Stedentrips 2023; tips voor even weg in binnen- of buitenland

Pers en aanbieders van stedentrips ontmoetten elkaar op 30 maart in brouwerij de Prael/Den Haag

Stedentrips zijn razend populair maar wat hebben diverse plaatsen zoal te bieden?  Dat ontdekte ik op 30 maart tijdens City Breaks Press Event 2023 in de sfeervolle brouwerij/ restaurant de Prael/Den Haag. Voor organisator Baltus Communicatie was dit de elfde editie.  

Stedentrips. van links naar rechts Nikoline van der Werf, Agnes van Duffelen, Marcel Baltus
van links naar rechts Nikoline van der Werf, Agnes van Duffelen, Marcel Baltus

Tijdens de City Breaks Press Events ontmoeten aanbieders van stedentrips en pers elkaar. Het concept is steeds weer een succes. Baltus Communicatie organiseerde deze persdag inmiddels ook in Londen en Parijs. 

stedentrips, Schouwen Duiveland

Schouwen-Duiveland

Mijn interesse betrof vooral Schouwen-Duiveland. Zeventig jaar geleden braken daar de dijken door in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Veertien dorpen en gehuchten verdwenen in het onstuitbare water. Alles daarover vertelt het Watersnoodmuseum in Ouwekerk.
Inmiddels kan je op Schouwen-Duiveland volop genieten van wandelen, fietsen en varen in de natuur. Verder vind je hier interessante musea en allerlei lekkere adresjes met culinaire specialiteiten. Renesse viert in juli het Bruse Mosselfeest.

Stedentrips Middelburg

Stedentrips: Middelburg

Bij het meer dan duizend jaar oude Middelburg denk ik aan café de Mug. Dat was voor menigeen zijn stamkroeg maar bestaat niet meer. Wat bleef is de gezellige sfeer met zijn 1150 monumenten en middeleeuwse straatjes plus vele speciaalzaken. In juli en augustus vinden folklorefestivals plaats.  
Intussen ontwikkelt de plaats zich steeds meer tot een kunststad. Verspreid door de stad vind je bijzondere galeries en ateliers. Op de eerste zondag van de maand zijn meer dan 35 adressen gepend. De route staat beschreven in een aparte folder.

Breda heeft vooral mijn interesse wegens mijn boek ”Het geloof van Oranje” (U2pi 2015)

Stedentrips: Breda

‘’Waar denkt u aan bij de stad Breda?’’ vraagt de PR-medewerkster van Breda. Ik noem het gezellige café De Beyerd en het Mastbos met zijn gelijknamige hotel/restaurant.
Ook vertel ik dat hier de basis ligt voor het Nederlandse Koningshuis. Daarover schreef ik in mijn boek Het geloof van Oranje. Nieuw voor mij is de terugkeer in 2023 van Royal Roots.
Dit verbindt popmuziek met de koninklijke geschiedenis van de stad. De lancering vindt plaats in juni 2023. Leuk om te doen is een creatieve route. Daar ontdek je allerlei leuke plekjes in de stad. Van een kunsttuin midden in de stad en diverse ateliers tot een brouwerij.   

stedentrips

Stedentrips: Woerden

In 2022 bestond vestingstad Woerden 650 jaar. Ook werden in dit jaar de 350e verjaardag van de Hollandse Waterlinie herdacht. Zonder deze hadden we allemaal Frans gesproken als onderdeel van het rijk van zonnekoning Lodewijk XIVe. Hieraan herinneren het Fort Wierinckerschans en Oudewater. 
De eerste boerenmarkt In 1410 legde de basis voor Woerden als kaasstad. Van mei tot augustus vertelt een ‘’spreekstalmeester’’ alles over kaas. De handel vindt plaats via ‘’handjeklap’’.
Woerden leent zich verder ook voor een ontdekkingstocht door het Groene Hart als een oase van rust, ruimte en natuur. Je kan er fietsen, wandelen en varen. Een bezoek waard zijn de glasblazerij van Leerdam en zilverstad Schoonhoven.


Stedentrips

Gouda

Kaas beleven doe je in Gouda tijdens de ‘’Gouda Cheese experience’’. Je kan virtueel melken en kazen keren. Ook leer je de fijne kneepjes van ‘’handjeklap’ in het enige nog werkende Kaaspakhuis van Nederland. Ook leuk om te doen is de Boerenkaasroute.
De stad raakte verder wereldwijd bekend door kaarsen, plateel (aardewerk), bier en stroopwafels. Vergeet ook de Sint-Janskerk niet. Hier zie je prachtige gebrandschilderde ramen. Zij vertellen onder andere het verhaal van de Oranjes.
Gouda bestond in 2022 zevenhonderdenvijftig jaar. Zowel de Sint-janskerk als  Museum Gouda toonden hun kunstschatten tijdens de expositie ‘’Beleef het Wonder van Gouda.’’ Zowel museum als kerk zijn een bezoek waard.            

Bij de stand van Hamburg luister ik geboeid naar een verhaal over de schilder Caspe David Friedrich.
Bij de stand van Hamburg luister ik geboeid naar een verhaal over de schilder Caspe David Friedrich.

Hamburg

Azen op een vrij plaatsje bij een van de aanbieders. Dat is City Break Press Event 2023. De een na de andere blogger en journalist schuift. aan bij een van de aanbieders. Vooral bij Hamburg ligt de interesse hoog. Je kan van daaruit mooie cruises maken. Dus wellicht vandaar.
Hamburg wordt groener. Sommige hotels houden zelfs bijen op hun daken. In december 2023 viert ze de 250e geboortedag van de schilder Caspe David Friedrich. Zijn werk zie je vanaf 15 december 2023 tot 1 april 2024 in de Hamburger Kunsthalle.

Stedentrips Wow in Oporto, de nieuwe culturele hotspot van Europa
Wow in Oporto, de nieuwe culturele hotspot van Europa

Porto

Villa Nova de Gaya in Porto ken ik van de port. Nog zie ik de eeuwenoude geweldige kelders met al die flessen gevuld met tot 19 a 20 % alcohol verstrekte wijn. In de jaren ’90 genoot ik daar van een rondleiding annex proeverij. Met de afname van de vraag naar port raakten de kelders in verval.
Maar Villa Nova de Gaya herstelde zich. Het is nu het kloppend hart van cultureel Portugal. Onder de naam Wow is het een hotspot van jewelste. Je vindt hier maar liefst zes interactieve musea en verder restaurants plus bars.

City Breaks Press Evenet 2022 Baltus Communicatie

Stedentrips: City Breaks Press Events: een schatkamer vol tips

Wist je dat?

Wist je dat je bij Time to Momo meer dan 50 stedentrips in Europa en Daarbuiten kunt boeken? Ook geven ze boekjes uit om het beste uit je stedentrip te halen. Zoals ook het boekje ‘’Dichtbij’’ met tips voor Amsterdam, Rotterdam en Maastricht plus Gent, Antwerpen, Brugge. Boek je bij hen dan ontvang je het cadeau, Verder werken ze met locals.  

City Breaks Events was georganiseerd door Baltus Communicatie, de specialistis is toeristische public relations. 

2 gedachten over “Stedentrips 2023; tips voor even weg in binnen- of buitenland

  1. Riny Reiken

    Geweldig leuk zijn deze city – trips weer van Marianne Visser – van Klaarwater. Een mix van de cultuur en het Bourgondisch leven hier of daar maken mij alweer reuze enthousiast en ik geniet alleen al intens van de ‘voorpret’. Nu het reisje gezellig invullen, waar gaan we naartoe ? Mijn dank X de keuze is reuze. groet Riny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *