Hub Pollen laat de wereld al 25 jaar lang genieten van zijn stillevens

Hub Pollen maakt mij altijd blij met zijn doeken die hij omschrijft als  ‘Hedendaags Realisme.’ Met een mooie expositie viert hij zijn 15-jarige jubileum bij zijn exposant Van Loon Galleries in Vught. De overzichtstentoonstelling is te zien van 5 februari tot en met 13 maart 2022.

Hub Pollen, vaas met tak appels
Hub Pollen, vaas met tak appels

Bij een door Hub Pollen geschilderde perzik voel je als het ware het sap langs je vingers sijpelen wanneer je erin hapt. Wat perfectie betreft laten zijn stillevens zich vergelijken met werken van meester-schilders uit de17e en 18e eeuw.

Hub Pollen en het détail  

Terwijl ik samen met Hub Pollen naar een schilderij kijk, valt mij zijn oog voor détail op. Ik neig er zelfs naar om de appel met steeltje en al van het schilderij te plukken.
Van 1969 tot 2001 hadden hij en zijn vrouw een eigen groentezaak. Nu blinkt hij uit in het verbeelden van de schoonheid van eenvoud.

Hub Pollen, stilleven met witte kom en pruimen
Hub Pollen, stilleven met witte kom en pruimen

Hub Pollen over zijn geliefde olieverf

Ik  vraag hem waarom hij begon met schilderen en bij voorkeur met olieverf.  ’Als schooljongen tekende ik altijd al graag op blaadjes, in boekjes, in de kantlijn van een agenda. Na de HBS en enkele kantoorbaantjes opende ik een eigen groentezaak. Een kleurrijk beroep waarin ik veel van mijn creativiteit kwijt kon door het natekenen van mijn eigen waar.
Olieverf leek mij te gek maar ik waagde mij er nog niet aan.
Op zekere dag begon ik voorzichtig met olieverf. Ik pakte het meteen groots aan door het naschilderen van een kalenderfoto met daarop een schilderij van Rembrandt. Mijn linnen doekje van 30 x 40 cm. oogde sfeervol. Het hangt nu al jaren bij ons in de woonkamer.
’ 

Hub Pollen, stilleven met wilde knoflook
Hub Pollen, stilleven met wilde knoflook

Hub Pollen en stillevens

Waarom schilder je vooral stillevens?
‘’Als je zoals ik op latere leeftijd begint dan kun je niet meer alles leren. De keuze voor deze specialisatie heb ik heel bewust gemaakt nadat ik eerst van alles geprobeerd had. Het schilderen van een stilleven kan je thuis arrangeren. Ik hoef daarvoor niet naar buiten en het blijft onveranderd staan. In mijn eigen atelier en bij mezelf thuis voel ik me helemaal in mijn element.’
Een Keulse pot geeft meer sfeer aan zijn doek ‘puntpaprika’s en bosui’.  Ook op zijn andere stillevens zie ik oude voorwerpen. De schoonheid van deze eenvoudige alledaagse voorwerpen verbeeldt hij met verbluffend realisme. Spanning, kleur, compositie en karakteristieke penseelstreken maken zijn stijl uniek.

stilleven met puntpaprika's
Hub Pollen, stilleven met puntpaprika’s

Hub Pollen en zijn werkwijze

Hoe ga je te werk?
’Ik schilder meestal op 6 mm dik MDF. Dat zijn platen van geperst hout met een gemiddelde dichtheid. Beide zijden schuur ik licht op. Op de achterkant breng ik een laag zwarte acrylverf aan, dat voorkomt kromtrekken. Met een brede, platte kwast strijk ik op de voorkant een laag Gesso en ga er dan met een droge verfroller over(schuimroller). Na droging herhaal ik dit proces.
Na het opstellen van een evenwichtige compositie maak ik met zwart aquarelpotlood een tekening. Daarna volgt een eerste onderschildering en deze werk ik laag voor laag uit. Tussen elke laag zitten er 1 of meerdere droogdagen.’’

Hub Pollen en zijn inspiratie

Wat inspireert je?
‘Middeleeuwse meesters en hedendaagse realistische schilders inspireren me. Voor stillevens vind ik het fijn als dingen niet perfect zijn of dat te zien is dat ze een leven achter zich hebben. Verder biedt ook sommige muziek mij inspiratie.’
Zoals?
De Conquest of paradise door Vangelis en Let it be van de Beatles. Die muziek blijft altijd mooi en raakt me.’

Hub Pollen pimpelmees
Hub Pollen pimpelmees

Verder genieten van olieverfschilderijen

Hub Pollen exposeerde van juni tot september 2018 bij galerie Staphorsius te Westzaan.
• Aan de Zaanse Schans vind je de nog enig werkende olieverfmolen ter wereld.
• Adembenemend mooi is het olieverfschilderij Pentecost van El Greco.
• Mooi zijn ook de stillevens van Roman en Henriëtte Reisinger.
• Hub Pollen exposeert al 15 jaar bij Van Loon Galleries in Vught. 
• Concrete informatie expositie Hub Pollen van 5 februari tot 13 maart bij van Loon Galeries.

Wist je dat?

Wist je dat Hub Pollen het liefst bij daglicht schildert? Hij moet dan ook geïnspireerd en gemotiveerd zijn.

Kijk voor meer informatie op de website van deze Nederlandse schilder van hedendaags realisme.

Regelmatig schrijf ik over kunst. Zoals ook over Nicolaes Maes. Hij schilderde luistervinken. Dat zijn personen die stiekem meeluisteren tijdens intieme gesprekken tussen twee personen. Zoals de vrouw des huizes die haar dienstmeisje bespiedt tijdens een amourette.   
Mijn schrijven over kunst leidt tot vele uitnodigingen. Zoals voor de opening van de expositie Flash/Back in het Mauritshuis. Hiervoor lieten zestien fotografen zich inspireren door eeuwenoude meesterwerken. De expositie werd geopend door Koning Willem-Alexander. Ze vond plaats op 1 juni 2022 ter ere van de 200e verjaardag van het Mauritshuis.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *