Warmond aan de Kaag; in de voetsporen van Jan Steen

Warmond aan de Kaag, Hollandia Netwerk Bijeenkomst 14 november  in bistro la Croute met Rob Westerik (gids van Jan Steenwandeling) en rechts Boudewijn Leeuwenburg (voorzitter stichting Promotie  Recreatie En Toerisme)
Warmond aan de Kaag, Hollandia Netwerk Bijeenkomst 14 november in bistro la Croute met Rob Westerik (gids van Jan Steenwandeling) en rechts Boudewijn Leeuwenburgh (voorzitter stichting Promotie Recreatie En Toerisme)

Warmond aan de Kaag bevindt zich vlakbij Leiden. Na de afslag van de A4 rijden we door boerenland op weg naar het in de 9e eeuw gestichte dorp. Aan het riviertje de Joppe ligt in de groene weide een koe. Rustig en bedaard. Valt er in dit dorp met zijn authentieke stadshart nog wel wat te beleven? Ja, volop. Zo bleek tijdens de 85e bijeenkomst van het Hollandia Netwerk Evenement.

Warmond aan de Kaag, dorpsstraat, bistro la Croute, Marjolijn van der Jagt (secretaris stichting PRET) en  blogster Marianne Visser van Klaarwater (Verder op Weg)
Warmond aan de Kaag, dorpsstraat, bistro la Croute, Marjolijn van der Jagt (secretaris stichting PRET) en blogster Marianne Visser van Klaarwater (Verder op Weg)

Sinds 2015 genieten mijn man Peter en ik steeds weer van de Hollandia Netwerk Evenementen. Samen met ondernemers in recreatie en toerisme verkennen we locaties in Zuid-Holland en soms daarbuiten. Op 14 oktober 2024  was dat het evenement ‘’Weergaloos Warmond: het suddert en het bruist.’’

Warmond aan de Kaag: Jan Steen wandeling

Dat bruisende dankt ze vooral aan inspirerende en creatieve  ondernemers. Zo zit  Rob Westerik van ‘’Leef je merk’’ vol plannen. Ook is hij gids van de Jan Steenwandeling. Deze schilder woonde van 1658 – 1660 in Warmond. Zijn woning bevond zich pal tegenover de VVV.
Bij dit informatiebureau begint de twee kilometers lange wandeling Jan Steen. Deze neemt je mee naar tien over het dorp  verspreide  werken. Deze zitten vol humor en ondeugende grapjes. Desondanks wees Jan Steen met een opgeheven vingertje  op de moraal. Volgens mij was hij zowel een nar als een moraalridder.

Jan Steen, de Rederijkers
Jan Steen, de Rederijkers, origineel te zien in Philadelphia Museum of Arts. met dank aan Ricy Zoet-van Loon

Warmond aan de Kaag en de rederijkers      

Op Steens vermanende vingertje wees Rob Westerik bij het schilderij van de Rederijkerskamer (circa 1660). Als voordrachtskunstenaars en amateurdichters kwamen rederijkers samen in speciaal voor hen ingerichte kamers. In Warmond was dat het Roode Madeliefje.
Rob wees  op de man rechts. ‘’Rederijkers werden ook wel kannenkijkers genoemd’’, zei hij. ‘’ De man links leest wellicht het loflied ‘’in liefde verwarmd’’. Uit alles spreekt liefde voor genieten van het goede leven zoals lekker eten en drinken. 

Warmond aan de Kaag en een Michelinster

Dankzij een keur aan goede horeca kan je in het huidige Warmond volop culinair genieten. Zo voert restaurant  ‘’De Moerbei’’ sinds 2008 een Michelinster dankzij haar verfijnde keuken.  Daar bereidt Michael Corpel al enkele jaren hemelse gerechten. Sommelier Frank de Haas zorgt voor passende wijnen bij de gerechten.  
Sinds augustus 2024 zijn Michael en Frank de nieuwe eigenaars. ‘’Het was even spannend of we de Michelinster zouden behouden. Vooral toen er op zondag nog steeds het bewuste telefoonbelletje rinkelde. Maandag kwam het bericht over het behoud van onze Michelinster’’,  vertelde Michael Corpet.

Warmond, aan de Kaag Jan Steen wandeling, het Oestereetstertje
Warmond, aan de Kaag Jan Steen wandeling, het Oestereetstertje, orgineel te zien in het Mauritshuis, Den Haag

Jan Steen en het Oestereterstje

We ontmoetten Michael Corpet  aan het begin van de oprit naar restaurant de Moerbei. Daar zagen  we ook Steen’s ’Het Oesterseetstertje.”  Het meisje kijkt de toeschouwer schalks aan. Ze peuzelt van de als lustopwekkers bekend staande schaaldiertjes.
Zoals op elk doek van Jan Steen zit ook dit werk vol symboliek. Rob Westerik wees naar de op tafel staande pepermolen als symbool van peperduur. ‘’Zo te zien aan haar hermelijnen mantel is ze  niet onbemiddeld’’, merkte hij op.

Warmond aan de Kaag en winkels

Bij het verstrijken van de eeuwen bewaarde Warmond haar authentieke karakter. Het dorp oogt nog grotendeels hetzelfde als in de tijd van Jan Steen. Ook groeten de mensen hier elkaar op straat. Tegelijkertijd vergrijst het en verdwijnen er winkels zoals in zoveel dorpen.
De enige supermarkt is Albert Heijn. Daar zagen we op de hoek een enorme tulpenbol. Hierop schilderde de Warmondse kunstenares Nicoline Heemskerk het werk ‘’In Weelde stiet toe.’’
Hiermee leverde AH een bijdrage aan het op de kaart plaatsen van Warmond als kunstenaarsdorp. Zoals in menig werk van Jan Steen ontdekten we ook hier bekende spreekwoorden.

Warmond aan de Kaag, In weelde siet toe
Warmond aan de Kaag, In weelde siet toe, origineel te zien in Kunsthistorisches Museum Wenen

Jan Steen: in weelde siet toe

’Het gaat niet meer zo goed in dit gezin,’’ vertelde Rob. ‘’Kijk maar naar die bak boven de mensen. Dat wijst op een bak vol ellende. In de man links herken je het spreekwoord van de gelegenheid een dief maken’
Zo zitten de werken van Jan Steen vol verhaaltjes en symbolen. Zoals de staf wijst op de bedelstaf en de klepper op de pest. En zie je die man. Hij speelt met de meid en dat terwijl zijn vrouw aan tafel zit. En kijk. Daar zie je een man met een hoge hoed. Als quaker probeert hij de mensen tot orde te manen.’’

Warmond aan de Kaag en de Quakers

Een Quaker op een werk van Jan Steen is niet zo vreemd. Omstreeks 1650 kwamen Quakers vanuit Engeland naar Nederland. Daar verspreidden ze het geloof. Dat deden ze onder andere in het vlakbij Warmond gelegen Leiden en in Steens latere woonplaats Haarlem.
De Quakers wezen daarbij ongetwijfeld op de natuur als Gods schepping. De schoonheid daarvan ontdekten deelnemers aan dit Hollandia Netwerk Evenement. Ze maakten een wandeling door het parkbos van Huys te Warmont.

Warmond aan de Kaag, met salonboot De heere Schouten. Zicht vanaf park Leemrust. Foto: Boudewijn Leeuwenburg
Warmond aan de Kaag, met salonboot De Heere Schouten. Zicht vanaf park Groot Leerust. Foto: Boudewijn Leeuwenburgh

Warmond aan de Kaag telt vijf buitenplaatsen

Huys te Warmont stamt uit de 12e of 13e eeuw.. Het is een van de vijf buitenplaatsen van Warmond.  De buitenplaats Groot Leerust heeft een herenhuis uit 1717. Dit wordt nog steeds particulier bewoond.
Het aan de jachthaven grenzende park heeft een karakteristieke theekoepel. Sinds kort schenken ze daar op afspraak ook koffie en andere dranken. Jan Steen genoot hier wellicht van het uitzicht over het water en de Zwanburgerpolder.

Zwanburgerroute met de salonboot De heere Schouten

Nu ligt aan de oever bij de theekoepel de Salonboot De Heere Schouten. Dit is een notarisboot uit 1908. ‘’Het is een koninklijke boot’’ vertelde Marius de Jong ‘’Ons koningspaar maakte een rondvaart tijdens de inburgeringscursus van toen nog prinses Maxima.
De salonboot De Heere Schouten zet je over naar de Zwanburgerpolder. Daar maak je een wandeling met mooie uitzichten op water en molens.  Daarna vaart de boot naar het schiereiland Tengnagel en vandaar weer naar Warmond. Je komt  langs weilanden met Lakenvelder koeien. Ook zie je veel weidevogels. Helaas neemt hun aantal af.
’’

Plank met bruchette en parmaham bij bistro la  Croute
Plank met bruschetta en parmaham bij bistro la Croûte, foto Kees Speksnijder

Warmond aan de Kaag en delicatessen 

Tot de door Jan Steen geschilderde details behoort ook de ham zoals in het doek  ‘’In Weelde siet toe.’’ Ook wat delicatessen betreft heeft het huidige Warmond veel te bieden. Van bitterballen met bier tot exclusief dineren. In de Dorpsstraat bevindt zich de gezellige Bistro la Croûte met een uitstekende keuken.
In de Julianastraat van Warmond bevindt zich sinds 2014 de Julianabrouwerij. Daar brouwen ze het Jan Steen bier als een ode aan de schilder van vrolijke taferelen. Dit bier is onder andere te koop bij Albert Heijn.  

Warmond aan de Kaag is volop genieten  

’Warmond aan de Kaag.Je komt er nooit vaak genoeg en je kunt er genoeg genieten’,’ sprak Carla Breuer. Als burgemeester van Teylingen sprak ze vol lof over haar deelgemeente Warmond tijdens de plenaire bijeenkomst van dit Hollandia Netwerk Evenement. Deze vond plaats in de gezellige bistro La Croûte..
Na deze inspirerende en leerzame middag genoten we van de uitstekende keuken van La Croûte. We smulden van een plank met bruschetta en parmaham. Daarna genoten we van pizza’s en pasta’s om met elkaar te delen.

De door Jan Steen vaak nageschilderde Oude toren van Warmond, foto: Kees Speksnijder
De door Jan Steen vaak nageschilderde Oude toren van Warmond, foto: Kees Speksnijder

Wist je dat?

Wist je dat Warmond in november een kunstweek houdt?  Van 2 tot 10 november 2024 biedt Kunstweek Warmond een mooi programma voor jong en oud. Zoals de Maarten ’t Hart wandeling op zaterdag 9 november. Als bewoner van Warmond schreef Maarten ;t Hart regelmatig over deze plaats. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *