Winterfair Garderen 2021 : gezellige uurtjes in winterse sferen

Kerstfair Garderen 2021, proost
Kerstfair Garderen 2021, bruin cafe van Museum Oude Amachten en Speelgoed, proost

Winterfair Garderen 2021 duurt dit jaar t/m 11 december. Het evenement is alleszins een bezoek waard. Niet alleen voor de braderie maar ook wegens het tot eind december geopende zandsculpturenfestijn. Daar verbeelden miniatuurtjes het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tip, bezoek tijdens Winterfair Garderen 2021 ook het Zandsculpturenfestijn met miniatuurtjes van 5 cm gemaakt van zand
Tip, bezoek tijdens Winterfair Garderen 2021 ook het Zandsculpturenfestijn met miniatuurtjes van 5 cm gemaakt van zand

Een dag na de opening op16 november bezochten Peter en ik de Winterfair Garderen 2021. Dit jaar stond de kerstmarkt van Beeldentuin Garderen in het teken van 75 jaar bevrijding. De standhouders droegen kleding uit de jaren ’40-’45 en er klonk muziek uit de oorlogstijd. De looproute bracht ons ook naar de zandbeelden.

Winterfair Garderen 2021 : Sinterklaasliedjes zingen in de Rozentuin

De gezelligheid kwam er meteen goed in tijdens onze lunch in de Rozentuin. Daar werken anders begaafde mensen. Ofwel: mensen met het syndroom van down. Gezien hun glunderende gezichten genieten ze van het contact met de gasten.

Een soldaat in een uniform van groen wollen vilt met een ukelele verhoogde de gezelligheid nog meer. Met Sinterklaas nog maar zo kort in het land  zette hij in met het lied ‘O, kom er eens kijken’. Natuurlijk zong  ik meteen mee.

Kerstfair Garderen 2021
Kerstfair Garderen 2021, Sabina en Sathiya van lunchroom De Rozentuin

Winterfair Garderen: dertig kraampjes en stands

Kijken deden Peter en ik volop. Winterfair Garderen telt zo’n dertig kraampjes en stands. Engeltjes, verlichte huisjes en andere kerstversiering zijn er volop te koop.  De ene stand was nog mooier dan de andere. Ze boden volop ideeën om het in de kersttijd huis extra gezellig te maken.

Het deed me denken aan het boek ‘Hou me vast zoals ik was’  van Gaby Rasters. Dit onlangs als Bookazine verschenen waar gebeurde verhaal gaat over vrolijke Jasmin. Op jonge leeftijd krijgt ze borstkanker. Haar echtgenoot en vriendinnen weten niet of ze de kerst nog zal halen. Daarom verassen ze haar eerder in het jaar met een vervroegde kerst compleet met kerstboom en al.

Winterfair Garderen 2021 en corona

Ook wij weten niet wat kerst zal brengen. Wat zullen de gevolgen zijn wanneer de besmettingscijfers steeds maar door blijven stijgen? Op zijn ergst gaat alles weer dicht. Kunnen we gezellig met zijn allen bij elkaar komen? We zullen rekening moeten houden met de anderhalve meter afstand.  Het voelt als een oorlog met een voor het blote oog onzichtbare vijand. Niemand weet wat er boven zijn hoofd hangt. In de periode 1940-1945 wisten ze dat ook niet. Een indrukwekkende impressie van de oorlogsjaren zien we verbeeld in de zandsculpturen van Beeldentuin Garderen.  Van het ‘Arbeit macht frei’ boven de poort van  Auschwitz tot de intocht van de bevrijders is alles in zand verbeeld.

Zandsculpturen 1940-1945

Met det vele oorlogen van nu  twijfel ik even om de zandsculpturen uit 1940-1945  te gaan bewonderen. Wat zal dit met mijn 86-jarige Peter doen? Als kind maakte hij zelf de oorlog mee. Welke verdrongen herinneringen kunnen naar boven komen?

Toch gaan we kijken en krijgen daarvan geen spijt. De levensgrote beelden en de decors zijn indrukwekkend. Belangrijke episodes zoals de Slag om Arnhem, Market Garden, het Ardennenoffensief en Pearl Harbour(liefst elf  meter lang en vijf meter hoog)  zijn weergegeven als panorama’s. Het persoonlijke oorlogsleed is verbeeld in miniaturen van zand.

Zandminiatuurtjes van 5 cm verbeelden de bevrijding

Draaiorgelmuziek en een clown

Bij het zien van De Bevrijding vergeten we alle ellende.  De blije gezichten, vlaggetjes in rood-wit en blauw, bloemen …. en orgelmuziek. Achter een nostalgisch  draaiorgel van De Rozentuin draait Nathalie Budding muziek uit de oorlog. In 2019 won ze in Helsinki het Europees Kampioenschap orgeldraaien. Daarna maakte ze samen met meneer Cor van de Comedyfabriek een tournee door Europa.

Natalie Budding draait het orgel tijdens het tot eind december te bezoeken zandsculpturenfestijn die aansluit bij Winterfair Garderen 2021. Rechts meneer Cor.

‘Heb je zin in een borreltje?’ vraagt meneer Cor aan ons. Daar zeggen Peter en ik geen nee tegen. Clown Cor Wiesnekker neemt ons mee naar een nostalgisch café. Samen proosten we op deze oergezellige dag tijdens Winterfair Garderen 2021.

Aan het eind van ons bezoek drinken we nog even een kopje thee in het zelfbedieningsrestaurant. Daar zien we de clown weer. Samen met een vrouw met een  ‘ mooie lach’ brengt hij iedereen aan het lachen. ‘Lachen verdrijft de angst en om te lachen heb je niet altijd een mop nodig,’ zegt meneer Cor tot slot. 

Kerstfair Garderen 2021 Beeldentuin
Kerstfair Garderen 2021 Beeldentuin

Doen!

Wist je dat?

Wist je dat de in de Beeldentuin ook een compleet en gezellig woonwinkeldorp kunt bezoeken? Het is maar liefst 1.300 vierkante meter groot en  verdeeld over twee verdiepingen.  Je vindt er de allermooiste tuin- en woondecoraties, beelden, woonaccessoires, meubelen en nog veel meer. 

 Kijk voor meer informatie op de website van de Beeldentuin Garderen.

Muziek al dan niet met kerst verrijkt je leven maar wat deden artiesten tijdens de lockdown?

2 gedachten over “Winterfair Garderen 2021 : gezellige uurtjes in winterse sferen

 1. Riny Reiken

  Het lijkt mij heerlijk om dit evenement mee te maken, en jullie zien er zo fantastisch goed uit. Mooie hoeden met daaronder twee blije, verwachtingsvolle koppies, geweldig. ‘Forget Young’ schiet mij meteen door het hoofd. Met de kracht om elkaar te steunen, zó sterk ! Dan samen door al die emoties heen. In het artikel geeft Marianne maar weer eens aan hoe belangrijk Vrijheid is. En dat we in onzekere tijden leven, zuinig moeten en mogen zijn op elkaar, en de afstandsregel. Bevrijding volgt, het is feest in Garderen, laat het een voorteken zijn en laten we elkaar vasthouden in deze moeilijke tijd. Ik werd enorm blij van dit artikel terwijl ik er zelf niet bij was. En daar is weer die onzichtbare kracht van de schrijfster, maar hoe doet ze dat toch ? Dat komt vast door de warmte in haar eigen hart met toch steeds oog en oor voor medemensen. En door Peter, haar bijzondere avonturier. Samen kleuren zij het leven en genieten van elkaar. Trotseren weer en wind en gaan vastberaden dóór. Tóch genieten van het leven in het nieuwe NU, daar is moed voor nodig. Wat een bijzonder ‘echt-paar’, weer een mooi verhaal. Groet, Riny.

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dank je wel Riny,

   Ja, we blijven zo veel mogelijk genieten en vooral veel lachen. Peter krijgt op 12 december zijn Booster maar ik kom er bij de GGD niet doorheen. Na eindeloos proberen het nummer te bereiken, lukte het en na eindeloos wachten kreeg ik eindelijk iemand aan de lijn. Maar wat gebeurde er? Na het noemen van mijn servicenummer werd de verbinding onverwachts verbroken. Dus kan ik weer opnieuw beginnen. Nou ja, we zullen er maar om lachen want dat is echt de beste remedie.
   Groetjes ook van Peter, Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *