen een kudde te worden onder dezelfde ene Herder.  

Kardinaal Pietro Parolin toont zich verheugd over deze gezegende dag. ‘’Ik ben blij om ondanks negatieve geluiden een volle kerk gezien te hebben. Zowel in de co-kathedraal Sint Nicolaaskerk als in de kathedrale basiliek van Haarlem.’’    

Kardinaal Pietro Paralin in gesprek met Tim Jochems (voorzitter Pro Petri Sede Nederland) Foto: Wim Koopman
Kardinaal Pietro Parolin in gesprek met Tim Jochems (nieuwe voorzitter Pro Petri Sede Nederland)
Foto: Wim Koopman

Wist je dat?

Wist je dat ook een delegatie moslims tijdens het Vespers aanwezig was? Ze waren samen met historicus Mehmet Tütüncü uit Heemstede. In zijn opdracht maakte filografe Kezban Arslan een kunstwerk voor kardinaal Pietro Parolin. Daarop stond de tekst van vers 34 uit de Koran. “Dat is Jezus, zoon van Maria”.

2 gedachten over “Kardinaal Pietro Parolin : ”Luister naar het woord van God.’’

  1. Paul Stolwijk

    Hallo Marianne,

    Ik lees in je artikel dat kardinaal Parolin drie keer de meeste stemmen haalde tijdens het laatste conclaaf. Lijkt mij logisch dat hij paus geworden zou zijn en niet Leo 14e hoe sympathiek ik hem ook vind.

    Wat zit hier achter ?
    Ik ben geen complotdenker.

    1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

      Dag Paul,
      Prevost werd door velen als de minst Amerikaanse van alle Amerikane beschouwd. Door zijn lezing na de derde stemronde zagen ze hem als de juiste man was om het pausschap te laten evolueren naar een meer collegiale vorm. Bovendien werd de keuze van de naam Leo XIV, wat op een herinnering naar Leo XIII wijst, als een teken gezien van zijn sociale imago en de wens om zijn pontificaat te richten op sociale kwesties.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *