Australisch feestje tijdens boekpresentatie van Maria Douwes

Australisch feestje. Ik (Marianne Visser van KLaarwater) proost met auteur Maria Douwes op het succes van haar boek Terug naar Australië
Australisch feestje. Ik proost met auteur Maria Douwes op het succes van haar boek Terug naar Australië

Een intiem Australisch feestje. Dat beleefden Peter en ik op zaterdag 4 september in Het Wapen  van Landsmeer te Landsmeer. Maria Douwes had haar familie vrienden en kennissen uitgenodigd voor de presentatie van haar boek ‘Terug naar Australië’.

Australisch feestje
Australisch feestje, Maria Douwes signeert haar boek ”Terug naar Australië’, met naast haar zoon Kaspar

Maria Douwes ken ik van de door haar georganiseerde ‘Dans in Stijl’ avonden in Amsterdam. Het was op 14 mei 2011 een van mijn avondjes uit met Peter Lasschuit. Hij nam me mee in zijn armen op de maat van de swingende muziek van de uit achttien musici bestaande West End Big Band. Nu genoten we op 4 september 2021 van een Australisch feestje tijdens de presentatie van ’Terug naar  Australië’.

Australisch feestje: voor honderd gulden van Amsterdam naar Sydney

Ceremoniemeester Thijs Launspach stelde zich voor als vriend van de familie Douwes met wie hij veel avonturen beleefde. Tijdens zijn opening wees hij erop dat het gezin Douwes tot de laatste families behoorden die voor honderd gulden vanuit Amsterdam naar Australië trokken. Zowel de Australische als de Nederlandse overheid sponsorden deze reis. 
Op 9 december 1960 emigreerde Maria Douwes met haar ouders, vijf broertjes en vier zusjes naar Australië. Via de Azoren voeren ze naar Curaçao, door het Panamakanaal naar Tahiti en via Nieuw-Zeeland naar Sydney. Eind december vloog Maria Douwes met zoon Kaspar naar New-York om met een containerschip naar Australië te reizen. De route was bijna hetzelfde als in 1960.       

Australisch feestje: dolfijnen en walvissen

‘Waarom maakte je de reis nog een keer?’ vroeg Thijs Launspach, die onder andere bekend is van zijn columns voor het Algemeen Dagblad. ‘Tijdens de reis in 1960 wees mijn moeder op de vele dolfijnen en walvissen. Ik zag ze alleen niet want mij bril lag in een kist. Alleen al daarom wilde ik nu weer de reis maken.
Het mooist vond ik Tahiti, waar ik het kerkje nog herkende. Daar werden we opgewacht door Sansu. Zij liet ons het hele eiland zien. Met de bemanning van het containerschip konden  Kaspar en ik het reuze goed vinden. We hebben veel van ze geleerd. Het eerste wat ik in Australië rook, was de geur van eucalyptusbomen.’  

Australisch feestje, foto: Terug naar Austraie van Maria Douwe
Mount Wellington uit Terug naar Australië van Maria Douwes

Australisch feestje: Botany Bay

De stemming kwam er goed in tijdens het zingen van liederen die pasten bij de verhalen in ‘Terug naar Australië’. Uit volle borst zong ik mee met het lied Botany Bay. In deze vlakbij Sydney gelegen baai meerden de Engelsen op 29 april 1770 voor het eerst aan tijdens een expeditie onder leiding van James Cook.
Het programma vermeldde ook de Gurundji Blues van Ted Egan. Hij schreef het in 1969 tijdens het hoogtepunt van de strijd om de grondrechten van Gurundji. Daarmee leverde hij felle kritiek op de lamlendigheid van regering en landeigenaren voor het verbeteren van de  belabberde levensomstandigheden van de Gurindji, de Aboriginals in het Noorden van Australië.

Totempaals, foto: Terug naar Austraie van Maria Douwes
Totempalen van de Aboriginals, foto: ‘Terug naar Australië’ van Maria Douwes

Waltzing Matilda

Uiteraard zongen we met zijn allen ook het alom bekende Australische volksliedje ‘And the band played Waltzing Matilda’, dat is in 1895 geschreven door Banjo Patterson.  Op pagina 133 van ‘Terug naar Australië’ ontdek ik dat er nog een lied bestaat over de walsende Mathilda.
Dat andere lied is in 1971 geschreven door Eric Bogle. Het verhaalt over de strijd van Australiërs tegen de Turken tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Australië verloor zestigduizend man van de driehonderdduizend vrijwilligers die zich hadden aangemeld. Ruim honderdzestigduizend mannen raakten gewond‘, schreef Maria Douwes.
Ter ere van de slachtoffers is de Great Ocean Road bij Melbourne als oorlogsmonument ontstaan. Afgezwaaide soldaten hakten de weg voor een groot deel uit de rotsen met behulp van schop, houweel en explosieven.

foto Great Ocean Road, uit: Maria Douwes, Terug naar Australië
Great Ocean Road, foto: Maria Douwes, Terug naar Australië

Jamaica Farewell

Tot slot zongen we ‘Jamaica Farewell. De essentie van het door Harry Belafonte ligt vooral in de zin: ‘I had to leave a little girl in Kingtston town’. De melodie galmde in mijn gedachten nog na bij het vertrek van deze reuze gezellige middag.
Zoals wellicht ook de andere gasten voelden we ons zelf ook een beetje zoals Lord Burgess die dit lied in 1956 schreef. We zullen Maria Douwes niet zo snel weer ontmoeten, want ze woont al enkele jaren in Hongarije. Special voor de presentatie van haar boek ‘Terug naar Australië ’was ze voor even weer in Nederland.

André Rieu, Waltzing Matilda, live in Australië


Australisch feestje
Monument ter ere van de Nederlandse ontdekkingsreizigers van Tasmanië

Leuk om te doen:  

Lees hier de recensie van Terug naar Australië van Maria Douwes. Wil je het boek kopen? Maak dan €19,50 (boek €15 + € 4,50 portokosten) over op bankrekeningnummer NL33INGB0004359382 ten name van M.J. Douwes o.v.v. Terug naar Australië of Back to Australia en je postadres. Stuur voor de zekerheid ook nog even een email met je postadres naar mariadouwes@gmail.com
● Landsmeer raakte nationaal bekend om De Ilp. Daar woonde de schilder Anton Heyboer met zijn vier vrouwen. Het reuze gezellige dorpshuis Het Wapen van Landmeer heeft een Anton-Heyboer zaal met daarin enkele van zijn schilderijen.
● Thijs Launspach staat o.a. bekend om zijn columns in het Algemeen Dagblad en boeken en schuift regelmatig aan bij praatprogramma’s.
● Op 23 mei 2019 besloot de gemeenteraad van Landsmeer een bestuurlijke fusie te vormen met Waterland. De naam van deze regio zien we ook op menig schilderij van Jan Weissenbruch en andere schilders van de Haagse school. Wegens de prachtige natuur kwamen ze regelmatig bijeen in de op 48 kilometer van Landsmeer gelegen plaats Nieuwkoop. Angstvallig hielden ze hun ontdekking geheim en noemden hun werken daarom ‘’Waterland’’. 

Wist je dat?

Wist je dat Maria Douwes diverse boeken schreef? In 2005 verscheen haar boek ‘’Hongaren in Nederland, Nederlanders in Hongarije.’ Samen met Marcella van Dam schreef zijn het boek ‘100 jaar Albert Cuyp Markt’. 

Kijk voor meer informatie voor boeiende bijeenkomsten en exposities op de website van Het Dorpshuis Landsmeer.

Terug naar Australië behoort tot mijn in 2021 gelezen favoriete boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *