Loire,  bankier Joost van der Does de Willebois werd wijnbouwer

Loire, Joost Van der Does de Willebois in zijn wijngaard
Loire, Joost Van der Does de Willebois in zijn wijngaard

De Loire is met zo’n 70.000 hectare de vierde grootste wijnregio van Frankrijk. Qua wijnen telt het zo’n 90 appellations. Ieder dorpje maakt wijn met een eigen karakter. In Seigy en Touraine begonnen Joost en Miguela van der Does de Willebois in oktober 2004 een eigen wijngaard. In oktober 2024 bestaat hun wijnhuis twintig jaar.

Sommige mensen gedragen zich als oesters. Ze kleven zich stevig vast aan de zekerheid van hun bestaan. Anderen bewegen zich als dolfijnen door het leven. Ze volgen hun passie en zijn niet bang om iets nieuws te beginnen.Tot die personen behoort Joost van der Does de Willebois.

Loire en Joost van der Does de Willebois

Joost van der Does de Willebois koesterde op zijn 18e  al de droom van een eigen wijngaard. Dat liep anders. Hij werkte jarenlang in de financiële dienstverlening. Zo was hij onder meer bestuursvoorzitter van de Amsterdamse effectenbeurs.
Van 1998 tot 2004 was hij bestuurslid van de ING. Kort na zijn ontslagname begon hij samen met zijn vrouw een wijngaard in het hartje van de Loire. Deze bevindt zich in het plaatsje Seigy en Touraine in de Loir et Cher. Het departement dankt zijn naam aan de twee rivieren die hier samenvloeien. 

Hartje van de Loire, een aards paradijs

In 1988 verbleef ik hier samen met mijn man Roel (1946-2008) op doorreis naar Spanje. Ons voor twee dagen geplande verblijf duurde langer dan gepland. Want kwajongens sloegen ’s nachts de voorruit  van onze auto in. Door het wachten op een nieuwe ruit duurde ons verblijf een week.
Dat was beslist geen straf. Het kleine plaatsje Seigy en Touraine behoort tot de mooiste locaties van de Loire. Ook maken ze hier topwijnen zoals Sancerres.
Vandaar dat de voormalige Franse president Georges Pompidou hier regelmatig verbleef in het landhuis La Quézardière.

Loire en La Quézardière

La Quézardière  was van origine een wijndomein.  Nu bevindt zich hier het wijnhuis Villebois. Je komt er via een steile weg vanuit Seigy en Touraine.
Vanaf het terras zie je langs de oevers van de rivier de Cher de wijngaarden van Domaine de Villebois.
Toch plantte Van der Does de Willebois niet hier zijn eerste wijnstokken, Dat deed hij samen met zijn vrouw en kinderen in hun vakantiehuis Mareuil- sur-Cher. In 2004 kocht hij samen met enkele studievrienden elf hectare wijngaarden in Seigy en Touraine. Inmiddels omvat de wijngaard honderd hectare.

Loire, Joost van der Does de Willebois in zijn wijngaard.
Loire, Joost van der Does de Willebois in zijn wijngaard.

Authentieke wijnstokken

Van der Does de Willebois kiest niet voor kwantiteit maar voor kwaliteit. Zo kocht hij authentieke Loirewijnstokken. Alle druiven worden met de hand geplukt en de opbrengst per hectare is laag. Door de ligging tussen heuvels heeft de wijngaard een microklimaat.
Inmiddels voert domaine de Villebois de titel ‘Specialist in de sauvignon blanc uit de Loirevallei’. Op jaarbasis bottelen ze één miljoen flessen. Omwille van een blogpost stuurde Joost Van der Does de Villebois mij een fles Sauvignon Blanc en een fles Menetou Salon.

Ter ere van de 20e verjaardag van zijn wijndomein Villebois in de Loire stuurde Joost van der Does de Willebois mij twee flessen wijn

Proefnotities wijnen uit de Loire – vallei

Eigenlijk wilde ik deze wijnen proeven op ons balkon tijdens een mooie zomeravond. Wegens het slechte weer werd dit onze gezellige huiskamer. Bij het openen van de fles Sauvignon Blanc rook ik direct een fruitig aroma.
Hierin herkende ik vooral groene appels en een beetje citroen. De verfrissende smaak tintelde licht. De afdronk was rijk en lang. De Menetou Salon is verwant aan Sancerre en de smaak vond ik iets ronder.

De bodem

Bij het smaakverschil speelt het verschil in grond een grote rol. Van de uit tufsteenkrijt en vuursteezand met klei bestaande grond in Tourraine komen frisse wijnen.
De grond van de in Cher gelegen wijngaard bestaat voor 85% uit wit zand met krijt en kalk. De overige 15% bestaat uit klei. Hier leveren de wijnstokken het sap voor de  Sancerre en  Pouilly Fumé plus Menetou Salon Blanc. Deze smaken net iets ronder dan de Sauvignon Blanc.

Diverse prijzen

Inmiddels wonnen de  Sauvignon blancs van Domaine de Villebois diverse  prijzen. Zo staan ze vermeld in de top honderd van het “Wine & Spirits magazine’’ 2020, 2021 en 2022.
La Domaine de Villebois legt de focus op drie merken. Naast Villebois zijn dat  Fournier-pere-fils en  Roc de l’Abbaye. De wijnen worden in meer dan tachtig landen verkocht. Ook Gall & Gall verkoopt deze topwijnen uit de Loire.

 • De Loir et Cher staat bekend als fiets- en wandelgebied met de mooiste kastelen van Frankrijk. Het Loiredal staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van Unesco.   
 • Lees alles over de Sancerre van domaine de Villebois op de site van Gall & Gal
 • Een mens is nooit te oud om iets nieuws te beginnen. Zo nam ik in januari 2023 als 70-jarige het initiatief tot mijn blog Verder op Weg. Daarbij richt ik me op meer verbinden, bezinnen en genieten. Elke donderdag plaats ik een nieuwe post. Dagelijks ontvang ik inmiddels verzoeken om een blogpost. Zo stuurde Joost van der Does de Villebois mijn een fles Sancerre en een fles Mennetou-Salon.  

Wist je dat?

Wist je dat Domaine de Villebois inmiddels vijf Loire – wijnen maakt? Dit wijnhuis maakt naast vier witte ook een rode Pinot Noir. Ze zijn gemaakt van druiven die goed gedijen in het koelere klimaat van de Loire.

Kijk voor meer informatie op de website van wijndomein Villebois

.

2 gedachten over “Loire,  bankier Joost van der Does de Willebois werd wijnbouwer

 1. Riny Reiken

  Wat een prachtig verhaal, mijn horeca hart gaat meteen harder kloppen bij het lezen van dit mooie artikel… Kwaliteit van wijnen moet je beleven door er vooral de tijd voor te nemen om de zintuigen goed te activeren. Marianne Visser – van Klaarwater is een specialiste op dat gebied. Zij proefde en schreef over mijn ambachtelijke Likorette drankjes ook mooie verhalen. Nu ik ben gestopt met mijn bedrijfje is tijd gekomen om fijn als hobbyist aan de slag te gaan. Wijnen maken is een ander verhaal, ineens krijg ik een visioen om in mijn tuin een pergola met mooie druiven te plaatsen. Wie weet wat dat gaat worden. Ik heb er echt zin in, krijg er gewoon dorst van. Waar een kapotte vooruit niet toe kan leiden, wijn van uitmuntende kwaliteit, grappig hoor. Glazen rinkelen ! !Een mooie zomer Marianne & Peter, natuurlijk allemaal, groet Riny X

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dank je wel Riny! Het was een eervole week. Eerst werd ik benaderd door dit mooie wijndomein,
   Later die werd ik gevraagd om in het Marriot te Brussel om plaats te nemen in de jury van de finale Belgische cocktailcompetitie.
   Dat liet ik aan mij voorbijgaan. Wel genoot ik van deze heerlijke wijnen van domaine Villebois.
   Het deed me weer denken aan mijn vele artikelen voor vak-en consumentenbladen over wijn en andere lekkere drankjes.
   Daarvoor bereisden Roel en ik de wereld van Chili en Canada tot en met Nieuw-Zeeland.
   Nu is het schrijven voor mij een hobby, waaraan ik veel plezier beleef.
   Jij een ik koesteren mooie herinneringen aan verhalen rondom zalige drankjes, zoals ook jouw likorettes.
   En die pergola met druiven in jouw tuin? Gewoon doen en samen met Jan ervan genieten.
   Ik wens jullie een mooie zomer! Marianne xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *