Hulphonden: Kees Tinga over 30 jaar ervaring als instructeur

Hulphonden, Kees Tinga schreef vanuit zijn dertig jaar ervaring als begeleidingshondeninstructeur het boek ''Superhond''
Hulphonden, Kees Tinga schreef vanuit zijn dertig jaar ervaring als begeleidingshondeninstructeur het boek ”Superhond”

Hulphonden begeleiden niet alleen blinden en slechtzienden. Zo blijkt uit het boek ’’Superhond’’ van Kees Tinga.  Als geleidehondeninstructeur met dertig jaar ervaring in dit vak schreef hij het boek ‘’Superhond.’’ Een boek vol columns over geleidehonden met als centraal thema de warme band tussen mens en dier.

Hulphonden, in ''Superhond'' blikt Kees Tingaterugop 30 jaar ervaring als instructeur.

Kees Tinga stuurde mij zijn boek ‘’Superhond’’ kort na de publicatie daarvan op 30 september 2024. Mijn belangstelling was meteen gewekt door die ene mevrouw. Dagelijks zien we haar vanuit ons appartement voorbij rijden in haar rolstoel. Naast haar lopen altijd een bruine en zwarte hond. ‘’Dankzij hen kan ik zelfstandig thuis blijven wonen’’, vertelde ze me ooit.

Hulphonden: meer zelfstandigheid

’Kees Tinga heeft honderden blinden en slechtzienden ogen op vier poten gegeven en zodoende hun zelfstandigheid vergroot ‘’, stelt  Vincent Bijlo.  Hij schreef het voorwoord van ‘’Superhond’ en noemt  Tinga ‘’doorkneed in het trainersvak.’’ Volgens Vincent Bijlo hebben allerlei soorten mensen met een beperking baat bij een hulphond.  
Ook de tot ‘’superhond’’ gebundelde columns van Kees Tinga wijzen daarop. Naast blinden en slechtzienden vinden ook rolstoelers en mensen met autisme baat bij een hulphond.  Sinds 2012 zijn er ook buddyhonden. Zij verlichten leven van mensen met een post-traumatisch stresssyndroom.

Het welzijn van dieren genoot aan het begin van de 19e eeuw nog niet zoveel aandacht. Foto uit Superhond van Kees Tinga.
Het welzijn van hulphonden genoot aan het begin van de 19e eeuw nog niet zoveel aandacht. Foto uit Superhond van Kees Tinga.

Hulphonden: slechts 8 – 10%    

Toch maakt slechts 8 – 10 % van de voor een hulphond in aanmerking komende personen daarvan gebruik. In zijn boek ‘’superhond’’ verklaart Kees Tinga het waarom.  Zo moet het baasje de hond vier keer per dag uitlaten.  En dat onder alle omstandigheden zoals slecht weer en als je uit wilt slapen.
Ook kunnen ze ziek worden en moet je hun ontlasting opruimen. Verder kunnen ze niet te lang alleen gelaten worden. Ook verharen ze en doen ze in onze ogen vieze dingen, ‘’Toch neem je al die narigheden op de koop toe gezien hetgeen waartoe de geleidehond in staat is,’’ schrijft Kees Tinga.

Hulphonden: gezelligheid en gevoel van samen zijn

Kees Tinga noemt de gezelligheid en het gevoel van samen zijn als belangrijkste reden om een hulphond aan te schaffen.  ‘’De best functionerende geleidehonden zijn honden die een prima combinatie vormen met hun baas’’, schrijft Kees Tinga.
Het  tot stand komen daarvan belicht Kees  in ‘’Superhond.’’ Zo speelt bij het geven van een commando ook  de lichaamstaal een rol. Evenals de context waarbinnen het commando plaatsvindt. . Kees maakt zijn lezers zich van dat alles bewust vanuit zijn 30-jarige ervaring als hulphondentrainer bij  KNGF Geleidehonden.

De rechten van hulphonden staan beschreven in Dierenwelzijn, een uitgave van KNGF.
De rechten van hulphonden staan beschreven in Dierenwelzijn, een uitgave van KNGF.

Verklaring van de rechten van een geleidehond       

 Bij  KNGF Geleidehonden staat het welzijn van de hulphond voorop. Tinga wijst op de sinds de jaren ’80 verbeterde omstandigheden voor hulphonden. Volgens Tinga kregen ze eerst weinig ruimte om te rennen en te spelen met andere honden. Nu geldt dit als prioriteit.
Sinds 2012 bestaat er zelfs een ‘’Verklaring van de rechten van een geleidehond.’’ Elke betreffende persoon krijgt deze bij de bruikleenovereenkomst.  Tot de eisen behoren goede voeding en vers drinkwater plus loslopen en pensionering.

Over de warme band tussen mens en dier

Het boek ‘’Superhond’’ bestaat uit ruim zeventig door Kees Tinga geschreven columns over zijn kennis en ervaring als geleidehondeninstructeur. De meeste daarvan gaan over de warme band tussen mens en dier en waartoe deze in staat is. Ook geeft Tinga een kijkje in de historie sinds het oprichten van de eerste blindengeleidehonden school in de V.S. (1928).
Daarnaast schreef een aantal eigenaren van hulphonden een column. Ontroerend vind ik de verhalen over buddyhonden. Zo schreef een politieagente met het PSS-syndroom de column ‘’Inou, mijn buddy, mijn alles.’’ Haar leven is in positieve zin compleet veranderd dankzij Inou. En dat terwijl; medicijnen en therapie faalden.

Kees Tinga noemt in ''Superhond'' enkele boeken over hulphonden. Een daarvan is Thunderdog. Deze hond redde zijn baasje tijdens de door AL Qaida gepleegde aanslag op de Twin Towers op 9 november 2011.
Kees Tinga noemt in ”Superhond” enkele boeken over hulphonden. Een daarvan is Thunderdog. Deze hond redde zijn baasje tijdens de door AL Qaida gepleegde aanslag op de Twin Towers op 9 november 2011.
  • Kees Tinga, Superhond: een geleidehondeninstructeur blikt terug. ISBN: 789465 094366, Boekscout,
  • KNGF ziet als mensen met een beperking ondersteunen met een opgeleide hond
  • Een hulphond leeft zo’n acht tot tien jaar. Dan komt het droeve afscheid. Om de hulphonden een waardig afscheid te geven bestaan er tegenwoordig dierenuitvaarten.
  • Ook vorsten houden van honden zo blijkt uit KNGF en het Koninklijk Huis in beeld. 

Wist je dat?

Wist je dat er meer dan driehonderdvijftig hondenrassenbestaan? In 1982 begon KNGF met een eigen fokprogramma. Volgens Kees Tinga leverde daarbij de retriever de beste resultaten. Dit  ras is speciaal gefokt om samen te werken met de mens.       

2 gedachten over “Hulphonden: Kees Tinga over 30 jaar ervaring als instructeur

    1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

      Graag gedaan Kees voor jouw vanuit je hart geschreven boek.
      Ik wens je veel lezers.
      En….ik snap niet dat uitgevers dit niet wilden publiceren, zoals je schrijft in je nawoord van Superhond.
      Iedereen zou dit boek moeten lezen.
      Met hartelijke groet,
      Marianne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *