25e Libelle Zomerweek, massaal + commercieel maar ook leuk en gezellig

Wat gebeurt er hier? Marianne Visser van KLaarwater en Peter Lasschuit bezoeken de 25e Libelle Zomerweek
Wat gebeurt er hier? Marianne Visser van Klaarwater en Peter Lasschuit bezoeken de 25e Libelle Zomerweek

De 25e Libelle Zomerweek vond plaats van donderdag 19 tot en met woensdag 25 mei 2022. De editie werd aangekondigd als ‘’Een feest voor vriendinnen.’’ Volgens de cijfers is 99% van de bezoekers vrouw. Zou Peter zich tijdens ons bezoek voelen als een sultan in een harem?

25e Libelle Zomerweek
Kleding scoren op de allerlaatste dag van de 25e Libelle Zomerweek, Modehuis Ivry Beau verkocht vijf kledingstukken voor 25 euro. Thuis bleek de winkelwaarde 160 euro te zijn,

Peter vond de 25e Libelle Zomerweek vooral druk. Libelle is een blad dat zich richt op de brede massa van dames vanaf dertig jaar. Dat zagen we terug in de bezoekers. . ‘Ik heb nog nooit zoveel vrouwen bij elkaar gezien’, zei Peter. Samen drongen we ons door de dichte massa. 

25e Libelle Zomerweek en de grote massa  

Libelle weet volgens hun eigen mening wat vrouwen willen. Dat is niet alleen een leuke man maar ook lekker eten en er leuk uit zien. Daarbij richt ze zich op de brede massa. Alleen vertoont deze niet altijd hetzelfde gedrag en dat zie je aan de oplage.
Deze kelderde van 1997 tot 2020 van 750.000 naar 191.899 (bron: CIM Brand-Rapport).Dat komt vooral omdat ongeveer vier op de tien mensen tegenwoordig liever een digitaal magazine lezen. Libelle bleef daarin niet achter.
Sinds begin juli 2021 publiceert ze het gehele tijdschrift ook online en bereikt daarmee zo’n 1.286.000 personen. Dat lijkt veel maar in 1997 bereikte ze 2,5 miljoen personen. Intussen staat het blad na het Algemeen Dagblad en de Donald Duck op de derde plaats qua mediabereik (bron: Nationaal Media Onderzoek).

25e Libelle Zomerweek, , Linda van Rijn signeert
Linda van Rijn signeert

25e Libelle Zomerweek en de commercie

Vergeleken met de eerste edities vind ik het nu veel commerciëler gericht. De allereerste keer vond de Zomerweek in 1997 plaats in Apeldoorn. Op de eerste dag bezochten tienduizend vrouwen van wie 1 % mannen.
Zelf bezocht ik in 2000 samen met Roel voor het eerst de Libelle Zomerweek. Als vanzelf ontmoette ik enkele columnisten en ook was het lang niet zo druk. Roel  vond het typisch iets voor kakelende vrouwen.   
Dat ene percentage mannen zat Libelle blijkbaar dwars. Vandaar wellicht dat ze in 2003 een verkiezing hielden van ‘De leukste man van Nederland.’ Helaas, het mocht niet baten. Naar het jaarlijkse feestje van Libelle komen vooral massa’s vrouwen. Volgens Libelle besteden ze gemiddeld 88 euro per dag. Gemiddeld koopt 99% drie artikelen.
Anders dan in 1997 vind je de ene stand na de andere. De ene verkoopt opzetborstels voor elektrische tandenborstels. De andere boeken. En bijna overal valt er iets te proeven. Peter sloeg al die drankjes af. ‘’Ik moet ook nog naar huis rijden’’, zei hij zeer beslist.

25e Libelle Zomerweek, cocktailproeverij
25e Libelle Zomerweek, cocktailproeverij

25e Libelle Zomerweek: leuk

De 25e Libelle Zomerweek bezochten Peter en ik tijdens de laatste dag. Mooie mode zag ik bij diverse stands. Modehuis Ivy Beau bood op deze laatste dag vijf kledingstukken aan voor slechts 25 euro. Eenmaal weer thuis bekeek ik de prijskaartjes. En wat bleek? De totale waarde van mijn aankoop was maar liefst 160 euro!!!
Leuk en lekker vonden Peter en ik ook de ijskraam van Professor Grunschnabel. Zo noemt Peter Ornstein zich. In 2003 besloot hij om ijs te gaan maken zonder melk, room en eieren. Dat leidde tot een wereldwijde zoektocht naar andere ingrediënten.
Zo smulden wij van een maromoktoro met kokos als belangrijkste ingrediënt. De inspiratie hiervoor deed Grunschnabel op in de Mekongdelta van Vietnam. Door die avontuurlijke wereldreis raakte Ornstein pas in 2008 een beetje bekend, Sinds 2012 verkoopt hij zijn ijs ook in Nederland.    

Gezellige momenten

De 25e Libelle Zomerweek kende ook veel gezellige momenten. Zoals een workshop om cocktails te maken. Of lekker dansen en swingen in de feesttent. De tekeningen van Marjolein Bastin bewonderen. Praten met columnisten of een boek laten signeren door een bekende schrijfsters onder wie Linda van Rijn. Gezellig vond ik vooral ook het Libelle-pleintje met zijn mediterrane sfeer en workshops.  Toch is en blijft het vooral iets voor vrouwen. Evenals Roel vond ook Peter er weinig aan.     

In 2017 won de Libelle Zomerweek de Cross Media Awards
het Libelle pleintje
25e Libelle Zomerweek, het Libelle pleintje

Dit waren voor mij de toppers van de 25e Libelle Zomerweek

Wist je dat?

Wist je dat Libelle van de Libelle Zomerweken van 1997 – 2004 geen foto’s meer heeft? Bij verhuizing naar het Persmuseum, Beeld & Geluid en de Koninklijke Bibliotheek raakte een deel van het Libelle-archief verloren. Tegenwoordig wordt alles digitaal bewaard. Zo zijn over 25 jaar nog steeds de foto’s te zien van de 25e Libelle Zomerweek.

Kijk voor meer informatie op de website van Libelle.nl  

Het thema van de categorie Travel is een dagje uit of een paar daagjes weg. Voor de Stichting Promotie Recreatie En Toerisme (PRET) blog ik regelmatig over hun Hollandia Netwerk Bijeenkomsten. Deze belichten de toeristische en recreatieve mogelijkheden van een bepaalde locatie. Op 18 mei 2022 vierden ze in Leiden de 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst.

2 gedachten over “25e Libelle Zomerweek, massaal + commercieel maar ook leuk en gezellig

 1. Riny Reiken

  Geweldig dat jullie samen naar de Libelle week zijn gegaan. ‘Happy’ met nieuwe en betaalbare kleding, heerlijke cocktails proeven, columnisten ontmoeten voor uitwisseling van de laatste nieuwtjes. Hé-le-maal jouw party. Prachtig en fijn, op stap met jouw Peter, die het meest geniet van zijn eigen vrouw, en na zijn uitstapje in luilekkerland zijn allerliefste weer veilig naar huis rijdt. Top ! De Libelle dag geeft een feestelijk gevoel. Zelf heb ik geïnformeerd naar prijzen om daar eens iets te huren om te presenteren. De bedragen zijn echter voor kleine ondernemers erg hoog, oftewel peperduur. Dat zal niet anders kunnen, en is ook wel begrijpelijk. Het is echt een enorme organisatie, ere wie ere toekomt, want de Libelle Zomerweken is een geweldig evenement, groetjes Riny X

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Jouw romantische likorettes met hun prachtige verhalen zouden een enorme aanwinst zijn voor de Libelle Zomerweek.
   Eigenlijk mogen ze daar niet ontbreken.
   Maar tja, die prijs om daar een stand te huren ligt inderdaad gigantisch hoog.
   Dat moeten de bezoekers missen.
   Maar ze kunnen wel op jouw website Hartje Mokum kijken en de verhalen lezen. Van majoor Bosshardt tot de prinsen van Oranje die allemaal in jouw gezellige proeflokaal kwamen. Groetjes Marianne en Peter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *