CliniClowns: wij namen een kijkje achter de schermen

Op 2 februari 2023 waren Peter en ik te gast bij CliniClowns tijdens een bijeenkomst voor donateurs.
Op 2 februari 2023 waren Marianne Visser van Klaarwater en haar man Peter Lasschuit te gast bij CliniClowns

CliniClowns richten zich met humor op het kind en de volwassene achter de patiënt. Nemen hen mee naar een andere wereld waarin ze zelf de regie hebben. Maar wie zijn deze clowns? Ze zijn geen vrijwilligers maar beroepskrachten. En wat komt er zoal bij kijken? Op 2 februari doken Peter en ik in het hart van de organisatie tijdens een dag voor donateurs.

Alles bij ClinClown straalt warmte en liefde uit. Zowel voor wat betreft de kantoorruimtes als de mensen die er werken.
Alles bij ClinClown straalt warmte en liefde uit. Zowel voor wat betreft de kantoorruimtes als de mensen die er werken.

Ons welzijn hangt sterk af van onze emoties. Dat geld ook voor de drie doelgroepen van CliniClowns onder wie zieke kinderen en dementerenden. Verder ook mensen met een beperking. Even een moment van afleiding en plezier geeft hen een goed gevoel. Vandaar dat CliniClowns zich inzetten voor een lach die doet leven.  

CliniClowns; de auditie

CliniClown word je niet zo maar. Je moet ten eerste een opleiding hebben gevolgd op het  gebied van drama of theater. Verder moet je qua denk- en werkniveau minimaal HBO gevolgd hebben.
Pas dan mag je auditie doen. Daarbij is het een pre wanneer je geschoold bent in clownerie. Ook is het een voordeel wanneer je ervaring hebt met kinderen. Inmiddels telt de stichting honderd CliniClowns.

CliniClowns: een hartverwarmende organisatie     

Nieuwsgierig naar het hart van deze stichting stappen Peter en ik binnen in het  hoofdkantoor te Amersfoort. Het voelt meteen als een duik in een warm bad. De liefde voor de medemens straalt als het ware af van een ieder die we hier ontmoeten.
Na de koffie met petit four en een korte toespraak van directeur Coen Abbenhuis gaan we naar het theater. Daar krijgen we een workshop over het maken van contact. Hoe doe je dat? Door dat zelf te ondergaan leren we de CliniClown van binnenuit kennen. 

CliniClowns: in het hier en nu

’Het gaat er niet om of je het goed of fout doet’’, zegt clown en trainer Jacqueline Kaptein. ‘’Het doel van de workshop is het aanwakkeren van vaardigheden die we allemaal bezitten.” Samen met ruim dertig andere deelnemers luisteren Peter en ik naar haar woorden.  
Allereerst wil ze van ons weten of we ons vandaag ergens over hebben verbaasd.  Haar eerste ‘’Heb je je vandaag ergens over verbaasd?’’ vraagt ze aan de deelnemers. Na een paar antwoorden nodigt ze ons uit om rond te gaan lopen in het theater.
Ze brengt ons in het hier en nu door ons de ogen te laten sluiten en antwoord te geven over de details van de ruimte. Welke kleur hebben de stoelen?
Ik doe mijn ogen dicht en denk ”rood”. Ik open ze en zie dat het klopt. Met zulke vragen raak je bewust van je omgeving. Zo kom je in het hier en nu. Maar al te vaak dwalen gedachten af. Denken we aan iets anders dan aan datgeen waarmee we bezig zijn.

Clown Silly aan het werk. Ze zegt dat je je bij CliniClowns overgeeft aan het moment. ''Ik weet zelf nooit wat er gaat gebeuren.''
Clown Silly aan het werk. Ze zegt dat je je bij CliniClowns overgeeft aan het moment. ”Ik weet zelf nooit wat er gaat gebeuren.” Uit ”In the picture” (SBS 6 zondag 5 februari)

Workshop ”contact maken

Jacqueline daagt ons uit om een denkbeeldige koffer in onze hand mee te nemen. We lopen weer door de zaal maar staan nu steeds even stil om een ander te begroeten. Dat doe je niet zomaar. Eerst kijk je de ander aan en zet je de koffer naast je neer. Vervolgens zet je een stap naar voren en zegt dan pas ‘’hallo’’.
Even later wijst Jacqueline op de betekenis van de koffer. ‘’Wanneer je van de een naar de ander gaat dan neem je iets van het vorige contact mee naar die ander. De ballast van die gedachten plaats je in de koffer. Bij het op de grond zetten laat je die ballast los.’’  

Coen Abbenhuis met Marianne Visser van Klaarwater in het theater. Hij is sinds 1 januari 2017 directeur van CliniClowns.
Coen Abbenhuis met Marianne Visser van Klaarwater in het theater. Hij is sinds 1 januari 2017 directeur van CliniClowns.

Over CliniClowns en de liefde voor de clown 

Wist je dat?

Wist je dat CliniClowns geen subsidie krijgt? Wel heeft ze een  ANBI-status. Net als veel andere goede doelen is ze ook vrijgesteld van erfbelasting. Van 6 t/m 10 september kan je bergen verzetten voor deze organisatie door mee te doen met de Alpentocht voor CliniClowns. Dat is een compleet verzorgde tocht in Frankrijk. Je kan deze al fietsend, rennend of wandelend afleggen.

Kijk voor meer algemene informatie op de website van Cliniclowns.

6 gedachten over “CliniClowns: wij namen een kijkje achter de schermen

 1. Riny Reiken

  Wat geweldig dat CliniClowns bestaan, en kwetsbare mensen helpen om even uit de harde werkelijkheid te kunnen stappen. Vrolijkheid voelen , even dromen en transformeren in het zorgeloze. Ik heb eindeloos veel respect voor mensen die zich hiervoor inzetten. Wat mooi dat Marianne & Peter op bezoek zijn gegaan en dit artikel is weer een geweldige aanvulling van Verder op Weg met Marianne Visser – van Klaarwater, TOP X

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Ja prachtig he Riny, Vandaar dat ik hen een artikel waard vond in de categorie Meer Samen. Dit biedt een podium aan inspirerende initiatieven
   die leiden tot meer verbondenheid en compassie met elkaar. Dit ongeacht wie en met voor iedereen gelijke kanse.
   Dat is ook helemaal in de lijn van het Oranjefonds, waar we woensdag waren.
   Het artikel volgt over een paar weken.
   Eerst gaan we voor Verder op Weg naar Tear Fund. Zij hebben voor promotie ons advies ingeroepen. Ze helpen mensen zelf opstaan uit armoede en onrecht.
   Momenenteel hebben ze een campagne voor hulp aan Syrie. Prettig weekend, Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *