Tearfund; wat maakt voor mij deze organisatie zo bijzonder?

De denktank in actie tijdens de merkensessie van Red Matters. Welk plaatje past wel bij je gevoel voor Tearfund en welk niet?
De denktank in actie tijdens de merkensessie van Red Matters. Samen met enkele heren buig ik me over de vraag: welk plaatje past wel bij je gevoel voor Tearfund en welk niet?

Tearfund helpt mensen vanuit eigen kracht opstaan vanuit armoede en onrecht. Ze leren hen geen vis te ontvangen maar die zelf uit het water op te halen. Op hun verzoek dacht ik op 13 februari mee met hun denktank. Op 23 maart geef ik voor hun werk in Syrië een benefietavond in Het Verhalenhuis van Haarlem.

Mark van Drost van Creatief Marketingbureau Red Matters hield op 13 februari deTearfund merksessie.
Ivar van der Most van Creatief Marketingbureau Red Matters hield op 13 februari deTearfund merksessie.

Het kantoor van Tearfund bevindt zich in het landelijke dienstencentrum van de Protestantse Kerk Nederland. Naast het gebouw bevinden zich ook Stichting Vluchtelingenwerk en het Asiel Zoekers Centrum Utrecht.  

Tearfund en het Evangelie

Een uur te vroeg parkeert mijn man Peter het terrein waar een vluchteling ons vriendelijk begroet. Even later worden we hartelijk ontvangen door Onno Visser. Hij is bij Tearfund mede verantwoordelijk voor de communicatie.   
Volgens Onno en alle andere bij Tearfund betrokkenen is het evangelie goed nieuws voor alle levensaspecten. Vanuit dit gedachtetegoed van Integral Mission verleent Tearfund wereldwijd haar hulp aan lokale organisaties en kerken.  

Tearfund; over de parallel met Bernard van Klaarwater

Na een lunch met broodjes stellen we ons aan elkaar voor. Ik vertel over mijn oom Bernard van Klaarwater. Hij was een Missionaris van het Heilig Hart. Evenals de mensen bij Tearfund werkte ook Bernard vanuit het gedachtegoed van Integral Mission. 
Vanuit zijn liefde voor God en mens kwam Bernard in 1923 naar het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea. Tien jaar eerder kwam daar een politiepost voor het handhaven van het verbod op kannibalisme.

Bernard van Klaarwater, Missionaris van het Heilig Hart (Baarn 1896 - Bismarckzee 1943).
Bernard van Klaarwater, Missionaris van het Heilig Hart (Baarn 1896 – Bismarckzee 1943).

Naastenliefde, respect, verdraagzaamheid 

Samen met  andere missionarissen en zendelingen plus goedgezinde Papoea’s bracht Benard vrede. Dit bereikten ze door het voorleven van naastenliefde en respect plus andere christelijke waarden zoals ook verdraagzaamheid. Dat alles zie ik ook bij de medewerkers van Tearfund.
Over het leven van Bernard schreef ik de biografie ‘’Waarom zouden we bang zijn?’’. Daarover geef ik ook lezingen. Zoals de benefietavond voor Tearfund op 23 maart in het Verhalenhuis van Haarlem. Daarbij ligt de nadruk op christelijke en humanitaire waarden. Deze raken in onze huidige maatschappij steeds meer verloederd.

Tearfund en de Denktank

Op 13 februari 2023 dacht ik samen met dertien andere deelnemers na over Tearfund. Wat vinden we goed en wat niet? We dachten na over hoe handen en voeten te koppelen aan woorden die emoties oproepen. Waarop focussen we ons?
Iedereen richt zich nu op Turkije en Syrië en niet meer op bijvoorbeeld Madagaskar. Daar en op andere dner4eis de nood onverminderd ook zeer ernstig. En wie denkt er nog aan Kosovo? Dat doet rolstoelrijder Christiaan Mensenga. Op 19 mei begint hij aan zijn 23e rolstoeltocht ten bate voor weduwen en wezen in Kosovo. 
Wat is trouwens de toegevoegde waarde van Tearfund? Voor velen is dat omzien naar mensen naar wie weinigen omzien. Voorop staat daarbij het helpen van mensen om vanuit eigen kracht op te staan vanuit armoede en onrecht. Vandaar dat ik mij vanuit Verder op Weg ook voor hen inzet.

Tearfund: armoede is niet wat God wil
Ook Christiaan Mensinga sponsort Tearfund en dacht mee met de merkensessie. Zelf zoekt hij sponsors voor zijn 23e rolstoeltocht voor weduwen en wezen in Kosovo.
Ook Christiaan Mensenga sponsort Tearfund en dacht mee met de merkensessie. Zelf zoekt hij sponsors voor zijn 23e rolstoeltocht voor weduwen en wezen in Kosovo.

Over ANBI Stichting Tearfund en de benefiet op 23 maart 2023

 • Stichting Tearfund helpt mensen zelf opstaan vanuit armoede en onrecht. Ze is wereldwijd actief behalve in Nederland. Ze werkt vanuit het gedachtegoed van Integral Mission.
 • Kijk voor Tearfund en hun hulp aan Syrië op hun website
 • De denktank van 13 februari stond onder leiding van Ivar van der Most van de organisatie Red Matters. Volgens hem maakt de mens keuzes vanuit zijn hart en kiest vanuit zijn emoties.
 • Uitgeverij Gopher publiceerde op 13 september 2022 mijn boek ‘’Waarom zouden we bang zijn?’’ Dit is het levensverhaal van Bernard van Klaarwater (2 februari 1896-18 maart 1943). Dit binnen de context van missie en zending plus kerk in Papoea Nieuw Guinea vanaf 1844 tot en met nu.
 • Met Verder op Weg streef ik naar meer verbondenheid in een wereld met voor iedereen gelijke kansen ongeacht wie.
 • Ook Christiaan Mensenga sponsort Tearfund en dacht op 13 februari mee. Inmiddels bereidt hij zich voor op zijn 435 km lange rolstoeltocht voor Kosovo ten bate van de weduwen en wezen aldaar.   

Wist je dat?

Wist je van het bestaan van de Tearfund online cursus over duurzaamheid? Volgens haar hebben armoede en duurzaamheid alles met elkaar te maken. Het betekent dat je rekening houdt met andere mensen en de aarde. Daarbij richt je je ook op het klimaat en generaties na ons.

2 gedachten over “Tearfund; wat maakt voor mij deze organisatie zo bijzonder?

 1. Sjaak van Vugt

  Hoi Marianne,
  De wijze van ondersteunen van Tearfund spreekt mij aan. Dit omdat het problemen kan oplossen waarbij mensen kunnen zeggen “Kijk dat heb ik zelf gedaan”, Ik probeer dat in mijn praktijk van ondersteuning ook zo te doen In principe wil ik op 23 maart in het Verhalenhuis aanwezig zijn, maar kan daarop nu geen garantie geven Meldt mij svp even het adres.
  Groet
  Sjaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *