Vogels raken veelzijdig kunstenaar Erik van Ommen (1956) van kinds af. Om ze te ontdekken bereisde hij de hele wereld. Onder de titel ‘Vogelkunstenaar op reis’ exposeert hij van 3 december 2024 t/m 2 maart 2025 in Slot Zeist.
Vorige week stond in het teken van mijn lieve man Roel. Hij overleed op zondag 23 november 2008. Dat was zondag 16 jaar geleden. Tot mijn verbazing ontving ik voor 1 december een uitnodiging voor de opening van een expositie in Slot Zeist.
Daar trouwden Roel en ik op 31 maart 1982 in een van de zalen. Nu proostte ik daar met Erik van Ommen op het succes van zijn solo-expositie. Ook Roel hield van vogels. Van de tentoonstelling zou hij zeker hebben genoten.
Erik van Ommen en slot Zeist , vogelkunstenaar op reis
Samen met mijn huidige echtgenoot Peter genoot ik van de pracht en praal van Slot Zeist. Willem Adriaan liet dit in 1632 bouwen als een lustoord. Hij was de kleinzoon van prins Maurits en graaf van Nassau en Odijk .
Koningsblauw damasten wandbespanning bekleedt de blauwe zaal. Het gestoken houten plafond heeft gouden afwerkingen. In de Spiegelzaal raakte ik vooral onder de indruk van het vele bladgoud.
De opening van de expositie
De opening vond plaats in de Spiegelzaal van Slot Zeist. Daar versieren wandtapijten de spiegelwanden van het barokke interieur. Mooi zijn ook de met bladgoud beklede schouw en het plafond. Weldra stroomde de zaal vol met de vele fans van Erik van Ommen.
Als cultureel coördinator van Slot Zeist sprak Alette Geerts het openingswoord. Ze gaf een korte impressie van Erik van Ommen en zijn expositie. Deze bestaat uit bijna 100 schilderijen waaronder aquarellen en houtsnedes plus etsen. Ook behoren daartoe kunstwerken naar Japanse stijl zoals in alle tinten zwarte inkt geverfde sumi-e’s.
Menno Bentveld van Vroege Vogels
Menno Bentveld van Vroege Vogels wees in zijn toespraak op de veelzijdigheid van schilder-graficus-tekenaar Erik van Ommen. Zoals dat ook blijkt uit de expositie. “Erik van Ommen laat je nadenken, ’stelde Bentveld.
‘’Wat zie je? Hoe beleef je het? Hoe doe je het? Dit alles met als doel het vergroten van de liefde voor de natuur. Otte laat je altijd verder kijken dan wat je ziet. Daarbij verstaat de kunst van het weglaten. Hij vult niet alles in. Toch herken je het meteen.’’
Erik van Ommen en zijn liefde voor vogels
De liefde van Erik van Ommen voor vogels spat me tegemoet bij het zien van zijn werk.
Als bevlogen kunstenaar zet hij zich met hart en ziel in voor het behoud van de natuur. Zo is hij onder andere betrokken bij Vogelbescherming Nederland.
Daarnaast nam hij verschillende keren deel aan projecten van de Artist for Nature Foundation. Deze in 1990 opgerichte organisatie vestigt de aandacht op de noodzaak van de natuur als essentieel onderdeel van een duurzame ontwikkeling.
Reductie houtsneden
Een staaltje van precisiewerk vind ik zijn reductie houtsneden. Zoals ook de Japanse houtsneden Mokahunga’s. Eerst maakt hij een tekening en gaat deze dan uitsnijden. Met monnikengeduld etst hij het nodige weg. Vervolgens prepareert hij het papier.
Zo’n 25 vellen worden bestreken en daarna te drogen gelegd onder een met een gewicht verzwaarde plank. Daarna volgen het verven en de andere stappen. Zo ontstaan de mooiste kunstwerken.
Schetsen
De eerste van de drie expositiezalen van Slot Zeist toont zijn schetsen en Japanse houtsneden. De werken zijn sferisch, licht en subtiel. Hij schetst en schildert vogels maar ook andere dieren buiten in het veld.
Met een telescoop bestudeert hij hun gedrag. ‘’Daar zit hij dan met zijn schildersezeltje en thermosfles koffie plus verf en potlood,’’ vertelde Bentveld. Zoals hij dat ook deed op het onbewoonde Waddeneiland Richel. Erik van Ommen trok eropuit om onder andere te schetsen. Wilma Brinkhof bleef thuis om te lezen of te schrijven.
Olieverfschilderijen en aquarellen
De tweede zaal valt op door haar vele kleuren. Ze knallen je als het waren tegemoet.. Zijn verbeelde kunst vertederde me. ‘’Ik werk vanuit mijn gevoel’’, vertelde Erik aan mij. ’’Daarbij let ik op het gedrag en kleur plus uiteraard geluid. Alle facetten raken me.’’
Wilma is blij met hun vogelrijke tuin van hun pastoriewoning in de Drentse plaats Vries. ‘’Zonder hen is het leven saai,’’ vindt ze. Ik liep verder naar zaal drie. Deze toonde mij zijn landschappen met vogels.
Landschappen met vogels in acryl
De derde zaal betreft zijn latere werk. De rust en stilte van zijn landschappen in acryl met vogels raken me. Zoals in de ‘’Oostpunt van Richel met Sterns.’’ (2024). Deze nieuwe werken tonen de voortdurende ontwikkeling van Erik van Ommen.
Prachtig zijn ook de in deze zaal getoonde wolken en vergezicht. Ook tonen ze een door eb en vloed steeds veranderend landschap. Als in een fata morgana. Zoals ook getoond en beschreven in het boek Wadwachters.
Over de expositie
De drie expositiezalen in Slot Zeist gaven mij een indrukwekkend overzicht van het werk van Erik van Ommen. Vooral zijn liefde voor de natuur raakte me. De verschillende door hem gebruikte technieken verrasten me.
Meer daarover zagen Peter en ik de theaterzaal van Slot Zeist. Deze vertoont filmpjes over het maken van zijn kunstwerken. Tot slot kochten we in het sous-terrain het boek ‘’Wadwachters’’. Eenmaal weer thuis genoten we nog lang na van deze prachtige middag.
Links betreffende deze blogpost over vogels en Erik van Ommen
- Slot Zeist werd gebouwd tussen 1677 en 1688 als een lusthof voor Willem Adriaan, de kleinzoon van prins Maurits.
- Het boek Wadwachters is een uitgave van uitgeverij Noordboek.
- Daags voor de opening van ”Vogelkunstenaar op reis” presenteerde ik het door mij georganiseerde symposium ”Vrede begint bij jezelf.”
Wist je dat?
Wist je dat schilder, graficus en tekenaar Erik van Ommen meer dan 30 boeken publiceerde? Hij laat zich daarbij inspireren door de natuur. Wilma Brinkhof schreef acht boeken over natuur en kunst.
De solo-expositie van Erik van Ommen is te zien vanaf 3 december 2024 t/m 2 maart 2025.