Zingeving

Gospelchor Lingenfeld; een ode aan God in ritme en dynamiek

Gospelchor Lingenfeld, 19 mei 2023, Adelbertuskerk Haarlem

Gospelchor Lingenfeld bestaat in 2024 vijftig jaar. Meinhard Emling richtte het in 1974 op en werd daarmee een van de eerste gospelkoren in Duitsland. Op 19 mei 2023 trad het uit  vijftig enthousiaste leden bestaand koor op in de Adelbertuskerk van Haarlem.

Dynamisch en een en al ritme. Dat was het optreden van Gospelcho-Lingenfeld in de Adelbertuskerk. Ik genoot alle twee uur van dit concert. Uiteraard kregen de muzikanten een staande ovatie.

Gospelchor Lingenfeld en Meinhard Emling

Meinhard Emling (Lingenfeld 1953) zong in de jaren ’60 in het kerkkoor van Lingenfeld.  Zijn interesse reikte verder dan de gebruikelijke psalmen. Dat bleek met de komst van de hippies medio jaren ‘60.
Volgens hippies schept muziek een sfeer die leidt tot meer verbondenheid en liefde. Zo organiseerden zij in 1969 in Amerika het drie dagen durende Woodstock festival ‘’peace and music.’’ Daar klonk ook het ‘’O happy day’’ van het gospelkoor Edwin Hawkins

Gospelkoren en negro-spirituals

‘’O happy day’’ werd een megahit. Het nummer stond in Duitsland liefst twee weken op de eerste plaats. De single werd wereldwijd meer dan zeven miljoen keer verkocht. Dat alles bleef niet onopgemerkt door Meinling.
Tijdens zijn lerarenopleiding hield Meinhard Emling zich intensief bezig met de religieuze muziek van de zwarte slaven van Noord-Amerika. Vanaf dat moment lieten spirituals en gospels hem niet meer los. In 1974 nam hij de moedige beslissing om in zijn geboortedorp Lingenfeld een ‘wit’ gospelkoor op te richten.

Gospelchor Lingenfeld, band

Gospelchor Lingenfeld en Meinhard Emling

Daarmee negeerde Emling hordes sceptici. De kerken wilden er niets van weten. Ze zagen deze Engelstalige ”soul” als een uiterste vorm van brutaliteit.
En dan ook nog eens een elektrische gitaar, bas, plus slagwerktuig en een hammondorgel of keyboard in plaats van het oude kerkorgel! De mensen moesten er aan wennen maar raakten wel steeds meer enthousiast.

Gospelchor Lingenfeld:  baanbreker

Emling leidde 37 jaar lang het door hem opgerichte koor tijdens maar liefst 480 concerten en 55 concertreizen. Zo trad het koor op in Frankrijk, Italië, Zweden, Polen en op 19 mei 2023 voor de tweede keer in Haarlem. 
’Met de oprichting van het gospelkoor Lingenfeld bracht Meinling  een geheel nieuwe kleur in het koorlandschap. Hij overwon de hindernissen van het scepticisme in de Paltse kerken. Daarmee maakte hij de weg vrij voor vele gospelkoren van nu”, zegt de huidige dirigent Mattias Settelmeyer.

Gospelchor Lingenfeld, Matthias Settelmeyer laat het publiek meeklappen, met soliste Moni Damminger

Matthias Settelmeyer

Matthias Settelmeyer nam op 19. November 2011 de dirigentenstok van Emling  over. Daarvoor begeleidde hij als pianist dertien jaar lang het koor. Nu ontpopt hij zich als multitalent. Hij is niet alleen dirigent en pianist maar ook zanger en componist.
De koorleden noemen hem een fijn mens. Hij inspireert en motiveert. Ook gaat hij leuk om met de concertbezoekers. Dat alles maakt het Lingenfelder Gospelchor met zijn zeskoppige band tot een van de besten van Duitsland.

Gospelchor Lingenfeld, 19 mei 2023, Adelbertuskerk Haarlem, met soliste Josine Seubert

Gospelchor Lingenfeld voelt als familie

Naast de muziek is ook de gemeenschap belangrijk. Zo zingen ze niet alleen samen  maar vieren ze samen ook feest. ‘’Ik kwam in 1986 bij Gospelkoor Lingenfeld, Ze voelt voor mij als een tweede familie,’’ zegt soliste Moni Damminger
Dat samen zijn bevordert de harmonie en eenheid. Soliste Josie Seubert vergelijkt het met een slangenhuid. ’Het is prachtig dat verschillende stemmen zo mooi een gemeenschappelijk geluid voortbrengen.’’

Gospelchor Lingenfeld, 19 mei 2023, Adelbertuskerk Haarlem met 4e van links solistDavid Forger

Ook kinder- en jeugdkoor

Het Gospelchor Lingenfeld brengt vooral gospelmuziek. Daarnaast zingt het ook pop- en liederen uit musicals. ‘’Ook werken we met jonge musici. Zo hebben we al enkele jaren een kinder- en jeugdkoor’’, vertelt dirigent Settelmeyer.
Tijdens het concert in de Adelbertuskerk bleek de hoge kwaliteite van dit gospelkoor. Swingend en loepzuiver maar ook met veel precisie en expressie. 
Fascinerend vond ik David Forger. Hij beheerst zelfs de techniek van beatboxen. Door gebruik te maken van zijn stem en ademhaling maakt hij bijzondere geluiden. Ook wordt hij bij elk nieuwe muziekstuk een en al beweging.

met solist Uli Rembor

Adelbertuskerk Haarlem

Het optreden van Gospelchor Lingenfeld ervaarde ik als een grote jubelzang ter ere van God. Van de ballade ‘’Hallelujah’’ van Cohen tot traditionele gospels en zelfs popsongs.
The  “man in the mirror” van Michael Jackson ontroerde me. En tijdens het massaal gezongen Love Shine a Light swingde ik er lustig op los.

Gospelchor Lingenfeld en meer

Wist je dat?

Wist je dat Lingenfeld slechts ruim zestienduizend inwoners telt? De plaats bevindt zich in het zuidoosten van Rijnland-Palts langs de Oude Rijn, De plaats heeft een paar musea en een mooi natuurgebied om te wandelen of te varen. 

Zie voor meer informatie de website van Gospelchor Lingenfeld.

Marianne Visser van Klaarwater

Ik ben cultuurblogster van Nederland en soms daarbuiten. Sinds maart 2014 blog ik wekelijks voor een van de vier categorieën: travel (mooie steden e.d.), show (theater), art (kunst) en mind (zingeving). Zo laat ik anderen delen in waarvan ik zelf geniet en wat mijn leven zin geeft. Dit als tegenreactie tegen de dagelijkse mediastroom aan slecht nieuws. Tijdens de lockdown van 2021 voegde ik hieraan toe de categorie Verder op Weg. Dit geeft een podium aan inspirerende personen die een bijdrage leveren aan een mooiere en liefdevollere maatschappij. Ik voer mijn blog voor eigen rekening en plaats geen advertenties. Abonnementen zijn gratis. Sinds 2001 ben ik onderzoeksjournalist. Ik schrijf over wat me raakt in mens en maatschappij, Mijn boekjes verschijnen in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen van Uitgeverij IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling). In 2001 verscheen mijn eerste grote boek, Het kreeg als titel: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank. Di geeft inzicht in hooggevoeligheid. Er volgden nog vijf boeken. In 2020 verscheen mijn boek ''De DoorzetSTER: een ode aan de liefde.'' Over ziekte, rouw, verlatingsangst en een nieuwe liefde met wie je weer gelukkig wordt. Met mijn boeken, lezingen en gespreksvoering geef ik inzicht in levensthema's en maak deze bespreekbaar.

Recent Posts

200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)…

2 dagen ago

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr:…

1 week ago

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en…

2 weken ago

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu…

3 weken ago

Arendo Joustra en zijn 607 lijstjes over de journalistieke wereld

Arendo Joustra bij WNL op zondag, 17 maart 2023 Arendo Joustra was 24 jaar lang…

1 maand ago

Katwijks Museum laat voormalige schilderskolonie herleven

Katwijks Museum, 29 februari 2024. Uit een vaas vol visitekaartjes trok ik de gelukkig voor…

1 maand ago