Spirituele gevoelens worden in het reguliere circuit niet altijd erkend

Spirituele gevoelens. En ze vroeg: ''zou dit de hemel zijn?''
En ze vroeg: ”Marianne, zou dit de hemel zijn?”

Spirituele gevoelens. Hoe ga je daarmee om? Dat weet parapsycholoog Richard Krebber als geen ander. En hoe scheid je paranormale gevoelens van zwakbegaafdheid? Daarover lees je in zijn boek ‘’Spirituele gekkies’’ dat op 5 november verscheen.

Parapsycholoog Richard Krebber uit onomwonden kritiek op menigeen in de psychiatrie en reguliere geneeskunde. Zij hebben te weinig begrip voor spirituele gevoelens. Opname en medicatie maar ook therapie worden nog te vaak en te snel voorgeschreven.

Spirituele gevoelens en altijd anders

Zelf leerde ik Richard kennen in 1999 kort na de eerste zware hartaanval van mijn man Roel (1946-2008). Opeens wist ik dingen die voor anderen verborgen bleven. De gave die ik sinds mijn kind zijn had verdrongen openbaarde zich in alle hevigheid.
Anders dan in mijn jeugd kregen nieuwetijdskinderen in 1999 veel aandacht. Maar wat maakten die kinderen zelf mee? Dat gaf mij de aanzet voor het boek ‘’Altijd Anders’: paragnost tegen wil en dank.’’ (Gopher, 2001). Daarin ik schreef ik over mijn jeugd als hoog gevoelig kind.
Ik vroeg Richard om een voorwoord en kreeg dat. Hij schreef blij te zijn met mijn boek. ‘’Eindelijk eens iemand die het hebben van spirituele ervaringen niet van buitenaf beschouwt.’’ Het schrijven over mijn jeugd leerde mij om beter om te gaan met mijn gave. Vanuit dat inzicht hielp ik anderen.

''Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank'', autobiografie over mijn jeugd als hooggevoelig kind, uitgeverij Gopher 2001
”Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank”, autobiografie over mijn jeugd als hooggevoelig kind

Spirituele gevoelens en zelfredzaamheid

Met zijn begeleiding richt Richard Krebber zich vooral op zelfredzaamheid. Verder leert hij zijn cliënten om hun persoonlijke ervaringswereld te leren beheersen. Opdat zij zelf de regie over hun leven houden en niet de persoonlijke ervaringswereld.
Dat doet me denken aan die ene vrouw die eind jaren ’90 mijn hulp inriep. Haar echtgenoot had haar altijd vernederd en mishandeld. Na zijn overlijden voelde zij hem nog steeds om haar heen.
Als verlamd zat ze de hele dag op haar stoel met naast haar een grote pot door de arts voorgeschreven pillen. De sfeer in haar huis was beklemmend. ‘’Zijn geest gaat niet weg’’, vertelde ze. Stapje voor stapje werkte ik naar het moment dat ze zelf die geest wegjoeg. Daarna kon ze weer vrij ademhalen.
Ze liet zich niet meer overvallen door spirituele gevoelens. Als dank tekende ze voor mij een droombeeld dat steeds bij haar terugkwam. ”Zou dit de hemel zijn?” vroeg ze. Het was alsof ze met aardse ogen in het paradijs keek. Kort daarna overleed ze.

Spirituele gevoelens. In 1997 verscheen het boek ''Spookhuizen en geestverschijningen'' van parapsycholoog Richard Krebber en paragnost/hypnotherapeut Jan C. van der Heide
In 1997 verscheen het boek ”Spookhuizen en geestverschijningen” van parapsycholoog Richard Krebber en paragnost/hypnotherapeut Jan C. van der Heide

Een veranderd tijdsbeeld

’Ik zie dit beeld steeds wanneer ik droom. Zou het de hemel zijn?”, vroeg ze. Ik antwoordde dit niet te weten. Het deed me denken aan de woorden van de Duitse middeleeuwse mysticus Hildegard van Bingen (1098-1179).  
Zij schreef dat ze met aardse ogen in het paradijs keek. En toch sloten ze haar niet op. Als Duitse abdis genoot ze respect. Men leefde nog in een tijd dat men het paranormale zag als normaal. Zoals nu nog in Papoea en Nederlands-Nieuw-Guinea waar Richard tot zijn 6e jaar woonde.

Spirituele gevoelens niet begrepen

Richard Krebber schrijft over zijn kind zijn in de biografische fragmenten van ‘’Spirituele gekkies.’’  Op zijn 6e verhuisde het gezin vanuit Nederlands-Nieuw-Guinea naar Nederland. Zij moeder wees hem erop om vooral niet te praten over het spirituele. In Nederland zouden ze dat toch niet begrijpen.  
Niet al het spirituele berust op waarheid. In de hersens liggen de kwab voor fantasie en voor paranormale gave vlak naast elkaar. Dat kan leiden tot wanen. Hoe maak je nu het onderscheid tussen psychopathologie en spirituele ervaringen?
Krebber noemt daarbij differentiaal diagnostiek essentieel. Dat is het stellen van de diagnose aan de hand van de aandoeningen waaraan de patiënt lijdt. Dit is van belang voor het verdere traject. Wordt dat parapsychologische begeleiding of psychiatrische opname?

Parapsycholoog Richard Krebber hoopt dat vooral ook reguliere therapeuten en hulpverleners het boek zullen lezen. Opdat er meer begrip (én acceptatie) komt voor de problematiek van het hebben van paranormale ervaringen.

spirituele gevoelens
Spirituele gekkies, presentatie 5 november

Spirituele gevoelens bestaan maar worden niet altijd erkend

Wist je dat?

Wist je dat Richard parapsychologie studeerde bij professor dr Henri van Praag aan de universiteit van Lugano? Daarvoor volgde hij een paramedische opleiding en specialiseerde hij zich in de celkunde. Ook deed hij onderzoekswerk. Als parapsycholoog combineert hij wetenschappelijke met paranormale kennis en ervaring.

Zie voor meer informatie de website van parapsycholoog Richard Krebber.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *