Oranjeverhalen over de eeuwenlange band met slot Duivenvoorde

Oranjeverhalen. Het koningspaar kwam in 2018 op de fiets naar Duivenvoorde. Zullen ze dat nu weer doen voor de expositie Oranje & Franje?
Het koningspaar kwam in 2018 op de fiets naar kasteel Duivenvoorde.

Oranjeverhalen staan centraal tijdens de expositie Franje & Oranje in kasteel Duivenvoorde Ze nemen je mee door de historie vanaf Willem van Oranje tot en met koningin Juliana. De expositie vindt plaats binnen het tienjarig jubileum van het koningspaar. Deze expositie is te zien tot 1 oktober 2023.

Oranjeverhalen over de eeuwenlange band tussen de bewoners van Duivenvoorde en het vorstenhuis komen tot leven in de expositie Oranje & Franje.
Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten, (1226)

‘Wij wilden iets doen met Oranje-kwartetspelen en meer op de zolder van kasteel Duivenvoorde,’’ zegt conservator Simone Nieuwenbroek. Zo ontstond het plan voor de expositie ‘’Oranje & Franje.’’ Een expositie van 16 Oranjeverhalen verdeeld over vier thema’s.  

Oranjeverhalen: Politiek

’Liefst vierhonderd jaar hadden de bewoners van kasteel Duivenvoorde (1226) een band met het vorstenhuis’’, vertelt Simone. ‘’Zo vocht Arent VII van Duivenvoorde (1528-1600) aan de zijde van Willem van Oranje.’’
Zijn geuzenpenning prijkt in de Turkse kamer van Duivenvoorde. Arent verstoorde als watergeus menige kerkdienst. Toch benoemde Willem van Oranje hem tot Admiraal van de Zuiderzeevloot. 
Simone wijst op een copy van het Smeekschrift van het Eedverbond der Edelen. Dit werd mede opgesteld door Arent  van Duivenvoorde. Rechts vragen de edelen om het herstel van hun aristocratische rechten.
Links lees ik de reactie van landvoogdes Margaretha van Parma. ‘’Ik kan me er wel in vinden’’, schreef ze. Haar begrip leidde tot haar afzetting en de komst van Alva met zijn schrikbewind.   

Bijzondere brieven uit het Koninklijk Huis Archief 

Een andere zaal gaat over politiek. Hier bevindt zich onder glas een reeks originele brieven van Arent XI van Wassenaer (1669-1721). Hij schreef deze aan stadhouder Johan Willem Friso van Nassau-Dietz.
Arent was de enige erfgenaam van zijn achterneef stadhouder-koning Willem III van Nassau-Dillenburg was. Na diens overlijden was Johan Willem Friso vanaf 1702 prins van Oranje. Het erfschap Nassau-Dillenburg zette zich voort in de lijn Nassau-Dillenburg.
Naast de brieven staan twee massiefzilveren vuurbokken voor de open haard. De decoratie bestaat uit de samengevoegde familiewapens van de man en vrouw. Willem III schonk deze kostbaarheden in 1701 als huwelijksgeschenk aan Arent IX van Wassenaer (1669-1721) en Anna Margaretha Bentinck (1683-1763).

Massief zilveren voorbokken
Massief zilveren vuurbokken voor het versieren van de open haard

Oranjeverhalen: persoonlijk

We lopen verder. Dan wijst Simone mij op een oude landkaart. ‘’Kijk, de Horsten en Duivenbode grenzen aan elkaar’’, zegt ze. Glunderend vertelt ze over de vete tussen prins Frederik en Nicolaas Johan Steengracht (1836-1912).
’Omwille van de jacht wilde de prins jagen op de Horsten. Hij wilde daarbij stukken land kopen die toebehoorden aan Steengracht en zijn echtgenote. Deze wilde hem daartoe recht van erfpacht geven. Steengracht verkocht uiteindelijk het stuk land aan prins Frederik.
Op dit stuk lag een deel van de achterlaan van Duivenvoorde. De prins duldde geen ‘’recht van overpad’’. Steengracht was daarom genoodzaakt om een deel van de achterlaan te verleggen
’’ vertelt Ze noemt het ‘’voer voor de rijdende rechter.’’ Vandaag de dag heeft de achterlaan nog steeds een vreemde bocht.   

Oranjeverhalen, portret van Willem Anne Assueer Jacob Schimmelpenninck van der Oye (1943, Pieter Smit).
Oranjeverhalen, portret van Willem Anne Assueer Jacob Schimmelpenninck van der Oye (1943, Pieter Smit).

Oranjeverhalen: militair

Simone neemt me mee over de met tapijt beklede trappen naar de zolder. Volgens de conservator van kasteel Duivenvoorde bevinden zich daar op de overloop de twee mooiste verhalen. De ene betreft Willem A.A.J baron Schimmelpenninck van der Oye (1889-1957).
In 1943 besloot hij zich te laten portretteren. Kaarsrecht en fier staat hij afgebeeld op het schilderij. Als verzet tegen de Nazi’s liet hij zich door schilder Pieter Smit afbeelden als jagermeester van koningin Wilhelmina. In zijn arm draagt hij de steek met oranje roze als teken van zijn steun aan de Oranjes in oorlogstijd.  
Daarbij staat nog het kostuum dat hij draagt op het doek. ‘’ ‘’Hij was er trots op’’, zegt Simone. Vlak daarnaast zie ik de inhuldiging van Koningin Juliana in 1948. Dat  betreft het werk van de schilder Charles Eyck. Het door prinses Beatrix destijds gedragen jurkje staat er vlak naast. De tijd heeft de lichtblauwe kleur doen verbleken.

Portretring 1963, Collectie Koninklijke Verzamelingen, Den Haag, particulier bezit Duivenvoorde
Portretring 1963, Collectie Koninklijke Verzamelingen, Den Haag, particulier bezit Duivenvoorde

Oranjeverhalen: hof

Simone neemt me tenslotte mee naar het eind van de overloop. Daar bevindt zich de ‘’schatkamer’’ van barones  Ludolphine Henriette Schimmelpenninck van der Oye (1891-1965).
Het hof vroeg haar in 1926 voor de erefunctie van hofdame-honoraire van koningin-regentes Emma. Voor deze speciale functie van ‘’gezelschapsdame’’ deed het hof regelmatig een beroep op adellijke families.
Ludolphine organiseerde audiënties en ontvangsten op Paleis Voorhout. Ook bezocht ze samen met Emma vooraanstaande Haagse dames. Verder  begeleidde ze Emma tijdens haar bezoeken aan exposities en meer.
Als herinnering aan deze bijzondere tijd verzamelde Ludolphine van alles. Van oranjepuzzels met daarop de prinsesjes tot bewijzen van bijzondere toegang. Verder een unieke verzameling prentbriefkaarten met foto’s van het vorstenhuis. Sommige zijn voorzien van een persoonlijke brief. Het mooiste is een portretring die ze in 1963 kreeg van koningin Juliana.

Dessertservies, 1820, met afbeelding Kasteel Duivenvoorde, Collectie Koninklijke Verzamelingen, Den Haag
Dessertservies, 1820, met afbeelding Kasteel Duivenvoorde, Collectie Koninklijke Verzamelingen, Den Haag

Meer over Duivenvoorde met zijn Oranjeverhalen

Wist je dat?

Wist je dat niet alleen particulieren ook de dienst Koninklijke Verzamelingen diverse objecten in bruikleen gaf? Simone hoopt dat ze ook de expositie komen bezoeken. Het koningspaar kwam in 2010 op de fiets naar Duivenvoorde. Dus…wie weet  

Zie voor meer informatie de website van Kasteel Duivenvoorde   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *