
Robert Prevost werkte ruim twintig jaar voor de missie van de Augustijner Orde in Peru. Ook was hij onder meer generaal-overste van de Augustijner orde. In 2023 werd hij benoemd tot kardinaal en tot prefect van de dicasterie. Dat gaf hem een adviserende rol bij het wereldwijd benoemen van bisschoppen. Maar wie is hij als mens?

Roel Visser (1946-2008) was mijn eerste echtgenoot. Hij werd als baby gedoopt als protestant. Op zijn 17e liet hij zich uitschrijven. Sindsdien wilde hij niets meer weten van een kerk. Totdat hij tijdens zijn twee jaar durende ziekte mede de preken van Sint Augustinus las.
Robert Prevost, eerste tot paus gekozen Augustijner
’Voor u ben ik bisschop. Met u ben ik christen. Het eerste is een plicht en het tweede is genade.” Met deze woorden opende paus Leo XIV zijn eerste toespraak. Daarmee herhaalde hij de woorden van kerkvader Augustinus. Deze woorden raken ook protestanten en andere gelovigen.
De Augustijner Orde wil een open kerk zijn voor iedereen. Augustinus wees daarbij op het belang om open te staan voor de woorden van een ander. ‘’Het inspannen om die ander te begrijpen getuigt van wijsheid’’, stelde hij.

Robert Prevost koos voor de Orde van de Augustijnen
Robert Prevost trad in 1977 toe tot de Orde van de Augustijnen. Van 2001 tot 2013 was hij generaal-overste van deze orde. Deze streeft naar zoveel mogelijk naar eenheid in de kerk.
Pater Martin (provinciaal van de Belgische Augustijnen) ontmoette Robert Prevost in 2011.’’We namen samen deel aan de Wereldjongerendagen. Vooral zijn nederigheid raakte me. Ook toonde hij zich als broeder en mens warm betrokken met een ieder.’’ (Bron: digitale krant Otheo).
Robert Prevost en zijn vriendschap met Jorge Bergoglio
In 1985 verhuisde Robert Prevost naar Peru en nam in 1988 het Peruaanse staatsburgerschap aan. Als plaatselijk predikant en leraar in Trujillo trok hij de aandacht van de Argentijnse kardinaal Bergoglio. Zij herkenden zich in elkaar en werden vrienden.
Nauwlettend volgde Bergoglio zijn vriend. Evenals hemzelf lag ook het hart van Prevost bij gemarginaliseerde en verarmde plus verwaarloosde gemeenschappen. Op 26 september 2015 benoemde paus Franciscus zijn vriend tot bisschop van Chiclayo. Daar redde hij tijdens de corona pandemie (2020) vele levens.

Bisschop Robert Prevost, een heilige
Mensen in het bisdom Chiclayo zien hun tot paus gekozen bisschop als een ware heilige. Daarbij verwijzen ze vooral naar de COVID-19-pandemie. Het bisdom gold als een van de zwaarst getroffen gebieden in het Zuid-Amerikaanse land.
‘’Robert Prevost nam de leiding op zich. Hij besprak met de autoriteiten hoe de catastrofe het hoofd te bieden. Na zijn initiatief sloten andere sociale groepen zich aan bij de inspanningen“, herinnert priester Samame zich van zijn vroegere huisgenoot.
‘’Samen met priesters liep Prevost door de lege straten van Chiclayo. Met de monstrans in zijn handen bad hij voor de huizen van de mensen. Prevost laat je nooit in de steek’’ zegt Samane.
Benoemd tot hoofd dicasterie en kardinaal
Paus Franciscus benoemde Robert Prevost op 30 september 2023 tot kardinaal-diaken. De Heilige Vader haalde hem naar Rome en maakte hem tot hoofd van de dicasterie. Hij kreeg een adviserende functie voor het wereldwijd benoemen van bisschoppen.
Ook benoemde de paus hem tot voorzitter van de pauselijke commissie voor Latijns Amerika. Op 6 februari 2025 volgde zijn benoeming tot kardinaal-bisschop van het vlakbij Rome gelegen bisdom Albano.
Dit voorstedelijke bisdom werd gesticht in de 5e eeuw. Kardinaal-bisschop is de hoogste rang binnen het college van kardinalen. Als zodanig nam monseigneur Prevost deel aan het conclaaf van 7 en 8 mei 2025. Na slechts vier stemrondes werd hij gekozen tot paus.

President Trump trots op eerste paus uit de Verenigde Staten
Robert Prevost werd op 8 mei gekozen en is de eerste paus uit de Verenigde Staten. Prompt volgde een enthousiaste reactie van de Amerikaanse president Donald Trump. ‘’Wat een opwinding en wat een grote eer voor ons land’’, schreef hij op zijn platform Truth Social.
President Trump feliciteerde de nieuwe paus. Hij zegt ernaar uit te kijken om hem te ontmoeten. ‘’Het zal een heel betekenisvol moment zijn!’, aldus de president. Maar intussen verschilt hun wereldbeeld.
Ander wereldbeeld dan Trump en Vance
Zeker vanuit zijn Latijns-Amerikaanse ervaringen verschilt de visie van paus Leo XIV met die van Trump. Zo toonde Robert Prevosts zich als kardinaal kritisch over Trumps immigratiebeleid. Zo blijkt uit enkele eerder dit jaar door de huidige paus gedeelde of geretweete posts op x.
Eerder deelde de toenmalige kardinaal in februari 2025 een kritische post over het beleid van Vance. Deze beweerde dat christenen eerst van hun familie moeten houden. Dan volgen hun naasten en dan gemeenschap plus medeburgers. Daarna pas komt de rest van de wereld.
Robert Prevost als kind
Oprecht betrokkenheid bij de maatschappij en minderbedeelden leerde Robert Prevost van zijn ouders. Zijn vader was schoolhoofd en zijn moeder was bibliothecaresse. Zij zette zich daarnaast met hart en ziel in voor de plaatselijke parochie van de st Mary’s of the Assumption.
’Van kinds af aan riep Robert dat hij priester wilde worden’’, vertelt zijn oudere broer Leo. ‘’‘’Daarnaast voelde hij zich geroepen om de minder bedeelden in de maatschappij te helpen. De onderdrukten en ontheemden plus mensen die genegeerd worden.’’

Links naar items over Robert Prevost
- Bisschop Hendriks plaatste op zijn blog Arsacal de eerste preek van paus Leo XIV.
- Kardinaal Giovanni Battista Re hoopte op een opvolger in de lijn van paus Franciscus.
- Na zijn overlijden keek ik terug op mijn ontmoetingen met paus Franciscus.
- Dankzij mijn eerste echtgeoot Roel Visser raakte het lot van pater Bernard van Klaarwater msc (de broer van mijn vader). Van 1923-1943 werkte hij op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea. Samen met 49 andere geestelijlken werd hij op 18 maart 1943 vermoord door Japanse soldaten. In een brief dd 24 februari 2025 toonde paus Franciscus zich dankbaar voor het leven van Bernard van Klaarwater.
Wist je dat?
Wist je dat kardinaal Robert Prevost de verheffing van de Sint Nicolaasbasiliek tot co-kathedraal behandelde? Over zijn ontmoeting en zijn indruk van de toenmalige kardinaal schreef bisschop Hendriks op Arascal zijn blogpost ‘’Habemus Papam’’
Dankjewel Marianne,
Ik heb je artikel met aandacht gelezen en ben blij met de verdiepende inzichten.
Zoals de kerkvader Augustinus schreef: “Als het hart ziet wat voor het oog onzichtbaar scheen, ontstaat erbarmen diep in mij” en ik zie dat de Paus dit in zijn leven al vele jaren waarmaakt.
Ronald.
Graag gedaan, Ronald.
Ik ben heel blj met deze paus, want hij zet de lijn van paus Franciscus door.
Heel bijzonder, op 24 februari 2025 kreeg ik vanuit het Vaticaan een brief waarin
paus Franciscus aan mij zijn dnakbaarheid toonde voor het leven van Bernard van Klaarwater (1897-1943).
Zie: Bernard van Klaarwater Hij was de broer van mijn vader.
Op 27 september 2023 schonk ik paus Franciscus mijn biografie over Bernard
en over missie en kerk in Papoea-Nieuw-Guinea sinds 1844.
Het boek is verkijgbaar als e-book en als print en in de Nederlandse bibliotheek.
Inmiddels is het via AI vertaald in het Engels.
De USB stick met daraop dit boek geef ik a.s. zondag aan kardinaal Parolin voor paus Leo XIV.
Heel spannend, want wie weet waartoe dat kan leiden…
Hartelijke groet,
Marianne