Raoul Wijsma wil met zijn muziek mensen raken en samenbrengen

Raoul Wijsma (3e van rechts) en zijn band
Raoul Wijsma (3e van rechts) en zijn band

Raoul Wijsma  is zanger en songwriter. Hij studeerde in januari 2013 af met een 8,5 aan het Conservatorium. Met zijn eigen band Raoul & the WiseMen speelt hij prachtige pop met een indie randje en wat elektronica. Op 19 augustus verscheen hun nieuwe single It’s an Illusion.,

Raoul Wijsma
Raoul Wijsma

Raoul Wijs ma nodigde me uit voor de presentatie van ‘’It’s an Illusion’’ op 3 september. Ik was aangenaam verrast door zijn vlijende woorden. ‘Door te googelen op blogs en muziek kwam ik bij u terecht en uw site sprak mij aan.
Hij brengt met zijn song een ode aan de vertwijfeling. Het liedbeschrijft een veranderende wereld en hoe je eigen plan daar doorheen kruist. Twijfels steken de kop op, relaties zijn niet vanzelfsprekend. Komt de toekomst nog terug? 

Raoul Wijsma over zijn bruisende leven

Zijn muziek raakt me. Het heeft iets van melancholie maar ook hoop. Evenals ikzelf geniet hij van het leven. In  2018 vloog hij voor een commerciële boeker met de blauw witte devil naar het Caribisch gebied. Met de band trad hij op in Slovenië. Daar speelden ze op bekende festivals als het Bled Festival. Ook traden ze op in een middeleeuwse stad en wijngaarden en kwamen voor t.v. en radio.’’ 
Hoe zie jij je bruisende leven? wil ik weten. ‘’Ik heb me eigenlijk nooit zo beseft dat het een bruisend leven is. Alles wat ik heb meegemaakt in de muziek is gekomen omdat ik zo graag wilde zingen, nummers wilde schrijven en wilde optreden. Zo is eigenlijk alles heel natuurlijk gegaan. Als ik soms een beetje uitzoom dan zie ik wel dat we hele bijzondere dingen meemaken, en veel verschillende mensen ontmoeten. Het mooie van muziek is dat we mensen kunnen raken en soms ook bij elkaar brengen.

Raoul Wijsma en de pandemie

Tijdens de pandemie stelde Raoul zichzelf veel vragen.
Wat en wie vind ik nu echt belangrijk?
Wat ga ik doen?
Blijf ik muziek maken?
Mijn hoofd tolde bijna’, erkent hij. ‘Toch heb ik mijn twijfels en gedachten opgeschreven en in de muziek verwerkt. Elke keer als er weer een laagje bijkwam, zoals instrumenten, baslijntjes of als de producer de akoestische drumpartijen mixte met elektronische samples werd ik steeds zekerder. It’s an Illusion voelt als een bevrijding. En nu is het tijd om de song aan iedereen te laten horen’ 

Raoul Wijsma
Raoul Wijsma

Raoul Wijsma en zijn liefde voor muziekHij onderzoekt en stelt zichzelf vragen over de wereld om ons heen en onze eigen acties. In zijn muziek beluister ik iets van weemoed. Toch klinkt ze altijd vol hoop. Hij is  nieuwsgierig en houdt ervan om met een open blik nieuwe mensen te ontmoeten. Evenals ikzelf is hij dol op reizen. Dat alles hoor ik terug in zijn melodische pop songs met een warme, heldere sound en een vleugje elektronica.
Speelde je altijd al muziek? vraag ik hem. ‘Eigenlijk was ik vanaf kleins af aan al met muziek bezig. Zingen, muziekles, noten leren, theater. Dat wilde ik heel graag en nog steeds. Muziek voelt als een deel van mij. Na de basislessen ging ik op zangles en bleek het dat er wel wat meer inzat. Daarna werd het serieus en heb ik uiteindelijk het conservatorium gedaan.

Zijn blik op de wereld

Zanger en songwriter Raoul Wijsma schrijft en zingt eigen songs over hoe hij de wereld om zich heen ziet. ‘Muziek is een middel om mensen te bereiken,’ zegt hij. ‘Puur en intiem in een huiskamer, of met band op het podium. Het maakt niet uit.’
Hoe of hij de wereld ziet? ‘Ik volg het wereldnieuws en ben er ook in mijn hoofd erg mee bezig. Er zijn veel spannende (niet altijd positieve) ontwikkelingen gaande. Het moeilijke is alleen dat je er niet zoveel invloed op hebt. Ik denk dat er heel veel verschoven is qua hoe mensen tegen zaken aankijken en dat we daar nu met zijn alleen een weg in proberen te vinden.

Raoul Wijsma als zingende ober bij Pasta & Basta Amsterdam
Raoul Wijsma als zingende ober bij Pasta & Basta Amsterdam

Zijn boodschap aan de wereld  

De nummers van hun eerste EP gingen voor een deel over de snelle wereld. Niet omkijken naar elkaar en vooral geen tijd om even stil te staan. ‘Dat is nu opeens heel anders,’ zegt Raoul.
We noemden die EP ‘Come together’, toevallig ook een nummer van de Beatles. Dat lijkt me een mooie boodschap.’ 

Raoul Wijsma
Raoul Wijsma

Over Raoul & the Wisemen

Wist je dat?

Wist je dat Raoul & the Wisemen ook in huiskamers optreedt? Ook geeft Raoul muziekles en heeft hij een lespraktijk.  

Kijk voor meer informatie op de website van Raoul & the Wisemen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *