Wereldmissiemaand 2024 plaatst Papoea-Nieuw-Guinea in de schijnwerper. In liefst 120 landen vinden in kerk wereldwijd collectes plaats. Als volle nicht van pater Bernard van Klaarwater (Baarn, 2 februari 1897 – Bismarckzee, 18 maart 1943) zet ik mij ook in.
Samen met mijn man Peter reed ik op zondag 13 oktober naar Aken met een bananendoos vol liturgische objecten. Deze kwamen uit de eind juni 2024 gesloten kerk Maria Koningin in Baarn. Dankzij mijn vader kreeg deze kerk begin jaren ’60 een toren.
Zijn broer Bernard liet elkaar bestrijdende stammen in Papoea-Nieuw-Guinea begin jaren ’30 een kerk bouwen. Door samen te werken kwam er vrede. Op 18 maart 1943 werd hij samen met 49 andere geestelijken vermoord door Japanse soldaten.
Wereldmissiemaand 2024, naar Aken
Juist dit ene weekend waren de A9 en A2 niet afgesloten bij Amsterdam en Utrecht. Alleen bij Venlo moesten we een kleine omweg maken. Vlak bij de afrit genoten we van een lekkere lunch bij Hotel-Restaurant Geldorp.
Daarna werd het zoeken door een miscommunicatie van de TomTom met door borden aangegeven omleiding. Pas na vier uur rijden bereikten we de binnenstad van Aken. Daar bevindt zich het door de Heilige Franziska in 1845 gestichte armenklooster. Van 13 tot 15 oktober bood het onderdak aan zuster Daisy Lisiana.
Wereldmissiemaand 2024 en de boodschap
Na een warme omhelzing wandelen Daisy en ik samen de kloostertuin in. We snoven de geur van witte rozen op. Deze omringen de binnenhof als symbool van puur- en zuiverheid plus van onschuld. Op de hoek van de kloostermuur lazen we een indringende boodschap.
‘’Van diesen Stunde eine wird deine Letzte sein.’’ Ofwel in het Latijn: Una ex his erit tibi ultima. En in het Nederlands: elke uur kan je laatste zijn. Evenals de witte rozen wijst de spreuk op de kortstondigheid van het bestaan. De dood is een gegeven. Onzeker zijn tijdstip en de reden van het overlijden.
Wereldmissiemaand 2024 en de klimaatverandering
Klimaatverandering bedreigt het leven van de bewoners van Papoea-Nieuw-Guinea. Daisy Lisania geeft daarover lezingen in Duitsland tijdens wereldmissiemaand 2024. Missio Aken en nog drie andere sterke vrouwen plus kardinaal John Ribat nodigde hen daartoe uit.
‘’Het klimaat stelt ons voor grote uitdagingen’’, vertelde ze. ‘’Extreme door hitte veroorzaakte droogtes maken de grond arm. Dat maakt de opbrengst van de oogst onzeker. Daarnaast zorgen hevige regens voor overstromingen.
Wij leven in Papoea-Nieuw-Guinea elke dag met de natuur. Dagelijks hebben we te maken met klimaatverandering. Intussen komt de zee steeds dichterbij. We dreigen te worden weggespoeld en bij sommige eilanden gebeurt dat al.’’
Mangrove
Daisy wees me op het belang van mangroves. De wortels houden de bomen vast en voorkomen zo overstromingen en erosie. Dankzij deze boompjes sijpelt het water ook beter de bodem in. Daarmee voorkomen ze het uitdrogen. Ook dragen de bomen na verloop van tijd vruchten zoals mango’s.’’
Vooral haar diepere betekenis maakte de mangrove tot symbool van Wereldmissiemaand 2024. ‘’Evenals de mangroveboom dragen ook wij vrucht wanneer we ons laten leiden door God. Haar diep geworteld zijn wijst ook op ons diep geworteld zijn in het christelijk geloof. Dit danken wij aan de komst van missionarissen sinds 1944 onder wie ook uw oom Bernard van Klaarwater. Zij brachten ons vanuit het duister naar het licht.’’
Links betreffende Wereldmissiemaand
- Op zondag 13 oktober schonk ik liturigische objecten uit de kerk Maria Koningin te Baarn aan Daisy Lisania . Zij zal deze doorgeven aan het bisdom Kavieng. Daar bouwden Papoea’s onder leiding van Bernard van Klaarwater een kerk. Hij was een broer van mijn vader. Dankzij hem kreeg de Maria Koningin destijds haar toren.
- Op zondag 13 oktober overhandigde ik Daisy Lisania ook een envelop voor kardinaal John Ribat. Deze envelop bevatte onder meer ook een brief van mgr. Eijck. Als kardinaal van Nederland gaf hij mij zijn zegen voor de zaligverklaring. Eerder gaf paus Franciscus op 27 september zijn zegen voor de zaligverklaring van Bernard van Klaarwater msc Ook vroeg ik tijdens onze ontmoeting zijn aandacht voor Papoea-Nieuw-Guinea.
- Klimaatverandering bedreigt de eilanden van Melanesië waaronder ook Papoea-Nieuw-Guinea.
- Het klooster van de armenzusters van Sint Franciska bevindt zich in het centrum van Aken. Zij geven dak-en thuislozen ’s morgens een ontbijt en ’s avonds broodjes. Ook bieden ze slaapgelegenheid.
- Het leven van pater Bernard van Klaarwater staat centraal tijdens het symposium ”Vrede begint bij jezelf”. Plaats en tijd: Basiliek van Haarlem,30 november van 13.30-15.30. Sprekers: mgr Hendriks, burgemeester Jos Wienen en ikzelf.
Wist je dat?
Wist je dat Helen Hakena als een van de vier sterke vrouwen uit Papoea-Nieuw-Guinea een lezing gaf in Berlijn? Tijdens de klimaatconferentie op 8 oktober wees ze op de gevolgen voor de bewoners. Zo moesten er al honderd mensen gedwongen verhuizen van het eiland Cateret naar het eiland Bougainville.
Lees voor meer informatie de website van Missio Nederland
Geweldig
Prijst de Heer met het planten van mangrove bossen
Ook ken ik de kerk in Baarn
Met veel mensen uit die parochie op pelgrimage geweest naar Medjugorje
Fijn dat deze kostbare kerkelijk vaatwerk een goede bestemming krijgt in Papoea Nieuw Guinea
ALLES tot Zijn eer en glorie
Hartelijk bedankt voor je reactie.
Ja geweldig, dit voelt allemaal zo goed.
En wat leuk dat je zoveel mensen uit Baarn kent.
Hartelijke groet,
Marianne