Improvisator Cor Wiesnekker ‘Lachen doorbreekt de angstpsychose’

Improvisator Cor Wiesnekker in Lunchroom de Rozentuin van de Beeldentuin Garderen
Improvisator Cor Wiesnekker in Lunchroom de Rozentuin van de Beeldentuin Garderen

Improvisator Cor Wiesnekker leeft voor het theater en wil dat mensen genieten en vooral lachen. Juist nu. Voor bedrijven verzorgt hij conferences op maat. Ook verzorgt hij o.a.  de workshop : ‘’improviseren kun je leren’’. Als mental coach helpt hij mensen o.a. op bij weg bij sollicitaties.

Improvisator Cor Wiesnekker in Lunchroom de Rozentuin van de Beeldentuin Garderen
Improvisator Cor Wiesnekker in Lunchroom de Rozentuin van de Beeldentuin Garderen

‘De lach is cruciaal voor ons bestaan,’ zegt improvisator Cor Wiesnekker tegen mij. ‘’We zitten momenteel in een angstpsychose,  zegt hij. Angst voor corona, relschoppers die de winkelstraten stukslaan en agressie tegen huisartsen en zorgverleners. Geen wonder dat we verstard van angst raken. ‘Hoe wil je dat doorbreken?’ vraag ik aan Cor.   

Improvisator Cor Wiesnekker over de angstpsychose

Begin bij je zelf. Kijk bij het opstaan tien minuten in de spiegel en ga dan lachen. Dat helpt. Stel dat we om 12 uur allemaal gaan lachen. Kijk dan eens wat er gebeurt. Lachen verdrijft de angst. Het is een simpel instrument maar we zijn het verleerd. Jij niet, jij hebt een mooie ronde spontane lach maar dat heeft niet iedereen.

EnterTrainer Cor Wiesnekker ontmoetten Peter en ik in de gezellige lunchroom De Rozentuin van Beeldentuin Garderen. Toegegeven, eerst zag ik in hem alleen maar een clown. Totdat ik met hem in gesprek raakte. We geven elkaar ons visitekaartje. Op het zijne staat met grote letters het woord EnterTrainer. 

Improvisator Cor Wiesnekker; de EnterTrainer  

Als EnterTrainer vermaakt Cor mensen met grapjes en leuke verhalen. Daarbij speelt hij verschillende typetjes. Van de keiharde majoor de Moker en natuurliefhebber Job de Veluweranger tot  schoenpoetser Joesoef die geen perfect Nederlands spreekt. Elk personage is hem even lief.
In zijn woonplaats Voorthuizen speelde hij jarenlang de rol van Sinterklaas. Maar spelen noemt hij niet het juiste woord. Cor: ‘Een typetje  speel je niet maar dat ben je. Er vindt een metamorfose plaats in je brein en denken.’

Improvisator Cor Wiesnekker als de knorrige majoor
Improvisator Cor Wiesnekker als de knorrige majoor

Improvisator Cor Wiesnekker: van sales naar het theater

Waarom ik  entertainer werd? Ik heb altijd in de verkoop gewerkt. Ik verkocht meubels aan particulieren. Daarbij moet je heel veel praten en toneel spelen.’ Door de televisietalenjacht Lama raakte hij in de jaren ’90 geïnspireerd voor het improvisatietheater. ‘Vanuit het niets kwam ik daarin terecht en startte ik de Comedyfabriek.

Improvisator Cor Wiesnekker: de Motivatiecoach

Improviseren is theater. Daarbij gaat het vooral om houding, mimiek, lichaamstaal. Wat wil je uitstralen? Het moet altijd echt zijn want anders  hebben de mensen je  zo door. Hoe kan je er bewust mee spelen en wat  wil je laten zien?

Zo help ik ook mensen verder op weg bij sollicitaties. Eigenlijk, begint deze al zodra je wellicht aanstaande werkgever uit het raam kijkt wanneer je, bijvoorbeeld, uit de auto stapt. Wat is je mimiek en welke uitdrukking heb je op je gezicht?’

Improvisator Cor Wiesnekker
Improvisator Cor Wiesnekker

Het Genootschap van de Gulle Lach

Op 1 april 2003 ondertekende Cor de oprichtingsakte van het Genootschap der Gulle Lach. Hij is voor zijn leven benoemd tot eerste president. Bij het noemen van de datum 1 april dwalen mijn gedachten af naar mijn man Roel (1946-2008). Hij wilde per se niet op 1 april trouwen want dan zou niemand ons geloven. Daarom traden we op 31 maart 1982 in het huwelijk.

Tot de doelstellingen van het genootschap behoort onder meer de gulle lach te zien als een middel om pessimisme te verdrijven en positief denken te creëren. Ook moeten de leden hun gulle lach regelmatig laten horen en haar zien als levensvisie.

Protesteren op het Binnenhof

Met een delegatie van het genootschap trok Cor in 1995 naar het Binnenhof in Den Haag. Ze droegen een spandoek van 60 x 40 centimeter met daarop de woorden: ‘In Nederland moet er meer gelachen worden.’

Cor: ‘Nog maar nauwelijks hadden ze het Binnenhof bereikt of ze werden omringd door drie aan vier agenten. Er gold een spandoekverbod. Verbluft keken de agenten toe hoe wij in een gulle lach uitbarstten. Dat werkte, We kregen een tijdelijke vergunning.

Onder politiebegeleiding liepen we over het Binnenhof naar het torentje maar moesten er wel onder blijven staan. Met deze ludieke actie gaven we een positief signaal aan de samenleving. Ook doen we mee aan acties zoals de Blokkeerfriezen. Daarbij gaat het ons vooral om het lachen.

