De oppervlakte van de internationale Waddenzee bedraagt ongeveer tienduizend vierkante kilometer. Een kleine stip daarin vormt de dertig hectare grote zandplaat Richel. Van hieruit zorgen Wadwachters voor het natuurbehoud van dit gebied. Over het leven op deze zandplaat verscheen op 1 december 2024 het boek ‘’Wadwachters’’ van Wilma Brinkhof en Erik van Ommen.
Op 1 december verscheen het boek “Wadwachters over tekenen van vogels, het getij en droogvallen van het wad.’’ Uitgeverij Noordboek stuurde het mij toe met het verzoek om een recensie. Ik genoot van de prachtig door Erik van Ommen gemaakte illustraties. Tijdens het lezen van het door Wilma Brinkhof geschreven verhaal opende zich een voor mij tot nog toe onbekende wereld.
Wadwachters en de wadtoren
Wilma Brinkhof beschrijft in het allereerste hoofdstuk de Wadtoren. Dat zijn opeengestapelde containers ondersteund door vier stelten op een ponton. Hierin wonen de wadwachters enkele weken. Eb en vloed bepalen hun levensritme.
‘’Bij laag water verlaten we de toren. Bij hoog water zitten we hoog en droog in ons “kraaiennest”, schrijft Wilma. Al lezende verdiep ik me steeds meer in de natuur van dit door UNESCO erkende stukje aarde. Ik snuif de geur van het boek en koester de illustraties.
Wadwachters en lepelaars
Dankzij de informatie vol details leer ik steeds meer over Richel. De zandplaat ligt ten oosten van Vlieland. Ze is een van de belangrijke hoogwatervluchtplaatsen voor wadvogels. Het aantal broedende lepelaars op Richel nam toe van ėėn in 2021 tot zes in 2024.
Rőmke Kleefstra telt tussen mei en juli het aantal broedvogels op Richel. Hij is meetnetcoördinator van Stichting Ornithologisch Veldonderzoek Nederland. ’’Je ziet dat de ontwikkeling van Richel van zandplaat naar jong eiland nieuwe soorten broedvogels aantrekt,’’ vertelde hij aan Wilma.
Wadwachters en zeehonden
Wilma Brinkhof wijst ook op het steeds hoger komen te liggen van Richel. Volgens luchtfoto’s van de laatste dertig jaar neemt de hoogte van de zandplaat langzaam maar zeker toe. Bij hoogwater verdwijnt ze ook niet meer onder de zeespiegel. Het inklinken van zand maakt Richel steviger.
Wilma noemt Richel de belangrijkste kraamkamer van de grijze zeehond in de Nederlandse Waddenzee. De laatste dertig jaar nam het aantal hier geboren zeehonden toe tot zo’n duizend per jaar.
Wachtlijst van 10 jaar
Wadwachters behoren tot de meest favoriete vrijwilligersbanen van Nederland. De wachtlijst is zelfs tien jaar. WE MOGEN WEER luidt dan ook het allereerste hoofdstuk van het boek ‘’Wadwachters: over tekenen van vogels, het getij en het droogvallen op het wad.’’
‘’Ben je eenmaal uitverkoren, dan wil je die ervaring graag ieder jaar meemaken,’’ schrijft Wilma. Samen met Erik van Ommen denkt ze er niet aan om haar plek op te geven. Dat kan ik me goed voorstellen. Dankzij tekst en foto’s waande ik me voor even in een aards paradijs.
Links betreffende dit artikel over het boek Wadwachters
- Wadwachters: over tekenen van vogels, het getij en droogvallen van het wad is een uitgave van Noordboek. ISBN 9 789464 12605, prijs: 24,90,
- Tijdens de opening van de solo-expositie van Erik van Ommen in Slot Zeist ontving Menno Benneveld het eerste exemplaar.
- Erik van Ommen laat zich inspireren door vogels, natuur en kunst.
Wist je dat?
Wist je dat plastic ballonnen een groot gevaar betekenen voor vogels en zeehonden? Ze zien de ballonnen aan voor voedsel. Daardoor verstikken ze zich. Ze gaan dood! Daarom heeft een overgrote meerderheid van gemeenten het oplaten van ballonnen verboden. Of voeren een ontmoedigingsbeleid.
Dankzij een succesvolle publiekscampagne van Stichting de Noordzee is het aantal balonnen de afgelopen jaren enorm gedaald.