Aartsbisdom Utrecht gunt liturgische objecten aan bisdom Kavieng

Aartsbisdom Utrecht, Kerk Maria Koningin Baarn, 14 september 2023. Archivaris Jean Maria Stokkermans schenkt mij. Marianne Visser van Klaarwater, liturgisch materaal voor de parochie st Xaverius te Bundralis in Papoea-Nieuw-Guinea.
Aartsbisdom Utrecht, Kerk Maria Koningin Baarn, 14 september 2023. Archivaris Jean Maria Stokkermans schenkt mij. Marianne Visser van Klaarwater, liturgisch materaal voor de parochie st Xaverius te Bundralis in Papoea-Nieuw-Guinea.

Aartsbisdom Utrecht is akkoord gegaan met mijn verzoek betreffende de kerk Maria Koningin in Baarn. Liturgische objecten uit deze kerk mogen naar de sint Francis Xavierparochie in Bundralis (Papoea-Nieuw-Guinea). Daar in het bisdom Kavieng bouwden Papoea’s destijds een kerk onder leiding van Bernard van Klaarwater (1987-1946).

Aatsbisdom Utrecht.,Maria Koningin Baarn, kerk en toren staan te koop. .
Kerk Maria Koningin Baarn, mede dankzij mijn vader Piet van Klaarwater kreeg de kerk een toren.

Bernard was de broer van mijn vader Piet  van Klaarwater (1913-1989 Van 1939-1981 leefde hij in onzekerheid over het lot van Bernard. Ook aartsbisdom Utrecht wist van niets. Pas in 1981 vernam mijn vader diens lot. Hij was een van de 50 geestelijken, die op 18 maart 1943 vermoord waren door Japanse soldaten.    

Het fiat van aartsbisdom Utrecht

Het fiat van aartsbisdom Utrecht stemt mij dankbaar. Alsof mijn vader zijn broer 35 jaar na zijn overlijden alsnog helpt. Deze gedachte vormde ook het uitgangpunt voor mijn verzoek. Het aartsbisdom stemde er al snel mee in.
Eerder besloot het parochiebestuur om vier liturgische objecten zelf te houden. Dat zijn een kelk en lepeltje plus verder een ciborie en pateen. In de ciborie bewaart de kerk geconsacreerde hosties. Met de pateen dekken ze deze kelk af.

Met toestemming van Aartsbisdom Utrecht: liturgische objecten uit de Maria Koningin te Baarn bestemd voor st Xavier in Bundralis.
Met toestemming van Aartsbisdom Utrecht: liturgische objecten uit de Maria Koningin te Baarn bestemd voor st Xavier in Bundralis.

Toegekend door aartsbisdom Utrecht 

De door het aartsbisdom Utrecht toegekende schenking betreffen negen objecten. Daartoe behoren onder meer een doopschelp en voorwerpen voor de eucharistie.  
Tijdens het wachten in de kerk dwaalden mijn gedachten af naar de jaren ’60. Destijds gold de Maria Koning als een van de meest moderne kerken van aartsbisdom Utrecht. Tijdens de eerste mis in 1961 zag ik als achtjarige mijn vader voor de eerste keer in een grote grijze nachtjapon.

Alle koorleden in een nachtjapon

Mijn vader was koorzanger geworden. Natuurlijk stond het aartsbisdom Utrecht geen nachtjaponnen of jurken toe voor manlijke koorleden. Volgens mama was het een kazuifel. Ik beet op mijn lippen om niet in lachen uit te barsten.
In het voorbijgaan gaf papa mij een knipoogje. Hij nam het niet zo nauwe met religie. Tijdens zijn eerste vergadering met het kerkbestuur kwam hij er rond voor uit. ‘Ik geloof alles’’, vertelde hij. ‘’Alleen geloof ik niet dat onze Lieve Heer Gerrit heet.’’ Hij werd ook collectant. Op een keer vergat hij het collectemandje en liet daarom zijn hoed rondgaan.

Mijn vader Piet van Klaarwater als Prins Torenhaan de Eerste in de tuin van ons woonhuis, Torenlaan 59.
Mijn vader Piet van Klaarwater als Prins Torenhaan de Eerste in de tuin van ons woonhuis, Torenlaan 59

Prins Torenhaan de Eerste

Mijn vader was niets te dol. Om geld in te zamelen voor de bouw van de toren opperde hij het idee om carnaval te vieren. Onder de naam ‘’Prins Torenhaan de Eerste’’ werd hij zelf Prins Carnaval.
Het feest vond plaats in restaurant Astoria op 24 februari 1963. Volgens een artikel in de Baarnsche Courant herhaalde mijn vader wel tien keer het ‘’denderend’’ te vinden. De avond betekende een forse bijdrage voor de bouw van deze toren in aartsbisdom Utrecht.

Baarn op zijn allerzotst

’Dit was Baarn op zijn allerzotst’’, vertelde Piet van Klaarwater aan de verslaggever. ‘’Zo’n uitbundigheid hebben we hier niet eerder beleefd. Het waren allemaal gekken. Zet dat maar gerust in de Baarnsche Courant.’’ 
Volgens de Baarnsche Courant hoefde hij zich niet te schamen voor zijn vele honderden vrolijk uitgedoste onderdanen in zijn carnavalsburcht ‘’Astoria.’’ Ook papa’s favoriete cabaretier Toon Hermans drukte zijn stempel op het feest. Overal hingen balonnetjes.
Zelf opende papa de polonaise. Aan het eind zong hij met zijn zware tenorstem het lied ‘’Adieu mein kleiner Gardenoffizier.’’ Zoals hij dat bij elk feest deed. Ook hier vertrok hij niet eerder dan na een zoen te hebben ontvangen van elke dame.  

Op 14 en 15 september was het Open Monumentendag. Wellicht krijgt ook de Maria Koningin een plaats op de monumentenlijst
Op 14 en 15 september was het Open Monumentendag. Wellicht krijgt ook de Maria Koningin een plaats op de monumentenlijst

Adieu Maria Koningin Baarn  

Het adieu had ook bijna geklonken voor de Maria Koningin in Baarn. Kardinaal Alfrink van aartsbisdom Utrecht gaf in 1959 opdracht voor de bouw van de kerk. Op 30 juni 2024 sloot de kerk haar deuren.
 De Baarnse gemeenteraad wilde de kerk eerst afbreken om plaats te maken voor woningbouw. Het college van burgemeester en wethouders ziet het markante gebouw liever geplaatst op de monumentenlijst. Inmiddels loopt daarvoor een procedure.

Verheffen tot monument kan afbraak van kerken voorkomen. Maar hoe pak je zo’n procedure aan? Bond Heemschut maakte daarover deze boeiende Youtube film.
Opdat het archief van Bernard van KLaarwater ook na mij bewaard blijft, schonk ik het op 14 september 2024 aan Jean-Marie Stokkermans, historicus en archivaris Nicolaaskerk Baarn.
Opdat het archief van Bernard van Klaarwater ook na mij bewaard blijft, schonk ik het op 14 september 2024 aan Jean-Marie Stokkermans, historicus en archivaris Nicolaaskerk Baarn.

Wist je dat?

Wist je dat het bisdom Kavieng in Papoea-Nieuw-Guinea straatarm is? Priesters en zusters ontvangen al dertien jaar lang geen salaris. Toch zetten ze zich met hart en ziel in voor hun medemens. Een van hen is zuster Daisy Lisania. Op 14 oktober a.s. ontmoeten we elkaar bij innenkort ontmoeten we elkaar in Aken. Dan geef ik haar bij Missio Duitsland de liturgische objecten uit de kerk Maria Koningin in Baarn.

4 gedachten over “Aartsbisdom Utrecht gunt liturgische objecten aan bisdom Kavieng

  1. El Al

    Prachtig vaatwerk. Wat geweldig voor Papua Nieuw Guinea
    Moge zij er gezegend mee zijn
    Mag toch voor de overdracht wèl even gepoetst worden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *