Kosovo / weduwen en wezen krijgen hulp van rolstoeler Christiaan

Ook voor dit gezin had ik boodschappen gekocht. Naast weduwen + wezen in Kosovo. helpt Christiaan ook de alleramsten.
Naast weduwen en wezen in Kosovo. helpt Christiaan ook de alleramsten.

Kosovo kampt nog steeds met de in 1999 gepleegde moord op 25.000 mannen. Vanuit Nederland krijgen weduwen en wezen sinds 2001 hulp van rolstoeler Christiaan Mensinga. Op 19 mei 2023 start hij zijn 23e sponsortocht.

Christiaan wacht op 16 mei 2023 een sponsortocht voor Kosovo van 435 kilometer ”Deze keer gaat het van Vaals naar de in Zeeland gelegen plaats Vrouwenpolder, ‘ vertelt hij vol enthousiasme.

Rijden voor Kosovo

Christiaan Mensinga rolt zomaar mijn leven binnen tijdens een bijeenkomst bij Tear Fund.  Ik zie een aardige goedlachse man met een rode trui. Daarop lees ik de woorden: ‘’Geef een gebaar of zo want ik rijd voor Kosovo.’’
Hij vertelt mij over zijn ziekte ACDA. Dat betekent in dokterstaal autosomaal dominante cerebellaire ataxie. Het betreft een erfelijke aandoening van de kleine hersenen.
Deze regelen het bewegen van ons lichaam.
Zo staan Christiaans benen naar buiten. Ook raakten zijn heupen vergroeid, Verder beïnvloedt het zijn motoriek en spraak. De ziekte openbaart zich meestal tussen de 35 en 40 levensjaren.  

Topsport voor Kosovo

Toch is zijn ziekte voor Christiaan geen reden om stil te zitten. Ondanks zijn handicap levert hij met zijn sponsorritten topsport. Over zandpaden en andere wegen beweegt hij met beide handen de wielen van zijn rolstoel.
Uit zijn tas haalt hij een prachtige folder van Stichting Chaḯm. Stomverbaasd lees ik dat hij sinds 2000 maar liefst 8600 km voor hen reed. Daardoor zien velen hem als een bron van inspiratie.  
Bij het lezen van de achterkant van de folder raak ik onder de indruk van de door hem mogelijk gemaakte hulp. Zo betaalde hij de studiekosten voor vijf studenten. Ook liet hij waterputten slaan en betaalde waterpompen en deed hij nog veel meer.

Hier liggen al de mensen begraven die op 27 04 `99 op deze plek zijn vermoord. Weduwen + wezen in Kosovo
Hier liggen al de mensen begraven die op 27 04 `99 op deze plek zijn vermoord. Weduwen + wezen in Kosovo

Rolstoeler Christiaan Mensinga en Kosovo

Waar haalt hij de energie vandaan? Een paar kilometer lijkt mij al een hele toer, laat staan 435 km! ’’ ’Ik ben druk bezig met trainen door regelmatig lange ritten in mijn rolstoel te rijden,’’ zegt hij. Blijkbaar raadde hij mijn gedachten.
’’Ik ga door totdat Kosovo economisch zelfstandig kan zijn. Of als het voor mij lichamelijk te zwaar wordt’’, vertelt hij vastberaden.
De oorlog van 1999 in Kosovo laat hem niet los. Destijds vluchtten bijna een miljoen  Kosovaren voor het geweld van het Servische leger. Toch raakte het volk niet verbitterd. ‘’Wat mij het meeste raakt in Kosovo is de gastvrijheid’’, zegt Christiaan. ‘’Hoe arm de mensen ook zijn je bent altijd welkom.’’

25.000 mannen vermoord  

’De oorlog kostte het leven van vijfentwintigduizend mannen’’, zegt Christiaan. ‘’Binnen een paar maanden raakte het mooie Kosovo verwoest.’’ In de zomer van 2000 hoorde hij over de gruwelijke slachtpartij.
In 2001 maakte Christiaan zijn eerste sponsortocht. Het begon de eerste drie jaar met korte ritten van een dag. Sinds het vierde jaar duren de ritten meerdere dagen. In 2010 en 2020 ging de rit van Sluis in Zeeland naar Nieuweschans in Groningen.
’Ik zie het vooral ook als een uitdaging’’, zegt hij, ‘’Daarnaast vind ik het heerlijk om onderweg en in de gastgezinnen nieuwe mensen te ontmoeten. Tijdens de rit heb je bovendien veel tijd om stille tijd te houden.’’

Rolstoeler Chistiaan Mensenga: ''er zijn veel stiltemomenten.'' Weduwen + wezen in Kosovo
Rolstoeler Chistiaan Mensinga: ”er zijn veel stiltemomenten.”

Sponsortocht 2023

Christiaan start op 19 mei 2023 zijn 23e sponsortocht. Deze gaat de eerste twee dagen van het Drielandenpunt naar Geleen. Op 21 mei gaat hij naar de kerk. Hij stelt een diep vertrouwen in God.
Met enkele vrije dagen en uiteraard kerkbezoek rolt Christiaan helemaal door naar Vlissingen en Vrouwenpolder. Daar hoopt hij op 6 juni binnen te rijden.

Rolstoeler Christiaan Mensenga in actie voor weduwen + wezen in Kosovo
Rolstoeler Christiaan Mensinga in actie voor weduwen en wezen in Kosovo

Rolstoeler Christiaan Mensinga en zijn netwerk

  • Rolstoeler Christiaan Mensinga sloot zich aan bij stichting Chaim. Deze verleent sinds 1999 hulp aan Kosovo. 
  • Ik ontmoette Christiaan Mensinga tijdens een bijeenkomst van Stichting Tear Fund.

Wist je dat?

Wist je dat Christiaan Mensinga ook vrijwilliger is bij TWR. Als een bron van hoop laat deze zendingsorganisatie het Evangelie horen in meer dan 300 talen via de radio en andere media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *