Mariann Budde wat gaf haar moed om op te staan tegen Trump?  

Mariann Budde is bisschop van het episcopale bisdom Washington. Zowel in 2020 als in 2025 wees ze president Trump terecht. Hoe kwam ze zo dapper? Dat las ik in haar boek ‘’Durf moedig te zijn op beslissende momenten.’’

Bij het lezen van ‘’Durf moedig te zijn’’ dwalen mijn gedachten daarna regelmatig naar mijn eigen leven. Zo stapte ik in 2023 helemaal alleen naar paus Franciscus en naar koningin Máxima. Ik schonk hen mijn boek ‘’Waarom zouden we bang zijn?’’
Ik voelde me ertoe geroepen om  het levensverhaal van Bernard van Klaarwater (1897-1943) bekend te maken. Niets liet me weerhouden om in mijn eentje naar het Vaticaan en naar het Paleis Noordeinde te gaan. Daarmee steeg ik boven mezelf uit.

Mariann Budde: over de beslissende momenten

Het boek ‘’Durf moedig te zijn’’ gaat over die beslissende momenten waarop we boven onszelf uitstijgen. Wat gaat daaraan vooraf ? Mariann Budde wijst daarbij ook op haar eigen leven. En wat volgt erna om een doelgericht leven te leiden?
Volgens Mariann Budde beschikken we allemaal over capaciteiten om moedig te zijn. Op een beslissend moment maken we de keuze en gaan ervoor. Hoe? Dat toont ze aan met voorbeelden van bekende personen.

Eleanor Rossevelt (1884-1962):''Doe dingen waarvanje denkt dat je ze niet kunt''Zij is een van de voorbeelden van Mariann Budde
Eleanor Roosevelt (1884-1962): ”Doe dingen waarvanje denkt dat je ze niet kunt”

Mariann Budde : waarvoor kies je?   

Een van die voorbeelden was Eleanor Roosevelt (1884- 1962). Als Amerika’s first lady gaf ze een definitie van moed. ‘’Datgene doen waarvan je denkt dat je het niet kunt’. Volgens mij leer je zo ook om dapper te zijn,” schreef Budde.   
Op die beslissende momenten kunnen we er ook juist voor kiezen om te blijven. Van belang daarbij zijn rust en mededogen plus moed. Blijven kan leiden tot nieuwe ontwikkelingen.” Als voorbeeld wijst Mariann daarbij op haar eigen leven.

Mariann Budde over onschuldig en bevrijdend lijden 

Soms moet je aanvaarden wat je niet hebt gekozen. Mariann Budde noemt met name dominee Martin Luther King (1929-1968). Hij wees op de kracht die uitgaat van onschuldig lijden. Door het voeren van zijn geweldloze strijd wees hij op de kracht van liefde.
King was ook een toonbeeld van bevrijdend lijden. Iets waarvoor je nooit zou kiezen maar toch doet omwille van de liefde en een groter goed.  Zelf maakt Mariann Budde zich sterk voor een maatschappij met voor iedereen gelijke kansen.  


Racistische opmerkingen van president Trump

Mariann Budde strijdt niet alleen voor gelijkwaardigheid maar ook voor rechtvaardigheid. Op 1 juni 2020 stond ze voor het eerst op tegen Trump wegens zijn racistische opmerkingen. Op die dag vonden de protesten plaats wegens de moord op George Floyd. Deze zwarte Amerikaan kwam om het leven door politiegeweld.
Trump maakte met geweld een einde aan de vreedzame demonstratie in Washington. Hij liet de straat schoonvegen. Zelf liep hij naar de voorkant van de Sint John’s. Daar posteerde hij zich met de Bijbel in zijn hand. De media richtten hun aandacht niet alleen op hem maar ook op Mariann Budde. Zij nam duidelijk afstand nemen van Trumps actie.

Mariann Budde over teleurstelling

Budde opent elk hoofdstuk van haar boek met een citaat. Zo las ik in hoofdstuk 6 met als thema teleurstelling een citaat van Oscar Wilde (1854-1900). ‘’Geen goede daad blijft ongestraft’’, schreef deze Ierse schrijver.
Mariann Budde viel in publieke ongenade door op te staan tegen Trump. Toch hield ze vol. Daarbij vertrouwde ze op God en Zijn leiding. ”Het grootste geschenk aan deze wereld is volhardend trouw zijn,” stelt ze.

Genade voor mensen in de V.S. die nu bang zijn  

Op 21 januari 2025 maanden Mariann Budde president Trump tot mededogen.  ‘’Laat mij een laatste verzoek doen, meneer de president. In naam onze God vraag ik u om genade te hebben met de mensen in ons land die nu bang zijn.’’
Daarbij wees ze met name op homoseksuele plus lesbische en transgender kinderen in Democratische plus Republikeinse en andere gezinnen. Trump spreekt alsof ze misdadigers zijn of schadelijk voor de samenleving.
’Volgens hem horen ze er niet bji’’, zegt Mariann Budde. ‘’Zelf zie ik ze als volwaardige . Een aantal vreest voor hun leven. Moge God ons de moed geven om de waardigheid van ieder mens te respecteren.’

Mariann Budde spoort ons aan om moedig te zijn. Juist nu. Hoe? Dat laat ze stap voorstap zien met voorbeelden uit haar eigen leven en dat van anderen. Van harte beveel ik dit boek aan. ‘’Durf moedig te zijn’’  inspireert en leest prettig.   

Reactie van president Trump op preek van Mariann Budd
Reactie van president Trump op preek van Mariann Budd

Wist je dat?

Wist je dat Mariann Budde in haar boek betreffende de coronacrisis van 2020  wijst op twee met elkaar verbonden pandemieën? Het eerste was het coronavirus. Het tweede is systematisch racisme. Deze laatste bestrijdt ze met hart en ziel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *