Brandweer Kennemerland bezocht op 13 augustus 2024 wooncentrum Roomolen in Haarlem. Voor zo’n dertig bewoners gaf ze een presentatie over brandbewustzijn. Een paar weken eerder keek ze naar knelpunten in de brandveiligheid van dit complex.
De presentatie van Brandweer Kennemerland deed me denken aan die ene avond van enkele jaren geleden. Om haf tien kwamen we die avond thuis. In de gang hoorden we een rookmelder piepen. Het was bij onze inmiddels overleden overbuurman. We belden aan, Hij deed niet open. We bonkten op de deur. Hij deed niet open. We belden 112.
Brandweer Kennemerland was er snel
Even later stormden brandweer en politie naar binnen. Ze braken de deur open. Hij lag op bed en sliep. Al snel volgen de commando’s: Rookontwikkeling, slachtoffer, hij ademt nog. … Ze sleepten hem uit zijn woning.
Op het fornuis stond een koekenpan met daarin zwartgeblakerd vlees. Even later kwam de ambulance en nog een hele poos later was het weer rustig. Wat was er gebeurd als we later waren thuisgekomen? Was er dan brand ontstaan?
Brandweer Kennemerland: ‘’we komen bijna altijd te laat’’
Jaarlijks breekt er in Nederland brand uit bij 1 op de 67 woningen. Dat zijn ruim 100.000 woningbranden per jaar. Daarvan hebben er 47 een fatale afloop met een dodelijk slachtoffer als gevolg. (Bron: Check de brandveiligheid).
‘’Zo’n fatale afloop raakt ons als mensen’’, vertelde brandweerman Jeffrey Koops tijdens de presentatie in Roomolen. ”We komen bijna altijd te laat.
bij een brand in een woning heeft u gemiddeld 3 minuten de tijd om veilig te vluchten. De brandweer doet er zo’n 6 tot 8 minuten over om ter plaatse te komen.”
Brandweer Kennemerland en de risico’s
Een van de grootste boosdoeners is de wasdroger door bijvoorbeeld verstopte filters. Ook het opladen van het mobieltje en andere elektrisch apparaten vormen een groot risico. Na het volraken van de accu ontwikkelt zich een hitte en kan er brand ontstaan.
‘’Haal daarom na het opladen de stekker uit het stopcontact,’’ onderwees Quincy Pruim. Dat geldt vooral ook voor de scootmobielen. Roomolen heeft daarvoor een aparte opbergruimte. Het plaatsen en opladen in de gangen van het appartement verhoogt het brandrisico. En is sinds 1 juli 2024 wettelijk verboden.
Wat te doen bij brand?
Aan de hand van enkele voorbeeld toonde Jeffrey aan wat te doen bij brand. Zo komen er bij brand veel rook en schadelijke stoffen vrij. Sluit daarom bij brand de deuren en de ramen. Dat geldt in Roomolen vooral voor de brandwerende deuren tussen gangen en de ruimte bij de lift.
Deze houden de brand tegen. Het openzetten van ramen doet het vuur oplaaien.
Ga vooral ook niet met het brandende voorwerp lopen. Jeffrey waarschuwde ook voorbranddekens om een vlam in de pan af te dekken. Deze kan dan zelf vlamvatten. Een deksel op de pan helpt beter. Gebruik ook geen water of melk om het vuur te blussen.
Rookmelders
Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders wettelijk verplicht. Zo heeft elk appartement van Roomolen twee melders. Onlangs begon een rookmelder in ons appartement te piepen zonder duidelijke oorzaak.
Al snel kwam er een monteur van de Toekomstgroep en kregen we van Woonzorg een nieuwe. Ook betaalde ze alle kosten. Als bewoners zijn we blij met deze organisatie om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.
Veiligheidsvoorschriften in 2022 aangescherpt
Jeffrey wees tijdens de presentatie van brandweer Kennemerland op de in 2022 aangescherpte voorschriften. Zo mag er bij de deur van elk appartement maar 1 schilderij hangen. Deze mag maximaal 70 x 70 cm groot zijn en vervat in een niet brandbare lijst met een glasplaat.
Gangen en de ruimtes bij de lift moeten vrij zijn van obstakels. Wat dat betreft valt er in Roomolen nog veel te verbeteren. Zo zagen brandweer Kennemerland tijdens hun eerdere inspectie veel elektrische fietsen in de gangen. In de liftruimte van de tweede verdieping viel hen vooral net meubilair op. Op het hoekje van deze ruimte stond een vuilniszak.
Bewonersconsulent bij Woonzorg Mariëtte Notten gaat de bewoners hierop aanschrijven. Ze geeft hen tot een bepaalde tijd de gelegenheid om de objecten te verwijderen. Bij in gebreke blijven worden de artikelen verwijderd.
Links n.a.v. presentatie Brandweer Kennemerland
- Brandweer Kennemerland maakt onderdeel uit van Veiligheidsregio Kennemerland. Ze kent zowel een koude (voorlichting) als een warme kant (bestrijding).
- Woonzorgcomplex Roomolen in Haarlem biedt betaalbare woningen aan ouderen vanaf 55 jaar. Zij behoort tot Woonzorg Nederland. Deze stelt ouderen instaat om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen.
- In de recreatieruimte van Roomolen vinden regelmatig activiteiten plaats zoals koffiedrinken en sjoelen. Zelf genoot ik ook van de workshop ‘’Ken jezelf’’ van de stichting Goudmakers.
Wist je dat?
Wist je dat je gratis je woning kan laten checken op brandveiligheid? Neem daarvoor contact op met Brandweer Kennemerland.
Kjjk voor meer informatie op de website van Brandweer Kennemerland