Cor Wiesnekker en zijn boodschap voor deze tijd

Als  slot van ons gesprek geeft Cor een boodschap voor de agressieve en angstige tijd van nu.

Laten we elkaar nemen zoals we zijn
Laten we elkaar nemen zoals we doen
Maar vergeet nooit te lachen met fatsoen
Je hebt trouwens nooit een mop nodig om te lachen. Iedereen kan lachen. Als we dat meer gaan doen dan verlaat de angst ons.

Cor Wiesnekker met Jacques Herb tijdens het zandsculpturenfestival Garderen
Cor Wiesnekker met Jacques Herb tijdens het zandsculpturenfestival Garderen en leden van het Genootschap der Gulle Lach

Leuk om te noteren

 • Improvisator Cor Wiesnekker is (mede)oprichter van het NKD/Dweilfestival in Voorthuizen.We hebben samen heel wat afgelachen’, zegt hij over de bestuursvergaderingen van het allereerste moment.
 • Jacques Herb is ambassadeur van het Genootschap der Gulle Lach.  Op 27 augustus 2021 trad hij op in Lunchroom De Rozentuin van de Beeldentuin van Garderen. Het mooie orgel De Rozentuin draaide zijn  megahit en Jacques zong uit volle borst mee met deze gloednieuwe variant.  
 • In lunchroom De Rozentuin werken mensen met het syndroom van Down. Het is een prachtig voorbeeld van maatschappelijk ondernemen.
 • Interview met Adri van Ee directeur van de Beeldentuin.

Wist je dat?

Wist je dat improvisator Cor Wiesnekker ook het initiatief nam  tot de Stichting Napoleon in Voorthuizen?   ‘Hij heeft ontzettend veel betekend voor ons dorp. Hij heeft de hoofdstraat laten aanleggen, ervoor gezorgd dat ons dorp in tweeën is gesplitst. Hij heeft ons welvaart bezorgd en meerdere keren geld gedoneerd aan onze kerken.’ In de geest van deze vorst wil de stichting minder bedeelden steunen.

Kijk voor meer informatie op de website van EnterTrainer Cor Wiesnekke

Regelmatig schenk ik aandacht aan inspirerende personen die bijdrage aan een maatschappij met meer liefde, compassie en verbondenheid. Eerder bracht ik pastoor en levensgenieter pastoor Schafraad in beeld.

Met Verder op Weg bied ik een podium aan inspirerende personen die bijdragen aan een wereld met meer liefde en aandacht voor elkaar.

4 gedachten over “Improvisator Cor Wiesnekker ‘Lachen doorbreekt de angstpsychose’

 1. Riny Reiken

  Wat een heerlijk verhaal weer en lachen is echt heel gezond. Het herinnert mij aan een intense slappe-lach moment met de schrijfster zelf. Een fotograaf moest van ons samen op een goede dag een plaatje schieten voor een artikel van Marianne over gedistilleerd. Wij zaten samen de hoek van de bar in mijn proeflokaal en kregen een lachkick die maar niet overging. Steeds als wij opnieuw naar elkaar keken ging het maar door. De fotograaf ging een rondje om, en een serieuze foto maken lukte hem bij terugkomst nog maar net op het nippertje. De lachbui leeft vijfentwintig jaar later nog scherp in mijn geest. Het was een enorme ontlading en Cor heeft gelijk, er was geen grap gemaakt maar het gebeurde gewoon spontaan. Iedereen werd er heel vrolijk van en al snel lagen alle aanwezigen in een deuk, heerlijk. Er moet zeker meer gelachen worden, terugdenkend aan dit vrolijke voorval val ik straks vast lachend en zorgeloos in slaap, het lach-genootschap spreekt mij enorm aan, welterusten, groet Riny X

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Ja Riny, dat moment bij jou aan de bar vergeet ik nooit. Wat hebben we sindsdien nog vaak samen gelachen.
   Om te lachen heb je geen mop nodig. Ook nu nog barst ik vaak in lachen uit en altijd geeft dat een fijn gevoel.
   Ik wens je nog een fijn weekend.

 2. Sjaak van Vugt

  Goede morgen Marianne,
  Het verhaal van Cor heb ik met een jaloers gemoed gelezen. Mijn huidige levenssituatie met een erg kwakkelende gezondheid vraagt veel doorzettingsvermogen om te voorkomen dat ik somber wordt. Zo’n mooi en positief verhaal kan een hulpmiddel zijn bij mijn absolute wil om overeind te blijven Ik kan nog niet zomaar de knop omzetten en in lachen uitbarsten. Dat lijkt me ook teveel gevraagd. Wel merk ik dat het me stimuleert om te kijken naar positieve mogelijkheden die er nog volop zijn. Wat doen met die positieve mogelijkheden en vertrouwen hebben in de toekomst is het devies. Ik moet buiten in onze tuin nog wat dingen opruimen en op enkele plekken nog bloembollen zetten om daarvan straks te genieten in het voorjaar. Vanmiddag komt mijn kleinzoon. Dat is mooi. Ik maak me sterk om samen met hem te spelen. Weg met het downdenken en aan de slag. Groet,

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Beste Sjaak,
   Hartelijk bedankt voor je reactie en wat ben ik blij dat je kleinzoon weer naar je toekomt. Ik weet dat jullie heel veel van hem houden en vurig wensen dat de gezinssituatie anders was. Dat dat jochie op zou groeien in een warm nest vol liefde waarin ook zijn vader, jullie zoon, opgroeide. Liefde zoals jij die ook volop bezit en deze inzet voor je vrouw, kinderen, medemens. Zoals je dat vroeger deed en nu nog steeds doet. Dat vind ik zo mooi van je. Doorgaan en het beste ervan maken. Ik wens je heel veel sterke en geniet van je tuin.
   Hartelijke groet ook van
   Peter, Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *